Nanna Rosengård är ny skolcoach sedan slutet av februari. Fram till i våras arbetade hon som kantor i Närpes församling. Hon ser många likheter mellan de båda jobben.
– För mig är det viktigt att människor får känna sig sedda och hörda. Det gällde också i mitt jobb som kantor. Biten när jag träffade människor var mest givande för mig.
Också som skolcoach handlar det om att inkludera och se människor. Allt fler kommuner väljer att ha en sådan för att man ser de stora behoven.
– Jag är jätteglad över att Kristinestad har satsat på att ha en sådan här resurs. En coach kan jobba väldigt flexibelt. Det kan handla till exempel om klasser där det finns samarbetsproblem. Jag kan också jobba med mindre grupper eller individuellt.
Med hjälp av skolcoachen kan eleverna få ett tillfälle att stanna upp i sin skolvardag och fundera över sig själva tillsammans med en vuxen.
– När sexorna slutade lågstadiet hade jag dem på coachande samtal. Det ger en möjlighet att tänka lite kring sig själv och den utveckling som har skett, och att fundera kring framtiden och vad man vill.
Hon jobbar på alla skolstadier i Kristinestad: de tre lågstadieskolorna, högstadiet och gymnasiet.
– Det som jag trivs jättebra med nu är att jag får träffa så otroligt mycket människor! Att samarbeta med lärare och kurator och jobba tillsammans för ungas bästa tycker jag är oerhört givande.
”Här kan man få hjälp i nöd”
Nanna Rosengård är engagerad i församlingen bland annat som vice ordförande i församlingsrådet. Hon lyfter särskilt fram två aspekter i arbetet som förtroendevald.
– En sak som är viktig för mig att minnas är att församlingen också är en arbetsgivare. Jag skulle gärna vilja att vi är en god arbetsgivare, så att personalen trivs och det är bra att jobba. Som förtroendevalda är en av våra största uppgifter att möjliggöra de anställdas arbete. De anställda är ju ändå de som är experterna på sitt jobb, vi förtroendevalda är de som ska hålla ögon och öron öppna för vad som behövs i samhället.
– Det andra som jag brinner för är att församlingen ska vara relevant i det samhälle där den finns. Den lutherska kyrkan i Finland har ett stort försprång gentemot övriga nordiska länder rent statistiskt sett, det är många som döps och kommer in i församlingen. Det är något som vi verkligen behöver förvalta väl. Vi kan göra det just genom att vara relevanta: genom att erbjuda verksamhet som svarar på de behov som finns här och nu.
Ett konkret exempel är att församlingen i högre grad kunde erbjuda samtalstjänst.
– I Sverige som är ännu mer sekulariserat tycker jag att det är det som folk vet om kyrkan: ”Här kan man få hjälp i nöd. Det finns människor att samtala med.”
Församlingen har en stor potential att vara en gemenskap där alla är välkomna, säger Nanna Rosengård.
– Budskapet är tidlöst och passar alla, om det förkunnas på ett relevant sätt.