Församlingens ungdomsverksamhet är kravlös, säger Christer Romberg.
Församlingens ungdomsverksamhet är kravlös, säger Christer Romberg.

"Jag vill hjälpa dem hitta sin väg"

sibbo.

Christer Romberg är nyanställd ungdomsarbetsledare i Sibbo. Han vill stötta ungdomarna i en avgörande tid i deras liv och säga: Ni duger som ni är!

15.2.2022 kl. 14:03

Christer Romberg har lämnat den stora centrumförsamlingen Johannes i Helsingfors för Sibbo svenska församling. Han får kortare arbetsväg och är närmare familjen som bor i Borgå.

– Jag har hunnit jobba några veckor i Sibbo och trivs jättebra. Det är en mycket mindre arbetsgemenskap med en familjär stämning, men det passar mig bra.

I en mindre församling har han märkt att alla får dra sitt strå till stacken.

– När kollegiet är litet sker det mer gränsöverskridande arbete mellan kolleger, när det kommer till musik till exempel.

– Jag tror att ungdomar är ganska likadana oberoende av församling. Visst kan det finnas vissa särdrag hos ungdomar i exempelvis Johannes församling, men i princip är det likadant överallt.

På grund av coronarestriktionerna har umgänget hittills varit småskaligt. Men inom en snar framtid hägrar en regelrätt ungdomssamling.

Vad vill du bidra med bland ungdomarna i Sibbo?

– Jag vill få möta ungdomar i en avgörande tid i livet, prata om allt mellan himmel och jord. Jag vill hjälpa dem att bli det de ska bli, hjälpa dem att hitta sin väg. Jag vill uppmuntra och stöda dem, och få så många att må så bra som möjligt.

– Ungdomsverksamheten är ofta väldigt kravlös. Jag vill förmedla: Du duger som du är, du är älskad som du är!

På vilket sätt bygger du upp ett förtroende?

– Jag försöker på något sätt behandla alla lika, trots att det låter klyschigt. Mitt mål är att ungdomarna ska uppleva att det var värt att komma till församlingens verksamhet, att de går från mötet med ett leende på läpparna. Jag vill förmedla glädje och positiv energi.

Vad skulle du säga till ditt unga jag i dag?

– Köp bitcoin, säger han och skrattar.

– Jag skulle säga: Oroa dig inte! Från högstadiet och uppåt funderar många mycket på vad de ska bli. Jag skulle säga: Det har inte så stor betydelse. Det fixar sig, det blir bra! Du hittar nog din väg.

– Det är bra med planer, men livet är lite oberäkneligt ibland, vila i det.

Christer Romberg

  • Familj: hustrun Jenna, Linn 4 år och Leon 1 år.
  • Bor i Borgå.
  • Fritidsintressen: musicera, spela padel, gymma och gejma med brorsor och kusiner.
  • En bra egenskap är att han i grunden är positiv. En sämre egenskap att han har för många järn i elden samtidigt.
  • Favoritvers i Bibeln: ”Tog jag morgonrodnadens vingar, gjorde jag mig en boning ytterst i havet, så skulle också där din hand leda mig och din högra hand fatta mig.” Psaltaren 139:9–10
Ulrika Hansson