Mikael Grönroos är informatör i Sibbo svenska församling.
Mikael Grönroos är informatör i Sibbo svenska församling.

När blir allt normalt igen?

Kolumn.

"Kyrkan har överlevt ofredsår och krig, tidigare pandemier, svältår och andra prövningar, och när coronapandemin är över står den fortfarande där."

1.2.2022 kl. 11:06

Välkommen till vår samling på lördag kl. 18! På grund av pandemin ställer vi in, i stället samlas vi om tre veckor på fredag kl. 19! Tyvärr måste vi ställa in också vår samling på fredag, vi återkommer med info när restriktionerna har lättat!

Det gäller att komma ihåg att uppdatera hemsidan, Facebook, Instagram och bokningssystemet med nya aktuella uppgifter. Sedan sucka djupt över att informationen i den tryckta församlingstidningen inte mera kan ändras och hoppas att församlingsmedlemmarna förstår den minst sagt krångliga situationen.

Som församlingens informatör har jag nu i snart två år levt i ett tillstånd av ständigt föränderliga restriktioner, dekret från myndigheter och domkapitel som ska tolkas och omsättas i praktiken och annonser och uppdateringar som blivit inaktuella nästan i samma stund som de lagts ut eller skickats till tryck. På grund av distansjobbet börjar jag bli bekant med panelen i det sneda innertaket i mitt arbetsrum hemma. Längtan efter att få träffas kring kaffebordet på kontoret, i kyrkan eller i församlingshemmet är ständig, trots att Knutte (vår hund) ofta håller mig sällskap.

Visst lider många av oss av coronatrötthet och jag suckar djupt över att ännu en gång leva i osäkerhet om huruvida nästa nummer av vår församlingstidning alls är aktuellt. Kommer vi att få fira påsk som vanligt igen? Vilken verksamhet kan vi ha under vårvinter och vår?

Ett stenkast från mitt arbetsrum i församlingens ämbetshus står gråstenskyrkan från 1400-talet. Den påminner mig om hur begränsat mitt eget tidsperspektiv är. Kyrkan har överlevt ofredsår och krig, tidigare pandemier, svältår och andra prövningar, och när coronapandemin är över står den fortfarande där, oberörd av inaktuella uppdateringar på sociala medier och annonser för evenemang som aldrig hölls. Som om den skulle vilja säga att allt ordnar sig, allt kommer att återgå till det normala.

Så pricka in nästa samling i kalendern. Just nu vet jag inte när och var men det blir kanske kaffe eller mat, andakt, bön, diskussion eller musik. Och du är hjärtligt välkommen!

Mikael Grönroos