Vänner i Estland

Kolumn.

En vänförsamling ger mycket glädje – trots att språkförbistringen ibland kan vara ett faktum, konstaterar Lisen Åkerman.

11.8.2021 kl. 18:02

Pörtom församling (numera kapellförsamling) har i åtskilliga år haft Varbla församling i Estland som sin vänförsamling. Hjälpinsatserna har gett oss många nya vänner. Vi får tacka Gud för att vi inte fick samma lott som dem efter andra världskriget. Därför vill jag gärna vara med och hjälpa dem.

President Koivisto har om estniska språket sagt att hälften förstår man inte, och andra hälften missförstår man. Om man läser bokstaven ”g” som ”k” och ”b” som ”p” kan skrivna texter vara lättare att förstå. Vår vänfamilj hade tidigare haft ett äldre par som sin vänfamilj och jag fick förfrågan om jag kunde komma och ge tolkhjälp i och med att jag talar finska flytande (men inte felfritt). Det blev ingen succé, för jag förstod ingenting alls! Nu när Lea från Varbla kommer hem till oss några dagar löper diskussionen relativt smärtfritt. När vi kör fast försöker jag med något svenskt ord eller med händerna, och till sist med lexikon.

Finska ord har ofta inte samma betydelse i estniskan, fastän de låter lika. När de i estniska kören sinsemellan diskuterade vad de gjort dagen innan sa de att de hade läst ”raamattu”. Jag tänkte att här läser de minsann Bibeln flitigt, men det är så att på estniska betyder ”raamattu” en bok, medan Bibeln är ”biblia”. ”Hallitus” är mögel, ”pulma” är bröllop och ”viineri” är knackkorv. När vi diskuterade ordet ”viineri” sa jag att i Finland är det gott kaffebröd. Då förstod de varför finländare i Tallinn ofta sitter med en kopp kaffe och en knackkorv!

Lea berättade att när kyrkoherde Lars-Erik Björkstrand inledde Pörtom församlings stödprojekt till Varbla församling var de flesta varorna väldigt förmånliga räknat i finska pengar. När Lars-Erik talade om ”halpa bensa” och allt annat som var ”halpa”, så de trodde de att allting i Varbla var dåligt. ”Halb” betyder nämligen dåligt medan ”odav” är billigt. När Varblakören blev inbjuden till Pörtom åkte Lars-Erik och hämtade dem från Helsingfors. De besökte olika kyrkor, kyrkstall och växthus. När de sedan skulle åka och shoppa till Halpahalli hade de undrat varför de skulle åka till en affär med dåliga varor … Så kan det gå.

Jag vill passa på att tacka alla som bidragit med gåvor och eget arbete för att gynna hjälpen till Varbla!

Lisen Åkerman, Pörtom, är förtroendevald i Närpes församling.

Pian Wistbacka