Marita Holmlunds hjärta klappar för barnen.
Marita Holmlunds hjärta klappar för barnen.

Barnen står henne varmt om hjärtat

nykarleby.

I nästan fyrtio år jobbade Marita Holmlund som barnträdgårdslärare i Munsala. Barnen står henne fortfarande varmt om hjärtat.

29.10.2021 kl. 12:52

Sedan hon gick i pension 2010 har Marita Holmlund i Vexala haft mera tid att engagera sig i församlingen. Nu sitter hon andra perioden i kyrkofullmäktige och är ersättare i kyrkorådet. Dessutom är hon med i styrgruppen för barn och familj, är församlingsfadder och sjunger i Församlingskören som ersatt kyrkokörerna.

Men det är barnens plats i församlingen som hon i första hand tänker på. Därför försöker hon få mera barnverksamhet till stånd.

– Men det ska finnas både ledare och pengar. Även om man har ett intresse för saken så kan inte allt skötas med frivilliga krafter.

Veckan efter höstlovet kommer hon själv att göra ett försök att starta en läseklubb för ettorna och tvåorna i Munsala skola.

– Jag tänkte läsa ur Barnens Bästa Bibel. Vi får se om det finns något intresse.

Hon konstaterar att det är mycket som konkurrerar om barnens och ungdomarnas intressen idag.

– Det är en utmaning för styrgruppen. Men det är en rolig utmaning.

Hon ser styrgruppens uppdrag som jätteviktigt.

– För det är ju med barnen vi ska börja. Får man barnen med så kommer också föräldrarna. Fast de inte är så intresserade till en början kan deras intresse väckas, säger hon.

Som barn växte Marita Holmlund upp i Damskata och gick i församlingens söndagsskola och junior som barn. Då hölls söndagsskolan på Udden som var åldringshem.

– I Vexala har det traditionellt funnits många olika trosriktningar. vilket gjort att ingen blivit riktigt stark. Någon söndagsskola finns här inte längre. När våra barn var små gick de i baptisternas söndagsskola i byn.

Nytt på programmet

Också skolornas inställning till den konfessionella kristendomsundervisningen har förändrats.

– Därför är det viktigt att församlingen får samla barn och familjer. Vi har bland annat ordnat påsk-och julvandringar, på dagen för skolorna och på kvällarna för allmänheten. De har lockat mycket folk.

Senare i höst ordnar församlingen också en pappa-barn-kväll i Nykarleby med spårning och annat på programmet.

– Det behövs ett nytänk för att göra församlingen intressant. Det är ju det vi håller på med nu.

De senaste åren har det varit många omställningar i Nykarleby församling.

– De måste göras av ekonomiska skäl. Vi ska tro det blir bra fast det kan kännas lite råddigt ibland för oss äldre. Dessutom ställde coronan till det och allt blev konstigt.

Johan Sandberg