– Nu som pensionär hinner jag njuta av naturen på ett helt nytt sätt. Jag tycker till och med om höstmörkret! säger Hans-Erik Lindqvist. (FOTO: PRIVAT)
– Nu som pensionär hinner jag njuta av naturen på ett helt nytt sätt. Jag tycker till och med om höstmörkret! säger Hans-Erik Lindqvist. (FOTO: PRIVAT)

”Vi ska jobba för trygghet”, säger Hans-Erik Lindqvist, pensionerad stadsdirektör i Närpes

NÄRPES.

– Jag är tacksam för att jag fick en chans till i livet! säger Hans-Erik Lindqvist.

28.10.2021 kl. 10:53

För drygt ett år sedan gick Hans-Erik Lindqvist i pension från arbetet som stadsdirektör. Det gick inte utan en viss dramatik. I slutskedet av tjänstgöringen fick han problem med hälsan.

– Jag hade haft astma som barn och trodde att det var den som hade kommit tillbaka, men andningsproblemen visade sig bero på ett klaffel på hjärtat. Jag blev opererad i februari i fjol. Jag är tacksam för att jag fick ett nytt liv!

Som stadsdirektör tog han över år 2007, och det hann bli 13 år på posten. Före det arbetade han inom skogssektorn i 26 år. Dessutom har han haft ett deltidsjordbruk ända tills i fjol.

– Många har frågat mig om det inte kändes underligt att gå från att vara skogskarl till att bli kommunalare. Jag brukar tänka att människorna alltid är väldigt lika oberoende av bransch. Det som man har i uppdrag och utför skiljer sig åt i de olika branscherna, men speciellt som förman är det befriande att erfara att människan i grunden är likadan.

Samhällsengagemanget är inte lagt på paus efter pensioneringen. I somras blev Hans-Erik Lindqvist invald i stadsfullmäktige i Närpes, och han är dessutom ordförande i stadsstyrelsen från och med i höst.

Varför vill du fortsättningsvis vara engagerad?

– Som pensionär tycker jag att man är skyldig att visa sin tacksamhet för det man fått och det man varit med om. Och samhällsintresset har jag ju alltid haft!

Rollen som förtroendevald är lite annorlunda.

– Det är att besluta och försöka lyssna på invånarna ur en annan synvinkel och göra det bästa för dem.

– Vi ska jobba för trygghet, säger Hans-Erik Lindqvist. Tryggheten är viktig både i familjen och samhället. Det är något vi alla söker, och det kan vi bjuda på i de mindre kommunerna.

Som medlem i styrgruppen och styrelsen för Österbottens välfärdsområde ser han hoppfullt på den kommande vårdreformen och de förändringar den medför.

– Vårdreformen har diskuterats hela den tid som jag varit med inom det kommunala, och någon gång måste man ju komma till skott. Jag tror att vi kan bygga upp någonting som känns som att alla har nytta av det. Närservicen ska finnas kvar, men jag hoppas också att vi kunde få lite specialvård ute i bygden.

Hur ser du på församlingens roll i närsamhället?

– Jag har börjat uppskatta tredje sektorn och församlingarna mer och mer. Jag beundrar människor som lägger all sin fritid på att hjälpa andra människor både i närsamhället och längre ute i världen. Det är så viktigt att vara med och skapa trygghet för andra.

Hans-Erik Lindqvist

Bor i Finby, Närpes.

Är forstmästare och pensionerad stadsdirektör. Medlem i Närpes stadsfullmäktige och ordförande i stadsstyrelsen.

Familj: sambo Mona, tre vuxna barn och två barnbarn.

Intressen: skärgårdsliv, motion och bänkidrott.

PIAN WISTBACKA