Domkyrkan har lysts upp också tidigare år. Katarina Broas tycker bäst om glädjen och stämningen under ljusfestivalen.
Domkyrkan har lysts upp också tidigare år. Katarina Broas tycker bäst om glädjen och stämningen under ljusfestivalen.

Något som ger glädje och hopp

BORGÅ.

Det blir en ljusfestival i Borgå också i år. – Vinterns mörker viker och ljuset tar över, säger evenemangsplanerare Katarina Broas.

1.2.2022 kl. 10:59

Festivalen ”Borgå Ljus” ordnas nu för tredje året. Under två år har den infallit under coronatider.

– Vi är glada att det finns något som ger glädje och hopp i denna dystra tid, säger Katarina Broas som är evenemangsplanerare på Borgå stad.

Katarina Broas är evenemangsplanerare vid Borgå stad. Foto: Privat

Hon tycker det är viktigt att folk får komma ut och se Borgå i ett lite annorlunda ljus.

– Vi använder oss av staden som den är.Idén är att vi väljer olika områden i stan, exempelvis parker eller byggnader, och belyser dem på ett sätt som gör att de ser annorlundaut än till vardags.

Rutten är cirka tre kilometer lång och startar vid domkyrkan.

– Vi har hittat ett tema för årets festival: ”Vi är ute på äventyr mellan himmel och jord”. Domkyrkan står högst upp och är lite som en kronjuvel, därifrån traskar man genom gamla Borgå in till centrum och vidare till Kokonbacken. Det är inte så långt mellan de olika stationerna så det fungerar också för barnfamiljer.

Vid domkyrkan är temat rymden och stjärnorna, och det är mediakonstnär Artturi Elovirta som står bakom den satsningen.

På Runohotellet lyfts idrott genom tiderna fram tack vare fotomaterial från Borgå museum. Bilderna projiceras på fasaden.

– Det blir sport från 1920- och 1930-talet, exempelvis simning, brottning, kajak, skridskoåkning och backhoppning. Huset där hotellet nu finns var idrottsväsendets kontor i många år.

Förra årets ljusfestival drog 20 000 besökare under tre dagar.

– Det är roligt att kunna göra det här i all tristess som råder. Jag har uppskattat glädjen som människorna får genom det här. Glädjen och stämningen är det bästa, och känslan av att publiken får något överraskande.

På vägen genom stan kan man möta dansare i Runebergsparken och vid slutmålet Kokonbacken finns aktiviteter för barnfamiljer.

– Nedanför slalombacken, som är upplyst, finns ett trevligt område för barn med en ljuslabyrint där man kan hitta spännande saker.

Ljuset vinner

Det finns en tanke med att ljusfestivalen ordnas i februari.

– Vår uppgift är att liva upp stan och se till att det finns något året runt för besökare, inte bara jul- och sommartid.

– Vi har följt med hur solen går upp och ner, och precis när festivalen är över börjar vinterns mörker vika och ljuset ta över. Vi firar ljusets ankomst!

Festivalen Borgå Ljus

  • Firas i Borgå 11–13.2 kl. 18–21.
  • Info och ruttkarta: borga.fi/borga-ljus-info
  • Arrangör är Borgå stad med många olika aktörer, konstnärer och tekniker.
  • Besökare uppmanas att komma till fots om möjligt för att undvika rusning och köer.
Ulrika Hansson