I år kan du lyssna till Via Crucis som podd, medan du kanske går rutten från Näsebacken, över Gamla bron till rådhuset och sedan upp till domkyrkan. Eller kanske någon helt annan rutt som du själv väljer. Samtidigt kan du höra journalisten Jan-Erik Andelin koppla påskens personer och känsloregister till vår tid.
– Jag har plockat från min erfarenhet av att ha bott i Borgå i 35 år. Jag har lyssnat till människor, vad de tänker om sig själva och sitt liv och hur det knyter an till påskens budskap. Jag har hittat dilemman och stämningslägen, glädje- och sorgeämnen som fördjupas av påskens budskap.
Poddversionen varvar musiken från Via Crucis, bibelberättelser och berättelser om verkliga personer som Andelin mött som privatperson och som journalist.
Han är själv fascinerad av Petrus, den entusiastiske som sedan fegade ur när det gällde.
– En skolkompis till mig lät mig veta att jag inte ställde upp för henne när hon mobbades i skolan, det är ett exempel på greppet jag använder.
Lever och utvecklas
Författaren Sabine Forsblom är initiativtagare till Via Crucis. Påskdramat fyller tio år nästa år och samlar stora skaror när coronaläget inte lägger stopp. I år bidrar Forsblom med bibeltexterna i poddversionen.
– Det är roligt att se att Via Crucis lever och utvecklas.
Ett skådespel och drama öppnar upp en bibelberättelse.
– Första året vi ordnade Via Crucis fanns en grupp med skriftskolungdomar i publiken vid genrepet. En av ungdomarna sa: Nu förstår jag vad det här handlar om!
Jesu lidandes historia är viktig att känna till, anser Forsblom.
– Den ställer så många etiska och moraliska frågor där man kan pejla sitt liv och dilemman kring ansvar, skuld och svek. Samtidigt är det en berättelse som nästan all vår västerländska berättartradition vilar på, den ensamma hjälten som ställer sig upp mot övermakten.
För Forsblom är påsken pånyttfödelse.
– Några gånger har jag varit med och vandrat kring ortodoxa kyrkan natten mellan lördag och söndag. När man kommer in i kyrkan igen är det ljust för då har Jesus uppstått.
– Ägg hör också till påsken förstås! Jag kokar dem med lökskal så de blir marmorerade och fina, säger hon.
Via Crucis-podcasten är tvåspråkig och finns tillgänglig från och med palmsöndagen 28.3, via bl.a. domkyrkan.fi/viacrucis.