Hem, ljuva hem

Kolumn.

Vi ska ta god hand om vårt jordiska hem. Men vi har också ett hopp om något större, skriver Markus Engström.

1.9.2021 kl. 19:25

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort.” Refrängens ord i den kända och omtyckta sången brukar korrekt beskriva vårt nordiska klimat. Men i år har solen fått mycket att säga till om där jag och min familj har vistats. Det har regnat mycket sparsamt.

Också runtom i världen har solen sannerligen gassat. Skräckinjagande höga temperaturer har mätts på ställen där det inte brukat vara hett. Omfattande skogsbränder har härjat i Europa, även i vårt land. Extremt väder åt motsatt håll har också registrerats i sommar: plötsliga störtregn och -floder har åstadkommit död och förstörelse i Mellaneuropa.

Helt naturligt går tankarna till vad det är som sker och varför.

Dels är klimatet hela tiden statt i förändring. Varmare tidsperioder har alltid växlat med kallare. Dels lever vi i en syndig värld som går mot sin undergång. Guds profetiska ord talar om naturkatastrofer som ska inträffa före slutet.

På YouTube finns intressanta och fascinerande videor om andra planeter, främmande världar. Till exempel kan man följa med den amerikanska upptäcktsfärden på planeten Mars, en himlakropp som liknar öknar och torra bergstrakter på jorden. Ändå är Mars obeboelig och direkt dödlig för oss människor, liksom alla andra kända och främmande himlakroppar.

Vårt rätta hem på den här sidan om evigheten är jorden.

Just så har vår Gud och Skapare velat ha det. I sitt ord säger Han att Han inte skapat jorden för att vara öde utan bebodd. (Jes. 45:18) ”Jag har inte talat i hemlighet, någonstans i ett mörkt land. Jag har inte sagt till Jakobs avkomlingar: ’Ni ska söka mig förgäves.’ Jag är Herren, som talar sanning och förkunnar vad som är rätt” (Jes. 45:19).

Vi har all orsak att tacka Gud för att Han skapat denna värld och jord just för oss människor till ett vackert och ändamålsenligt hem, som dock en dag ska ge plats för det eviga när tiden är inne.

Tills dess ska vi ha god hand om vårt jordiska hem och inte smutsa ner det. Men vi ska också lyssna till Frälsaren, Herren Jesus, och Hans ord i tro. För enbart tack vare Honom har vi en ljus framtid och ett osvikligt gott hopp om att en dag få bo i världen där rättfärdighet bor.

Markus Engström är kaplan i Kristinestads svenska församling.

Pian Wistbacka