Teemu Hälli tror att vi kommer att märka att coronapandemin sätter spår som tar länge att reparera.
Teemu Hälli tror att vi kommer att märka att coronapandemin sätter spår som tar länge att reparera.

Pandemin lämnar en lång skugga

Åbo.

Coronapandemin kommer att lämna långvariga spår – kanske lika långvariga som nittiotalets recession, säger Teemu Hälli, som är beredskapschef vid samfälligheten i Åbo.

2.2.2022 kl. 11:42

Teemu Hälli leder diakoni- och själavårdsarbetet vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet – men han är också samfällighetens beredskapschef.

Beredskapschefens uppgift är att upprätthålla beredskapen inför en möjlig kris, att bakom kulisserna se till att allting är i skick och att församlingsverksamheten fortgår också i ett krisläge.

– Men när vi gjorde upp beredskapsplanerna hade ingen av oss förstås en aning om att vi skulle drabbas av en coronapandemi.

Till hans jobb under pandemitiden har hört att följa med anvisningar från myndigheter, vid behov förhandla med dem och sedan ge instruktioner till församlingarna. Periodvis har det tagit en hel del tid.

– Den senaste månaden har varit intensiv. Alltid när situationen förändras innebär det mer jobb. Lyckligtvis är jag inte ensam, utan får fundera på allt tillsammans med kyrkoherdarna och domkapitlet.

Mållinjen flyttas fram

Det mest krävande under pandemin har varit att det är så svårt att planera framtiden.

– Situationen förändras hela tiden, och mållinjen flyttas framåt. Man ser inte slutet.

Eftersom samfälligheten inte har någon medicinsk expertis följer de helt enkelt myndigheternas anvisningar.

– Det gör vi även om det ibland känns att begränsningarna riktar sig på ett lite märkligt sätt.

När pandemin kom våren 2020 var både myndigheterna och samfälligheten försiktigare än idag, när alla vant sig vid läget.

– Vi överreagerar inte längre och det kommer tydligare instruktioner. Framför allt vill vi ta hand om barnen och de unga.

Ser du ljus i tunneln?

– Jag tänker ju hela tiden på det, men vi har ju väntat på det där ljuset i två år. Så jag har motstridiga känslor kring det där. Jag har gjort upp många exit-tidtabeller och fått slänga dem.

Om sommarens läger vet man ännu inget, men som det ser ut just nu får Åbo svenska församling ordna konfirmandläger på sportlovet.

– Coronapandemin har påverkat allas liv, och allas välmående. De uppgifter vi får om hur människor mår just nu är ganska bekymmersamma. När jag tänker på coronapandemin tänker jag på 90-talets lågkonjunktur och hur långa spår den lämnade. Jag anar att den här pandemin kan ha liknande effekter. Det finns mycket god vilja, och vi försöker hjälpa. Men jag tror vi måste räkna med att det arbetet kommer att ta många år.

Sofia Torvalds