Roua Badran och hennes man Raed Sharaf i Borgå har avslutat sin arbetsdag när vi rings och pratar. Deras väg till ett eget hem i Borgå har varit längre än för många andra.
De kommer från en liten stad söder om Damaskus i Syrien, men bodde ett antal år i Kuwait. De drömde om att kunna återvända helt till sitt hemland. År 2015 återvände de därför till Syrien och hann vara där i en månad innan kriget bröt ut.
– Vi beslöt snabbt att vi måste hitta ett lugnt och bra liv för våra barn, så de får gå i skola och växa upp i en lugn miljö.
På nätet hittade Roua information om skolan i Finland, som är internationellt erkänd, och hon och hennes man ville därför uttryckligen till Finland.
– Mina vänner undrade hur vi kunde tänka oss Finland. Och det är klart att det var ett svårt beslut, men vi tog det tillsammans.
Raed var tvungen att stanna i Kuwait på grund av sitt jobb. I november 2015 anlände därför Roua ensam med sina tre pojkar till Finland, Rami, som då var nio år, Rafi tre år och Rebal två år.
– Det var tufft med ett nytt språk och ett nytt liv, men det gick. När jag kände mig ledsen tröstade det att gå ut tillsammans med barnen.
– Det var lite lustigt för i början studerade jag och min äldsta son Rami finska tillsammans. Jag tog med mig mina två yngre söner för de hade ingenstans att vara på dagarna.
Roua studerade finska i tio månader och lärde sig snabbt.
– Och pojkarna talar finska som infödda numera, deras lärare berömmer dem.
Innan pojkarna lärt sig språket var det svårt för dem i skolan och på dagis.
– Men de var väldigt vänliga i skolan och använde bilder för att Rami skulle förstå. Han kunde också engelska, vilket hjälpte.
Nya möjligheter
Raed kunde efter några år komma till sin familj i Finland och de har alla uppehållstillstånd. Raed har lärt sig finska och har en egen firma inom ventilation. Roua blir i dagarna klar med sina närvårdarstudier som hon skött parallellt med tillfälliga arbetsuppgifter inom hemvården.
Hon ställde också upp i senaste kommunalval.
– Det var en bra erfarenhet och jag lärde mig mer om det finländska samhället. Barn och äldres välmående är viktiga frågor för mig.
Familjen trivs väldigt bra i Borgå. De har engagerat sig i församlingslivet och Raed är frivillig inom Röda Korset. De planerar att studera svenska, som skulle vara bra att kunna i jobbet.
– Vi har underbara vänner, till exempel Hanna Eisentraut-Söderström (i Borgå svenska församling). Borgå är en liten stad med vänliga människor, och allt är på gångavstånd.
De saknar förstås sina föräldrar och andra släktingar som är kvar i Syrien väldigt mycket.
– Livet där är svårt efter kriget. Vi ringer våra föräldrar varje dag.
Varifrån kommer din styrka?
– Den komer från min längtan efter att ge mina barn ett gott och tryggt liv, säger Roua.