Patrik Frisk och andra församlingsanställda strävar efter att också satsa på musiken under församlingskvällarna.
Patrik Frisk och andra församlingsanställda strävar efter att också satsa på musiken under församlingskvällarna.

Längtan efter gemenskap

sibbo.

Församlingskvällar är ett nytt koncept man vill testa i Sibbo. Första träffen drog femtio personer. – Vi uppfinner inte hjulet igen, men behovet av gemenskap finns, säger Patrik Frisk.

28.10.2021 kl. 00:00

Några gånger per termin bjuder Sibbo svenska församling in till en församlingskväll, ett nytt koncept man vill testa.

– Det är en öppen samling för alla åldrar, från barn till lite äldre människor. Det är helt enkelt en gemenskapskväll med lite samtal, musik, allsång och servering, berättar ungdomsarbetare Patrik Frisk.

Konceptet ska få vara enkelt.

– Vi uppfinner inte alls hjulet igen, men vi har märkt att det finns ett sug efter det här. Folk vill träffas och umgås.

– Jag vet att det låter lite som att återgå till gamla tidens stugmöten, men jag upplever att kvällar som de här uppfyller en funktion fortfarande. Det måste inte vara ett nytänk.

Han upplever att ett sådant här koncept inte är alldeles vanligt i södra Finland, och med facit på hand var första träffen en lyckad satsning.

– Det kom femtio personer och responsen har varit översvallande.

Vad tror du det beror på?

– Det finns många som vill uppleva gemenskap, som vill vara tillsammans med andra människor. Men inte bara det, utan också uppleva en andlig gemenskap, som inte går ut på att sitta i kyrkbänken. Det här är ett annat sätt att umgås, man får träffa själsfränder i en mer avslappnad situation.

– Och man måste självklart inte ha någon speciell tro eller andlig nivå för att delta, tillägger han.

Församlingsmedlemmarna träffar kanske inte de anställda så ofta.

– Tanken är att flera anställda ska vara på plats under kvällarna, också för att vi ska ha en kontaktyta till våra medlemmar.

Det djupt mänskliga är ålderslöst

De personer som dök upp på den första församlingskvällen var i varierande åldrar, och för de yngsta fanns barnvakter på plats.

– Jag upplever det inte som en krånglig sak att hitta ett tema som skulle passa olika åldrar. Bara det är en sak som är mitt i livet och berör människor borde det fungera, säger Patrik Frisk.

Han vill undvika regelrätta predikningar. Första kvällens tema var: Det viktigaste i livet. Patrik Frisk och kyrkoherde Camilla Ekholm förde en dialog om sorg, gemenskap och framåtblickande.

– I det avskalade hittade vi kärnan och livet på något sätt.

FÖRSAMLINGSKVÄLLAR

  • Nästa församlingskväll ordnas lördag 20.11 kl. 18 i stora salen i Kyrkoby församlingshem, Stora byvägen 1 i Sibbo.
  • I fokus står trevlig samvaro för alla åldrar.
  • Under kvällen förs ett samtal med allmänmänskligt tema. Musiker medverkar och det bjuds på allsång och kaffe/kvällste med smörgåsar. För de yngsta finns barnvakt.
Ulrika Hansson