Tita Yli-Kätkä med barnen Kevin, Isabella och Vincent.
Tita Yli-Kätkä med barnen Kevin, Isabella och Vincent.

Dagklubben ger föräldrarna tid att andas

korsholm.

Daglubbsledarna Henna Lundström och Sanna Saarela har haft besök i dagklubben av familjen Yli-Kätkä.

11.5.2021 kl. 11:30

Daglubbsledarna Henna Lundström och Sanna Saarela minns ännu när Tita Yli-Kätkä kom första gångerna till föräldra-barngruppen med lilla Isabella, som numera är redan 6 år.

Familjen Yli-Kätkä består av mamma Tita, pappa Jani och barnen Isabella 6 år, Wilma 5 år, Kevin som snart blir 3 år och minstingen Vincent 8 månader. Till familjen hör också kaninerna Lumi och Sisu. Familjen bor i Smedsby, dit de flyttade för ganska exakt sex år sedan.

Familjen har deltagit i Korsholms svenska församlings föräldra-barngrupp sedan de flyttade hit år 2016 och barnen har gått i dagklubben sedan år 2017.

Familjen berättar att både föräldrar och barn uppskattar dagklubben mycket. Barnen trivs bra och tycker det är roligt, och mamma Tita får ett litet andhål och möjlighet till lite ensamtid med minstingen.

Viktigt att få socialisera

Familjen tycker att det har varit väldigt tråkigt att inga öppna föräldra-barnträffar har kunnat ordnas på en så lång tid på grund av pandemin. Om man är föräldraledig, såsom Tita är, så kan det fort hända att man blir avskärmad. Att få socialisera och träffa andra föräldra- eller vårdlediga fyller en stor funktion i ens vardag och är mycket viktigt.

Under pandemin har föräldra-barn träffarna flyttat online, till WhatsApp, där det finns olika grupper för de olika byarna där träffarna vanligen äger rum (Smedsby, Karperö och Tölby).

Dessutom har barnledarna bland annat delat ut pysselpåsar, sänt ut sångstunder som kantorerna gjort och bjudit in familjerna till påskvandring utomhus.

Det positiva som pandemin har fört med sig enligt familjen Yli-Kätkä är att pappa Jani har haft möjlighet att arbeta hemifrån. Det har underlättat i vardagen för den stora familjen att båda föräldrarna varit närvarande.

Barn och familj i Korsholm

  • Föräldra-barn grupperna fungerar för tillfället enbart via WhatsApp-grupper.
  • Kontakta Henna eller Sanna om ni önskar vara med.
  • Dagklubben är för 2-3-åringar på tisdagar och torsdagar kl. 9-11 och för 4-5-åringar på tisdagar och torsdagar kl. 12-15.
  • Ni kan också följa barnarbetet på instagram: barnochfamilj_korsholm
  • För mera information kontakta: Henna 044-7129425 Sanna 044-3560531
Intervju: Henna Lundström och Sanna Saarela Text: Susann Nabb-Vornanen