Lucas Snellman trivs med att jobba med kommunikation i kyrkan. FOTO: Tove Snellman
Lucas Snellman trivs med att jobba med kommunikation i kyrkan. FOTO: Tove Snellman

Lucas Snellman brinner för kommunikation

malax.

Malax lokal-tv gav en bra grund. Idag leder han det svenska kommunikationsarbetet på Kyrkostyrelsen.

9.12.2021 kl. 11:17

Lucas Snellman arbetar som ledande sakkunnig inom kyrkans kommunikation på svenska. Till ansvarsområdet hör bland annat radio- och tv-gudstjänster, andaktsprogram och sociala medier.

Han växte upp som prästson i Malax, dit familjen flyttade när han var 10 år gammal. Intresset för bild och ljud kom tidigt in i bilden.

– Redan i lågstadiet var jag med i en fotoklubb. Vi började experimentera med VHS-kameror och gjorde videor från lägerskolor och julfester. Sedan blev jag väldigt engagerad i Malax lokal-tv:s verksamhet.

Lucas Snellman var bland annat redaktör och programledare för sändningarna.

– Verksamheten hade en bra drive! Jag fick göra nyhetsinslag och korta filmer, och i Åminne folkpark gjorde vi intervjuer med artister som Carola, Rednex och Arvingarna och spelade in deras konserter.

Nu eller aldrig

När han började studera teologi i Åbo var det med någon typ av redaktörsarbete i åtanke.

– Det var kombinationen av teologi och medier som var intressant för mig.

Sedan kom kallelsen att bli präst. Han blev prästvigd 2001.

– I det skedet valde jag Vanda och började arbeta som församlingspräst, mest med barn och unga.

Efter sex år i församlingstjänst auskulterade han till religionslärare i Vasa. Under den tiden blev en tjänst på Kyrkostyrelsen ledig. Det var lite av ett ”nu eller aldrig”-ögonblick.

– Eftersom det finns så pass få tjänster av det här slaget tänkte jag att om jag vill jobba med det här är det nu jag i så fall ska söka. Jag sökte och blev vald. Det här var år 2007, och sedan har det rullat på! Här får jag samarbeta med Svenska Yle och finska kolleger, skapa innehåll för webb och sociala medier, rapportera från kyrkomöte och biskopsmöte … Det är alltså en mångsidig tjänst som jag trivts väldigt bra i.

Stjärnor, julgröt och julbön

Lucas Snellman bor i Vanda med sin familj. Familjens jultraditioner har inslag både från Österbotten och Nyland, berättar han.

– För min fru Tove är julbastun viktig, likaså pepparkaksbak på eget recept och lite pyntande på första advent. Jag tycker om att hänga upp julstjärnor och Tro, hopp och kärlek i fönstren. Julgranen får gärna också se likadan ut från år till år. Och julgröt äter vi alltid innan vi deltar i julbönen.

Vad minns du bäst av jularna i Malax?

– Berta Antell, som var skolköksa och en för mig viktig äldre person som jag gärna hjälpte, gjorde en fantastiskt god ”tomtegröt” med risgryn, rödmjölk och smör. Den gröten var närmast ett måste under advent och jul.

Julbönen och De vackraste julsångerna i Malax kyrka är ett starkt minne.

– Det finns ett särskilt skimmer över julens gudstjänster. Det var dämpad belysning och levande ljus. När Nils-Oscar Frantz stämde i med ”O, helga natt”, då kändes det bra att få sitta där i kyrkbänken och fira jul.

Lucas Snellman

Familj: hustrun Tove och döttrarna Victoria, 12, och Isabella, 9.

Motvikt till kontorsjobbet: träning, långpromenader och renoveringsprojekt. Har bland annat rustat upp några glasfiberbåtar.

Favoritjulsång: Nu tändas tusen juleljus, ”för att det är en psalm som många kan och vill sjunga, och därför förenar den gammal som ung”.

PIAN WISTBACKA