Eftersom kyrkan har ett miljödiplom vill vi vara med, säger Jessica Bergström och Lisbet Nordlund.

”Det här ska ge resultat”

mariehamn.

En privatperson kan göra små förändringar, en församling kan göra stora. Jessica Bergström och Lisbet Nordlund jobbar med att uppdatera församlingens miljödiplom.

28.5.2021 kl. 09:59

Lisbet Nordlund, som jobbar som diakonissa i Mariehamns församling, kom först i kontakt med kyrkans miljödiplom år 2006.

– Vår dåvarande kyrkoherde Jan-Erik Karlström var engagerad i miljöfrågor och jag var också intresserad. Vi tänkte att eftersom det finns ett kyrkans miljödiplom så vill vi vara med.

År 2007 fick församlingen sitt första miljödiplom beviljat, och sedan dess har de fortsatt på samma väg. Nu förnyas miljödiplomet, och Lisbet Nordlund och kaplan Jessica Bergström jobbar med de förnyade kraven.

– När vi började med det första diplomet trodde vi att folk kanske skulle uppleva det som lite motigt. Men det visade sig att det fanns en jättestor vilja att jobba miljövänligt, säger Lisbet Nordlund och berättar att arbetet främst handlat om att dokumentera sådant som de redan gjort i församlingen.

– Det nya miljödiplomet kräver dokumentering och strategier. Vi har precis förlängt vår tidsplan för diplomet för att vi ska hinna göra det grundligt. Det här är inte en sak man vill stressa igenom, säger Jessica Bergström.

Det handlar till exempel om att församlingen ska ha en plan för miljökommunikation och miljöfostran – och att planen ska tillämpas. Under åren har församlingen också gjort en hel del konkreta förändringar.

– Vi har till exempel haft oljeuppvärmning i en fastighet, som nu har fjärrvärme. Vi har gått över till bergvärme på vår lägergård. Vi har en väldigt välutvecklad sopsortering – men det är inte vår förtjänst, där får vi tacka kommunernas miljöservice Mise, som har strikta regler för hur man sorterar, säger Lisbet Nordlund.

I samband med det förnyade miljödiplomet måste församlingsrådet godkänna en hel del strategier. Det blir mycket pappersarbete, men pappersarbetet är inget egenvärde.

– Det ska ge resultat, säger Nordlund.

– Jag, som jobbar med miljödiplomet för första gången, blev överraskad av omfattningen, säger Jessica Bergström.

– När jag jämför med de klimathandlingar en privatperson gör inser jag att det är en stor skillnad mellan en människa som fattar vissa beslut i sitt eget liv och en organisation. Det blir ett stort paket, som handlar om helt andra saker, säger hon.

Lisbet Nordlund påminner om att miljödiplomet ska efterlikna andra certifieringar i samhället, som följer vissa, väldigt specifika, krav.

– Men jag förstår att det för en liten församling kan kännas som ett stort steg att ta. Man kanske inte har de tidsresurser som krävs.

Varför tycker ni att det är viktigt att församlingen får det här diplomet?

– För att miljöarbete är viktigt. När kyrkan ändå har ett miljödiplom tycker jag att vi ska vara med. Målet är att alla församlingar ska ha ett senast år 2025, säger Lisbet Nordlund.

– De saker som en privatperson kan göra kan leda till små förändringar. Men när organisationer, företag och kyrkan gör förändringar kan stora saker hända. Kyrkan kan också vara ett exempel för andra. Jag tror att miljöarbetet är en värdering som vi delar särskilt med våra unga medlemmar. Jag vill jobba med det här för att miljöfrågor är väldigt viktiga för mig, säger Jessica Bergström.

Sofia Torvalds