Matutdelningen i Pargas är en viktig diakonal insats. Den besöks varje vecka av omkring 50 personer.
Matutdelningen i Pargas är en viktig diakonal insats. Den besöks varje vecka av omkring 50 personer.

Varm blick,
 villiga händer

pargas.

Diakonin är en av kyrkans mest centrala uppdrag. – Vår uppgift är att se på alla med en barmhärtig blick, säger diakon Henrica Lindholm.

5.8.2021 kl. 13:57

Det står i kyrkolagen att det är kyrkans och församlingens uppgift att förverkliga kärleken till vår nästa – särskilt till dem som ingen annan hjälp får.

– Det hör till församlingens väsen. Det är en grundläggande del av församlingens uppdrag, säger Henrica Lindholm, som är diakon i Väståbolands svenska församling.

Diakonins uppgift är att tjäna, men också att bära vidare det goda budskapet: vi är älskade oberoende av vad vi presterar, oberoende av vem vi är.

– Det gör vi genom handling och praktisk kärlek. Det behövs mycket professionellt kunnande för det här, men också söndagens gudstjänst är en plats för diakoni.

I gudstjänsten är alla välkomna att komma inför Gud med sin nöd och med livssituationer som är krävande.

– De som kommer till gudstjänsten kommer också för att hämta ny kraft och för att orka gå ut och tjäna vidare. Genom att tjäna människan tjänar vi Gud.

Hon tänker att diakonin är en del av kyrkans väsen. Utan diakoni är inte kyrkan hel.

– Jag har läst att församlingar som växer i världen jobbar diakonalt. Diakonin är en grund för församlingstillväxt. Det syntes i de första århundradena efter Kristus, då människor sa om de kristna: Se hur de älskar varandra.

Församlingen i Väståboland samarbetar mycket med tredje sektorn, andra församlingar och staden för att komma i kontakt med fler människor och visa att kyrkan vill vara en del av deras liv. Henrica Lindholm vill försäkra att det alltid finns hopp.

– Vem som helst kan hamna i en svår situation, och det kan bli bättre. Många lever med kroniskt dålig ekonomi, och diakonin hjälper där den kan. Men vi vill också erbjuda gemenskap.

Framför allt önskar hon att församlingen ska stå för en människosyn som inte är dömande. Det jobbet görs av alla församlingens anställda, förtroendevalda och medlemmar.

– Vi kan alla bli sjuka. Har man inte skött sig väl under någon period i livet är det viktigt att se framåt med en barmhärtig blick på sig själv. Jag tänker att alla i församlingen kan bjuda på den blicken i möte med varandra och acceptera varandra som vi är.

I stället för att fråga oss varför någon inte klarar av att leva som vi tycker hen borde, kunde vi kanske tänka på hur mycket hen ändå klarat av trots olika livsutmaningar.

– Jesus hade en kärleksfull och barmhärtig blick, och det var också därför människor sökte sig till honom.

En viktig diakonal mötesplats i Pargas är Missionsboden, som varje år samlar in mycket pengar till Kyrkans utlandshjälp och missionen.

– Men det är också ett socialt sammanhang.

En annan viktig diakonal insats är mat-
svinnsutdelningen, som sker en gång i veckan.

– Före coronapandemin kom 20–30 personer varje vecka, nu är de uppe i 50. Vi delar ut matsvinn men också donationer. Folk vill verkligen hjälpa! I sommar har R-kiosken haft en kampanj där kunderna får betala en halv kasse och så står R-kiosken för resten. I sommar kommer vi att kunna dela ut 50 kassar med en massa trevligt innehåll.

Sofia Torvalds