Alla församlingar i Korsholm har matutdelning. Hur den fungerar är olika från församling till församling. Den som är i behov av hjälp kan kontakta den egna församlingens diakoniarbetare.

Matsvinn blir mathjälp

kvevlax.

Varje vecka delar församlingen ut matkassar till tiotals familjer och mindre hushåll. Här spelar de lokala butikerna en ovärderlig roll.

26.5.2021 kl. 13:30

– Det är många som har det väldigt svårt i samhället idag och jag tycker det är en bra sak att vara med och stödja dem. Det har blivit ett väldigt hårt samhälle, klyftorna är stora. Jag tycker att om man kan hjälpa så ska man hjälpa, säger Glenn Holms, ägare till Holms butik i Kvevlax.

Varje vecka delas i Kvevlax församling ut mat till ett femtontal familjer samt ett tjugotal hushåll med en till två personer. Mathjälpen är en del av föreningen Mathjälp Vasa.

– Vi får färdiga matportioner via dem varje vecka, men sköter annars ruljansen själva, berättar diakoniarbetare Nina Andrén.

Att ortens butiker och bageri är med och stöder mathjälpen är en förutsättning för att den kan rulla på.

– Vi är otroligt tacksamma, vi skulle inte komma någonstans alls utan hjälpen från butikerna.

Mathjälpen får livsmedel där datum gått ut och som annars skulle slängas bort. Eftersom avfallshanteringen också kostar butikerna pengar är det här något som alla vinner på.

Oftast handlar det om sådana livsmedel som det är snabbast omsättning på: mjölk och färdigmat.

– Ibland händer att det är någon konserv som gått ut, men det är mera sällan, säger Glenn Holms.

Mängderna varierar mycket, speciellt efter en storhelg kan det bli mycket mat över.

Från Knips hembageri får mathjälpen varje vecka två till fyra bagerilådor med bröd som inte blivit sålt. Det är mest matbröd, men också lite söta bakverk. Ägaren Andreas Knip säger att han gärna vill understödja verksamhet som hjälper dem som inte har det så lätt av olika anledningar.

– Det känns bra att kunna ge bröd åt någon som kan bli mätt av det.

Knip tycker det är bra att de som behöver får det som annars inte skulle bli sålt. Att mathjälpen tar hand om det som blir över har minskat matsvinnet också för bageriets del.

Glenn Holms som äger Holms butik i Kvevlax och Andreas Knip som har Knips hembageri tycker det känns bra att vara med och ge mat till de som behöver den.

Även från Sale-butiken i Kvevlax får mathjälpen produkter där datum gått ut och som inte längre kan säljas. Mängderna varierar från dag till dag.

– Vi donerar gärna sådana produkter till mathjälpen, så att de inte behöver kastas. Vi har gjort detta i flera år. Främst är det färskvaror och bröd, samt trasiga förpackningar, berättar Hannu Juntunen vid Handelslaget KPO.


Många orsaker att söka mathjälp

Frivilliga hämtar maten och packar den färdigt i kassar och lådor. Coronaepidemin har gjort att antalet frivilliga minskat, innan var de cirka 25 som turades om i grupper om fem.

Om Nina Andrén ska peka ut något positivt som corona fört med sig så är det att hon fått en mer personlig kontakt med dem som hämtar hjälp.

– Det är många som har kunnat få hjälp också på andra plan.

Orsakerna till att det finns ett behov av hjälp är många. Nina Andrén delar några berättelser från människor som kommer till mathjälpen:

– En ensamstående mamma med fyra barn berättade att hon tack vare mathjälpen kan ge sina barn ett varmt näringsrikt mål mat varje dag.

För mamman, som jobbar deltid i ett lågavlönat yrke, kommer allt till nytta. Tidigare bodde hon på en större ort och brukade cykla omkring till alla butiker för att söka specialpriser, vilket hon inte har möjlighet till nu.

Flera andra föräldrar talar om att det är svårt att få pengarna att räcka till om man har flera barn. I många fall är de ensamstående föräldrar, eller så är en av föräldrarna hemma med barn eller är arbetslös.

En person hade tillsammans med kommunens socialarbetare räknat ut att han sparade upp till 200 euro när han hämtade mat från mathjälpen.

Emelie Wikblad