Ruth Vesterlund är församlingspastor.
Ruth Vesterlund är församlingspastor.

En kväll då vi minns

Kolumn.

"Så här års och inför alla helgons dag är vi många som vill besöka gravgården."

28.10.2021 kl. 00:00

Vi står inför alla helgons dag, en dag då vi minns våra kära som har lämnat detta livet. Helgen kan vara svår och tung om man saknar och sörjer någon som nyligen gått bort.

Hösten är annars också lite tung och mörk, men jag brukar tänka att på något sätt hjälper själva naturen oss att varva ner och förbereda oss inför just denna helg. Löven i träden virvlar ner, de har bytt färg från grönt till gul-orange-röd-brunt, ja alla dessa färger. På något sätt vill naturen lägga sig till vila.

Så här års och inför alla helgons dag är vi många som vill besöka gravgården. Vi smyckar gravarna och gör dem fina inför helgen. Jag har flera gravar som jag brukar besöka då och då, där våra nära och kära ligger. Men min mammas grav är mig allra kärast. Hon dog för några år sedan och hennes grav vill vi gärna smycka med granris från hemmet. Det är granar som mamma och pappa planterade för många år sedan, som nu har blivit riktigt stora. Ovanpå detta granris brukar vi ha ljung och någon ljuslykta, som vi får tända då vi är där.

På allhelgonadagens kväll brukar det vara väldigt vackert på gravgården med alla ljusen som lyser upp i mörkret. Det är ett enda ljushav. Det är också en speciell stämning inne i kyrkan denna kväll. Speciellt om närstående avlidit under året kan det kännas svårt då namnet läses upp och man tänder ljus för den kära. Denna kväll är en kväll då man tänker på dem som gått bort, och vissa minnen man har väcks till liv. Jag minns då min egen mamma hade gått bort och vi på kvällen satt och samtalade. Då var det någon av oss som sade: ”Tänk om vi skulle kunna ringa och fråga hur hon har det!” Det var nämligen så att min mamma brukade ringa nästan varenda kväll och fråga oss hur vi hade det, så vi var så vana vid att samtala en stund på kvällen innan vi skulle gå och lägga oss.

Nu får vi speciellt under allhelgonadagen och -kvällen tända ljus och minnas. Vi får vara tacksamma för den tid vi fick vara tillsammans, för allt det ljusa och fina som de nära förmedlade till oss. Och vi får vara så tacksamma för allt som de lärde och sade till oss under hela sin livstid. De ville oss bara gott.

Med önskan om en rofylld och vacker allhelgonatid.

Ruth Vesterlund