– Det positiva är att vi nu har möjlighet att ändra på strukturerna, att faktiskt ändra på tjänsterna och fundera på arbetsuppgifterna, säger Solfs församlingsråds viceordförande Kerstin Weckström.
Tajmingen är knepig: Kyrkoherde Mats Björklund har tagit över kyrkoherdetjänsten i grannförsamlingen Korsholm. Barnledare Ebba-Stina Beukelman går i pension i maj, samtidigt som diakonen Kristina Örn går tillbaka till sitt ordinarie jobb i Närpes församling.
Åtminstone ger det församlingsrådet mycket att fundera på. Rådet har bett att domkapitlet ska lediganslå kyrkoherdetjänsten. Senast den var ledig, för mindre än två år sedan, fick de bara en sökande. Hur blir det nu? Kyrkoherdens jobb innehåller mycket pappersarbete och administration.
– Ofta är det ju inte det man vill jobba med när man blir präst. Det är många, speciellt yngre präster, som inte vill bli kyrkoherdar, säger Kerstin Weckström.
Kerstin Weckström är viceordförande i Solfs församlingsråd.
Huvudsaken är en egen präst
– Ett alternativ som diskuterats mycket är att man inte skulle ha en kyrkoherde i alla små församlingar, utan ha en kaplan i varje församling och en kyrkoherde för hela samfälligheten som skulle sköta det administrativa arbetet.
Hon vet att det finns de som skulle se det som en förlust. Personligen tycker hon inte att det borde göra någon skillnad vilken titel prästen har.
– Huvudsaken är ju att vi skulle ha en egen präst, som är stationerad här i Solf.
För tillfället sköter Kvevlax kyrkoherde Fredrik Kass en liten procent av kyrkoherdejobbet i Solf, medan församlingspastor Ruth Vesterlund sköter den resterande delen.
– Församlingsrådet har diskuterat länge och ingående hur vi skulle kunna strukturera och hur vi ska tänka i framtiden, säger Kerstin Weckström.
Ett problem församlingen haft är att en stor del av tjänsterna inte är på 100 procent. För att göra jobben i församlingen mer attraktiva och skapa kontinuitet vill rådet nu fördela om arbetsuppgifter för att göra någon tjänst till heltid.
– Vad lönar det sig för oss i den här församlingen att göra så vi får störst utbyte och de anställda skulle vara nöjda?
Vi är församlingen
Mer samarbete mellan församlingarna är något som också kommer bli aktuellt. Frågan är hur man delar någon anställds tid mellan församlingar, utan att det blir för betungande eller verksamheten blir lidande. Den grundläggande ekvationen som behöver gå ihop är ekonomin och att hålla igång en verksamhet som lämpar sig för människor idag.
– Man kan inte tänka sig att vi ska ha en kyrkoherde, att det är kyrkoherden som är församlingen och att det är tecknet på att vi har en levande församling, påpekar Kerstin Weckström.
Församlingen är mer än så.
– Vi har haft svårt att få folk till församlingsrådet. Om man tycker att församlingen är viktig, om man vill ha verksamhet och en kyrkoherde och så vidare – då skulle det också vara viktigt att folk ställer upp när det är val.
Weckström vill påminna församlingsborna att delta i verksamheten om de vill att den ska finnas – och gärna komma ihåg att be för församlingen.
– Församlingen är ju vi. Det är vi som ska samlas och vi som ska ställa upp och vi som ska rösta.