– Det bästa med mitt jobb är att träffa människor och att få skapa, säger Carina Lagerström.
– Det bästa med mitt jobb är att träffa människor och att få skapa, säger Carina Lagerström.

Det har att göra med hoppet

KORSNÄS .

Hon är blomsterhandlare och har varit förtroendevald i över tjugo år. Levande och naturligt är nyckelord också för församlingsverksamheten.

19.3.2021 kl. 15:58

Carina Lagerström är bekant för många Korsnäsbor. Hon driver Korsnäs blomster- och begravningstjänst ett stenkast från kyrkan. I coronatider finns det ett alldeles särskilt behov av färg och uppmuntran, har hon märkt.

– I år har jag sålt mer tulpaner än någonsin tidigare. Jag tror att det har att göra med hoppet! Folk pyntar gärna hemma för att hitta glädje och pigga upp tillvaron.

Carina Lagerström jobbade tidigare inom dagvården, men när det behövdes hjälp i blomsteraffären började hon hoppa in.

– Den tidigare ägaren Gun Korsbäck-Orre behövde hjälp med servering vid begravningar och med att sälja blommor vid olika högtider. På det sättet kom jag in i arbetet och lärde mig. Intresse för färg och form har jag alltid haft!

År 2009 tog Carina Lagerström över företaget.

– Det kändes lätt att ta över. Jag trivs med att jobba med människor och att få vara kreativ. Gun har fortsatt att jobba i affären vid behov, och vi har kunnat fundera över saker tillsammans. Det har varit fint att ha en mentor.

Förutom blomster- och begravningsservice erbjuder företaget presentartiklar och verkar som post- och matkahuolto-ombud.

– Det är många saker att hålla i huvudet, men det passar mig nog också. Jag tycker om när det rör på sig helt enkelt!

Hon ger sig gärna tid att prata med kunderna om det är möjligt. När det finns något praktiskt att knyta an till ger sig samtalet ofta lätt.

– Det kan till exempel vara en äldre människa som ringer och vill beställa en kondoleans till en granne som gått bort, kanske någon de känt i femtio år. Då vill man gärna byta några ord om det.

Under samtalen passar många på att berätta om hur de har det.

– Jag brukar tänka att för någon kan jag vara den enda de pratar med under veckan. Man vet inte. Jag försöker ta tid för att lyssna.


En välkomnande församling

Carina Lagerström har varit förtroendevald länge, ”säkert i över 20 år”, säger hon. Den här perioden är hon engagerad både i kyrkorådet och i kyrkofullmäktige. Viktigast är att församlingen är levande och lättillgänglig, tycker hon.

– Om barnen hittar den välkomnande och roliga biten är det lätt för dem att växa in i församlingen och hitta sin plats också senare. Så har det varit för mig. Jag var med i minior- och juniorgrupperna i min hemförsamling. När jag blev för gammal för det blev jag hjälpledare, för jag tyckte att det var så roligt att vara med! Också för våra barn har det varit naturligt att delta i grupper och hjälpa till på olika sätt i församlingen.

Som bäst går mycket av de förtroendevaldas tid åt till att fundera på pandemin och hur det ska bli sen. Praktiskt är allt under kontroll.

– Vi har renoverat kyrkan och har ett nästan nytt församlingshem. Vi har fina medarbetare i kyrkan. Men vi oroar oss förstås över allt som coronasituationen ställer till med och hoppas att det snart ska vara möjligt att samlas igen.

Vad ser du själv fram emot när restriktionerna lättat?

– Att få gå till kyrkan och lyssna på musik! Vi brukar ha så fina konserter i kyrkan. Ett av mina barnbarn är med i en kör, och de har också satt upp musikaler. Jag saknar gemenskapen och att bara få sitta och lyssna.

Text: Pian Wistbacka