Magnus Engblom upplever kyrkopolitik som både intressant och relevant.
Magnus Engblom upplever kyrkopolitik som både intressant och relevant.

Vad driver dig att fortsätta trots alla utmaningar?

sibbo.

Det var orden ”du behövs” under ungdomstiden som fick Magnus Engblom att engagera sig som kyrkligt förtroendevald. Vad gör att han vill och orkar med många uppdrag, trots alla utmaningar kyrkan står inför?

18.8.2021 kl. 14:58

Som ung var Magnus Engblom aktiv i Esbo svenska församling. Han var hjälpledare och deltog i Höstdagarna och Ungdomens Kyrkodagar.

– När det närmade sig församlingsval före sekelskiftet sa en av ungdomsledarna att det skulle vara bra om någon ungdom ställde upp. Det blev och gro i mig. Under kandidatnomineringen sa någon till mig: ”Du behövs!” Jag ställde upp i valet och på den vägen är jag än.

Numera bor han med sin familj i Sibbo. Han är ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige, medlem i församlingsrådet, sitter med i stiftsfullmäktige och är lekmannarepresentant vid domkapitlet.

Hur hinner du med familj, förtroendeuppdrag och ett krävande jobb?

– På något vis, är svaret. Visst måste jag fundera och prioritera ibland. Familjen är det jag alltid försöker prioritera högst. Och så håller jag på tidsramarna och gör inte kvällsjobb. Men jag har tänkt att det skulle kännas omöjligt att vara ensamförsörjare. Vi har fått det att gå ihop trots att min fru också har ett krävande jobb och förtroendeuppdrag.

Vilka utmaningar ser du inom kyrka och församling?

– Medlemsbortfallet och sviktande skatteintäkter. Både den ekonomiska och sociala biten är en utmaning. Vad händer i samhället om kyrka och församling saknar relevans i människors liv? Vad ger det för signaler om samhället vi lever i?

Vad driver dig att fortsätta inom kyrkopolitiken, trots alla utmaningar?

– För att jag upplever det som intressant och relevant. Det här är min lilla nisch och det jag kan bidra med till lokalförsamlingen.

– Jag utbildade mig inte till präst, så predika kan jag inte. Men jag kan bidra till kyrkan genom byråkratin. Som en diakonissa sa: det behövs kristna också annanstans än vid altaret.

Hur ser du på hösten, med tanke på pandemiläget?

– Det är svårt att hoppas så mycket i och med att coronan överraskar och beter sig oväntat på ett negativt sätt. Jag ber om vishet åt alla beslutsfattare så att man lyckas ta rätta beslut i mänskliga och hälsomässiga aspekter. Man blir inte så positiv av nyheterna just nu, men jag hoppas att vi ska få övergå till ett någorlunda normalt läge så småningom.

MAGNUS ENGBLOM

Kyrkligt förtroendevald i Sibbo.

Familj: fru, två barn på 7 och 13 år, och ett barn i himlen.

Jobb: produktutvecklingschef på Tikkurila.

Hobby: orientering.

Drömmer om: att få resa igen med familjen.

Fascinerande person i Bibeln: Job. ”Jag fascineras av att han trots alla prövningar inte ger upp sin tro.

Ulrika Hansson