Ilse Stenius tycker om att bena ut de kulturella koder som gör en del bibelställen svåra för dagens läsare.
Ilse Stenius tycker om att bena ut de kulturella koder som gör en del bibelställen svåra för dagens läsare.

Ny bibelgrupp på engelska

vanda.

Ilse Stenius pratar gärna engelska, också med Oxforduttal om hon är på det humöret. Hon tog initiativet till en engelskspråkig bibelstudiegrupp i Vanda.

15.9.2021 kl. 15:56

Ilse Stenius är fascinerad av engelska språket. Hon är sjuksköterska till utbildningen och jobbade i Oxford under studietiden, där den medicinska terminologin på engelska blev välbekant för henne.

Hon har också jobbat som konsumentrådgivare på ett internationellt företag, där engelskan kom väl till pass. Hon jobbade bland annat med att ta emot reklamationer från missnöjda kunder.

– Om det är något jag kan så är det att förklara!

Hur tacklar du bibelställen du tycker är svårförklarliga?

– Då försöker jag fundera: Varför är det så här? Har det jag inte förstår något med kulturen att göra?

Hon har läst Bibeln sedan konfirmationstiden. Hon har också deltagit i internationella konferenser och behärskar det religiösa språket på engelska. Bibelstudiegruppen som hon initierat i Vanda svenska församling riktar sig till alla intresserade, och förhoppningen är att många med invandrarbakgrund ska hitta fram till den.

– Man får förstås säga ord på svenska eller finska om man inte kommer på dem på engelska. Vi hjälps åt!

Bibelstudierna tar avstamp i Eugene Petersons bibelparafras The Message.

– Den är väldigt skön att läsa! Peterson använder verkligen vardagsspråk och det är enkelt att förstå vad han menar. När David har det svårt använder Peterson till exempel en del starka ord för att beskriva det. Det får mig att tänka: om David kunde tänka med kraftuttryck så är det inte så hemskt om jag också gör det ibland.

Varför tillrättavisades Marta?

Gruppen är ekumenisk och har en inbjuden talare varje gång. Fokus sätts delvis på att bena ut kulturella koder som kan vara svåra för dagens bibelläsare att förstå.

Själv har Ilse Stenius ofta funderat på Marta och Maria och varför Jesus tillrättavisade Marta så skarpt när hon tyckte att Maria skulle hjälpa till med maten i stället för att sitta och lyssna till Jesus.

– Jag som husmor såg bara konflikten Marta befann sig i.

På Jesu tid talade man inte med och undervisade kvinnor, har Ilse Stenius senare insett.

– Men Jesus var radikal och samlade kvinnor som ville ha mer kunskap kring sig. Hans tillrättavisande av Marta var ett sätt att säga: Du kan det där och har valt det själv, bekymra dig inte om Marias plats!

– Det var en glädje för mig att upptäcka. Tänk att han gjorde så! Sådana guldkorn behöver komma fram så dagens läsare förstår.

Bibelgrupp på engelska!

Bibelstudiegruppen är ekumenisk och ordnas i Vanda svenska församlings regi 30.9, 28.10 och 25.11 kl. 14–16, med en inbjuden diskussionsledare.

Gruppen samlas i Dickursby kyrka på Stationsvägen 12.

Anmäl dig senast en vecka före till heidi.salminen@evl.fi eller på tfn 050 330 1828.

Två kapitel ur Eugene Petersons The Message diskuteras varje gång. Deltagarna får läsa och fundera på texterna på förhand.

Det bjuds på kaffe och te med tilltugg!

Ulrika Hansson