Anders Forsman har nyupptäckt Niclas Nylunds orgelmusik och spelar den ofta  i gudstjänsten.
Anders Forsman har nyupptäckt Niclas Nylunds orgelmusik och spelar den ofta i gudstjänsten.

Larsmo har egen huskompositör

Larsmo.

Kantor Anders Forsman spelar numera ofta lokalkomponerad musik i gudstjänsterna. Nu kallar han Niclas Nylund församlingens huskompositör.

3.2.2022 kl. 06:02

– Många människor skapar egen musik idag men det är mest singersongwriter-stuket som gäller. Det är inte många som skriver musik för orgel. Därför är jag glad att Niclas gör det, säger Forsman.

Sedan hösten 2020 har han spelat 25 av Nylunds stycken.

– Jag spelar dem under gudstjänsterna, mest som preludium eller postludium. Det har varit jätteroligt att spela dem, för man skärper sig när kompositören är åhörare.

Niclas Nylund är nämligen en rätt regelbunden besökare eller en åhörare av de strömmande gudstjänsterna i Larsmo tillsammans med sin fru.

– Niclas dök upp efter en gudstjänst och frågade vad jag spelat för musik som slutstycke. Vi samtalade och då jag visste att Niclas skriver musik kastade jag fram tanken att jag kunde spela lite av hans musik. Då kom han med noterna, säger Forsman.

De känner varandra från studietiden på Konservatoriet i Jakobstad där de delvis studerade tillsammans.

Nylund började skriva musik för orgel 1999 medan han jobbade som kantor i Nykarleby.

– Jag är ju själv ingen stor virtuos. Jag är utbildad c-kantor och har en nivå som gör att jag klarar av gudstjänster och kanske lite till. Mina stycken är tekniskt ganska enkla, säger han.

Fått god respons

Anders Forsman tycker Nylunds musik är användbar. Den bygger på klassisk musik men det finns också lite moderna inslag av lovsång och popmusik i den.

– Mitt senaste stycke Jazzmarschen är ju egentligen en dixielandlåt som jag arrangerat för kyrkorgel, säger Nylund.

Bland gudstjänstbesökarna har responsen har varit god.

– Folk har kommit fram efter gudstjänsten och frågat vad det var för ett postludium som var så vackert. Jag har fått mera respons på Niclas musik än på någon annan musik jag spelat. Det är något i den som tilltalar folk på riktigt. Den är tillgänglig för folk, lokal och modern på ett bra sätt, säger Forsman.

– Mycket av min musik är kanske en motvikt till det elitistiska. Orgelmusiken anses vara svår att förstå sig på. Det händer mycket i den och man orkar inte alltid höra tjugominutersfugan till slut. Min musik är ganska lättillgänglig och påminner om en sångrepertoar med en tydlig melodi och ganska enkla harmonier som är lätta att hänga med i, säger Nylund.

Även om han slutat arbeta som kantor skriver Nylund fortfarande musik för orgel när andan faller på. Men inte i samma utsträckning som tidigare.

Johan Sandberg