Kim Lindedahl engagerar sig också gärna på fritiden för att hjälpa människor till ett bättre liv.
Kim Lindedahl engagerar sig också gärna på fritiden för att hjälpa människor till ett bättre liv.

”Gud behandlar oss alla som individer”

NÄRPES.

Han har tjugo års erfarenhet av hjärtövervakning och EKG. Den andliga vägen har präglats av starka personliga upplevelser.

26.5.2021 kl. 16:05

– Det är en mäktig upplevelse att se när någon som kliniskt sett varit död väcks tillbaka till livet av läkarna. Det ger en vördnad för livet.

Det säger Kim Lindedahl, som arbetar med EKG-lagringssystem på GE Healthcare.

– En stor del av de EKG som tas i Finland hamnar i det här systemet. Mycket sköter vi på distans, men vissa procedurer görs på sjukhus. Det har varit spännande tider det senaste året.

Han är född i Lappfjärd, men är uppvuxen i Sverige, där han har gått alla sina skolor. Efter studierna i medicinteknik jobbade han ett tag på Dals sjukhus i Helsingfors. Där började också hans väg fram till en personlig tro.

– I grunden har jag en barnatro, men som ung var jag rätt vilsen ett tag. Jag kom i kontakt med rörelser som healing och reiki, och tänkte att alla religioner ledde till ett och samma.

På en kväll hos Studentmissionen delade en kvinna med sig av sina upplevelser av att ha varit i kontakt med schamanism. Han blev berörd av det hon berättade.

– Jag gick och talade med henne, och hon frågade: ”Får jag be för dig?” Vi satt i litet rum och pratade. ”Har du något emot Jesus?”, frågade hon. ”Nej!”, sa jag.Då kände jag en ljusgestalt som kom emot mig. Det var bara kärlek som strömmade emot mig.

– Gud behandlar oss alla som individer. Det här var vad just jag behövde.

Förändringen var påtaglig.

– Jag slängde ut både ett och annat ur mitt liv. Jag kommer ihåg att jag hade några runor som jag slog sönder och slängde i vattnet, skrattar han.

Efter en jobbperiod i Sverige på 1990-talet träffade han sin fru år 2000 och flyttade till Närpes. Via Frank Mangs center kom han i kontakt med frikyrkopastorn Tommy Lilja och gick hans bibelskola på distans. På ett kvällsmöte kände han en stark beröring av anden.

– Jag upplevde att det blåste i rummet. ”Vad märkligt”, tänkte jag. Samtidigt kändes det helt naturligt, det var ingenting att vara rädd för.

Han trivs bäst i frikyrkliga sammanhang, men har inte heller några problem med den lutherska kyrkan.

– Men fokus behöver vara på verksamheten, inte på fina kyrkor och parkeringsplatser och sånt. Jesus lärjungar var ju fiskare, de hade inga fina kyrkor att samlas i.

Det ekumeniska samarbetet fungerar bra i Närpes, säger han.

– Vi människor hittar på alla möjliga olika kyrkor, men egentligen tror jag att det finns bara en församling. Vi kallar det lite olika och har lite olika varianter.

Han tycker att det känns som om de kristna ibland har tappat familjekänslan.

– Men alla har vi samma behov. Vi felar och misslyckas och hittar på en massa dumheter. Vi behöver hitta tillbaka till varandra, och till Gud.

Kim Lindedahl

Bor: Yttermark, Närpes.

Är: certifierad medicinteknisk ingenjör, jobbar vid General Electric Healthcare.

Familj: fru och två barn som är 17 och 14 år.

Intressen: trädgård, fiske, fotografering och biståndsarbete. Via det egna företaget YIOS rustar han på hobbybasis upp medicinsk utrustning som kan användas på sjukhus i utsatta länder.

Vilken talang önskar du att du hade? ”Att få folk att komma överens! Livet är för kort för att vi ska hålla på och bråka om saker och ting.”

Pian Wistbacka