Magnus Mikander är pastor i Elimkyrkan i Kvevlax.
Magnus Mikander är pastor i Elimkyrkan i Kvevlax.

Nu är det gräsrötternas tid

Kolumn.

Kanske det som gäller för att göra en slitstark gräsmatta också gäller för människor.

26.5.2021 kl. 13:24

Nu är det gräsrötternas tid, rent bokstavlig på våra gräsmattor runt husen och bildligt när det går mot det kommunalval som kommer. Bland kyrkor och församlingar brukar man också tala om gräsrötter och gräsrots­ekumenik. Men vad är då egentligen en gräsrot? Känner du dig som en gräsrot?

Ser man på en gräsmatta så kan den innehålla ganska varierande rötter och också en del oönskade rötter som bär med sig ogräs.

Under min karriär som sommarjobbare på Täppan, som var trädgårdsavdelningen på Vasas Prisma, fick jag lära mig att en fröblandning för en hållbar gräsmatta innehåller olika sorters gräsarter. Man kanske tänker att gräs är gräs, men det finns många olika sorter och för att få gräsmattan hållbar så ska det inte vara en monokultur. Tänk på vilken enorm mångfald det finns i Guds natur.

Gud har ju skapat oss människor med ett eget DNA, en form av rot som styr en hel del av hur vi utvecklas och blir som människor. Omgivning och uppväxt påverkar också mycket vilken del av oss som blir bejakade och uppmuntrade och får utvecklas, samtidigt som en del av vår inneboende förmåga aldrig kommer fram.

Vissa människor blir begränsade, nertryckta och traumatiserade redan i barndomen. Vi är skapade som original men vår värld vill lätt forma även oss människor till en monokultur. Redan som liten lär man sig att passa in i ett mönster, vilket inte alls behöver vara rätt.

Att vara en gräsrot är inte lätt, speciellt om man är ensam, men tillsammans blir vi något större och starkare. Kanske en slitstark gräsmatta, kanske ett fält fullt med blommor och gräsväxt, kanske en skog.

Du vet väl om att du är värdefull är en rad ur en sång av Ingemar Olsson där texten understryker Guds kärlek för det original som du är. Sångens refräng avslutas med meningen: att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du. Och precis så är det. DU är älskad lilla gräsrot.

Text: Magnus Mikander