– Det finns många sätt att hjälpa, säger Lotte Stolt, här med sonen Aron.
– Det finns många sätt att hjälpa, säger Lotte Stolt, här med sonen Aron.

Hon ville ge familjer en guldkant

BORGÅ.

Lotte Stolt ville hjälpa familjer som kämpar ekonomiskt, så hon tog saken i egna händer. Det resulterade i 156 presentkort till lokala restauranger.

15.9.2021 kl. 15:25

Lotte Stolt har varit hemma med sina tre barn i snart sex år nu. Ute på gården pickar 25 rashöns. Några problem att hitta sysselsättning har hon med andra ord inte. Men hon gick ändå och funderade på hur hon kunde hjälpa familjer som har det ekonomiskt svårt, något hon har förståelse för.

– Vi har inte dåligt med pengar, men det blir inte så mycket över heller efter sex år hemma med barnen.

Hon startade därför en insamling under våren för att familjer som kämpar med ekonomin ska få ett presentkort till en lokal restaurang. Presentkorten förmedlas av diakonin i den finska och svenska församlingen i Borgå.

Varför ville du göra det här?

– Inte vet jag, säger hon och skrattar.

– Varför skulle man inte göra det om man kan? Jag har bara barn och höns och har tid. Och så tänkte jag att om ingen annan har tid så måste jag.

En liten guldkant är det hon eftersträvat med insamlingen.

– Det kan göra att familjerna under en dag inte behöver tänka på varifrån de ska få pengar till mat eller vad de ska äta. Det är roligt om jag kan få andra att känna att någon dag är bra.

En märkbar summa

Idén till insamlingen fick Lotte Stolt när hon hörde om en liknande satsning i Nickby.

För att allt skulle gå rätt till ansökte hon om penninginsamlingslov hos polisen.

– Det gick ganska enkelt, men en del pappersarbete var det ändå. I och med att det inte är så stora summor så går det ganska lätt att redovisa.

Hon jobbade flitigt för att få synlighet.

– Jag efterlyste donationer på Facebook och Instagram och så kontaktade jag firmor och frågade om de ville vara med eller dela information om insamlingen. Lokala tidningar nappade också på så jag fick lite synlighet.

Hon är överraskad över att en hel del inte valde att dela insamlingen på sociala medier.

– Kanske de var misstänksamma, även om jag hade med numret för mitt insamlingslov. Trots att man själv kanske inte kan bidra med pengar så kan man dela en insamling och på det viset se till att fler donerar. Det finns många sätt att hjälpa!

Lotte Stolts målmedvetenhet gav resultat och hon samlade in hela 2700 euro, vilket resulterade i 156 presentkort. Hon var noga med att välja lokala restauranger, inga större kedjor, som serverar prisvärd mat av god kvalitet.

– När jag meddelade summan till restaurangerna sa de: Oj hjälp! Det var mer än vi hade räknat med. De fick jobba en del med att skriva alla presentkort.

Hon gör gärna någon liknande satsning i framtiden.

– Inte nu genast, eftersom det ändå kräver en del krafter. Men nästa sommar skulle det vara fint att få hjälpa barn som ska börja skolan, med kläder eller liknande.

Ulrika Hansson