Taklax skola, årskurs 1–2.
Taklax skola, årskurs 1–2.

Hur kan man hjälpa äldre? Barn i Korsnässkolorna funderade och ritade teckningar

KORSNÄS.

Gemensamt Ansvar engagerade Korsnässkolorna. Elevernas konstverk kan beskådas på församlingens webbsida.

20.5.2021 kl. 16:15

Insamlingen Gemensamt Ansvar fokuserar i år på äldre människor med ekonomiska bekymmer, både på lokal, nationell och internationell nivå. Därför bad jag barn i Korsnäs tre grundskolor i årskurs 1–6 att rita en teckning över hur de kan hjälpa en äldre människa. Alla skolor nappade på idéen och jag fick in över 50 fina teckningar.

För att leda in barnen på ämnet och kanske väcka någon tanke skrev jag en berättelse om två barndomsvänner (Gemen + Sam = Gemensam) som träffas igen på ålderns höst och diskuterar ekonomin. Båda har svårt att få pengarna att räcka till, då bland annat mediciner är så dyra.

Teckningarna som barnen ritar publiceras på vår hemsida: www.korsnasforsamling.fi, cirka femton stycken varje vecka.

Kan själva behöva hjälp i framtiden

Jag besökte en klass per skola för att höra lite om hur de funderade på temat äldre och deras behov av hjälp. De hade alla satt ner tid och energi på sin teckning, och flera hade till och med skrivit texter om sina teckningar. Texterna publiceras också på nätet.

Barnen svarade glatt på mina frågor och berättade gärna om sina far- och morföräldrar. ”Är det skillnad mellan äldre och gammal?” undrade jag. I Molpe och Taklax svarade de att det nog är skillnad: om man är äldre så är man över 30, och är man gammal så är man 70 år. I Korsnäs ansåg de att det är samma sak. Jag frågade också om de tror att de själva kan bli gamla, och det trodde de. En elev sa att han siktar på att bli ett år över 100, och jag konstaterade att vi väl alla får hoppas på ett långt liv. Barnen trodde också att de själva kunde behöva hjälp när de blir äldre, just med samma saker som dagens äldre behöver hjälp med.

I Molpe poängterade en elev att de förmodligen också kommer att behöva hjälp med tekniken, för han ansåg att den kommer att utvecklas väldigt mycket under deras livstid. Många väntade på att bli äldre. ”18 år”, sade en flicka, ”för då får man köra bil”.

Varför behövs det hjälp?

Eleverna tänkte att gamla människor behöver hjälp för att de är långsamma, springer och hör sämre, kan ha sjuk rygg eller svårt att andas, med mera. I Korsnäs poängterade en flicka att mor- eller farföräldrarna kan ha svårt med att äta själva. De äldre kan därför behöva hjälp av olika slag. Barnen gav som exempel att man kan hjälpa med att plocka i diskmaskinen, städa eller skotta snö.

Många barn lyfte fram det sociala. Det är viktigt att hälsa på hos de äldre, ansåg de. Jag lyfte fram att vi alla kan göra något. Om vi har fem cent tycker vi kanske att det är litet, men vill vi köpa en godispåse och det fattas fem cent kan vi inte köpa den.

Slutligen en hälsning från barnen: ”Det är snällt att hjälpa.” Så har du inte gjort det, bidra gärna till insamlingen Gemensamt Ansvar, och ta en titt på teckningarna då och då. Jag vågar lova att de kommer att förgylla din dag. Tack också till alla barn och lärare för er insats!

Texten är skriven av Hanna Hofman, diakon i Korsnäs församling.

Korsnäs skola, årskurs 1–2.
Korsnäs skola, årskurs 1–2.
Molpe skola, årskurs 3–4.
Molpe skola, årskurs 3–4.
Text och foto: Hanna Hofman