Kerstin Hägen är nöjd med den nya broschyren. (Foto: privat) Lyran är placerad på orgelläktarens norra vägg. Lillklockan väger 176 kg och köptes från Stockholm år 1723. (Foton: ur broschyren)
Kerstin Hägen är nöjd med den nya broschyren. (Foto: privat) Lyran är placerad på orgelläktarens norra vägg. Lillklockan väger 176 kg och köptes från Stockholm år 1723. (Foton: ur broschyren)

Malax kyrka fick ny broschyr

malax.

Malax kyrka har fått en ny, bildrik broschyr.
– Broschyren är resultatet av ett bra teamarbete, säger Kerstin Hägen.

1.9.2021 kl. 19:10

Kerstin Hägen har varit med om att ta fram broschyren tillsammans med broschyrkommittén som hon är ordförande för.

Varför ville ni göra en ny?

– Helt enkelt för att den gamla tog slut. Den förra broschyren var nästan 20 år gammal. I den fanns bara en interiörbild, som dessutom var felaktig, eftersom det har gjorts restaureringar sedan bilden var tagen. Vi beslöt att göra en ny. Vi har jobbat väldigt mycket på den.

– Nuförtiden läser i synnerhet yngre människor hellre bilder än text. Därför bestämde vi oss för att fotografera och skriva förklarande text till varje bild, så att också skriftskolelever orkar läsa om det som finns i kyrkan. Anne­-Mari Tornberg, en av kommittémedlemmarna, var fenomenal på layout och fotografering. Hon har tagit de flesta bilderna som ingår i broschyren.

Var det något nytt ni upptäckte under processen?

– Jag kände nog till det mesta, det var bara att fördjupa sig i det. Jag är väldigt intresserad av historia, så jag har grävt en hel del i gamla protokoll. Vi hittade lite nya uppgifter om hur gamla föremålen är och när de har kommit till kyrkan.

– Lyran har jag sett tidigare men dess historia har jag inte känt till. Det var en Malaxbo som snidade den och skänkte den till kyrkan. Den har flyttat runt, från bönehus till församlingshem, men nu har den fått komma tillbaka.

Vad är ni mest stolta över i kyrkan?

– Jag tycker att det finaste enskilda föremålet är krucifixet, det tilltalar mig. Det är det äldsta föremålet som finns i kyrkan och är tillverkat på 1500-talet, kanske redan på 1400-talet. Krucifixet har troligtvis funnits i alla de tre kyrkor som vi har haft i Malax. Det restaurerades för tio år sedan. Konservatorerna fick fram den ursprungliga färgen.

– Det finns väldigt mycket som är vackert i vår kyrka som vi är stolta över att kunna bevara. Lillklockan skaffades efter stora ofreden som tog slut 1721. Då hade kyrkan ingen klocka alls, och nästan alla människor hade varit på flykt i Sverige. Bondesamhället fick börja riktigt från början. Ändå samlade man ihop pengar till en klocka som beställdes från Stockholm, där den göts. Så finns de vackra ljuskronorna. De tre stora är gjorda i Malax.

På tre språk

Det återstår ännu att översätta broschyren till finska och engelska. Den engelska versionen görs främst för amerikanska turister som kommer till sitt eller farfars gamla hemland.

– De flesta är barnbarn till den generation som for iväg på 1920-talet. På den gamla kyrkogård som finns här vid kyrkan kan de hitta gamla gravar som tillhör familjen. Det är en väldigt stor upplevelse för många av dem.

Malax kyrka

Byggd: 1829 i empirestil.

Arkitekt: Charles Bassi.

Klockstapeln: 34,7 meter hög.

Den första kapellkyrkan i Malax byggdes år 1602. Senare byggdes en ny kyrka under åren 1659–69. Den tredje, nuvarande kyrkan byggdes år 1829 av bönder och torpare som dagsverksarbete.

Broschyren hittas på församlingens webbsida www.malaxforsamling.fi.

Maria Ylöstalo