Emilia Kontunen konstaterar att Maria fått olika roller inom olika samfund.
Emilia Kontunen konstaterar att Maria fått olika roller inom olika samfund.

Maria var ensam i en sårbar situation

korsholm.

Emilia Kontunen har själv blivit mamma, och vet vilken känslig och stor händelse det är. – Jag har tänkt på att Maria åkte bort och inte hade sin familj och sina vänner nära sig i en sårbar situation.

17.3.2021 kl. 18:57

– Att själv bli mamma har gett mig mera insikt i vad Maria kan ha gått igenom, säger Emilia Kontunen.

Hon är församlingspastor i Korsholm och mamma till en liten flicka på snart ett och ett halvt år. Marie bebådelsedag handlar inte bara om att bli kallad, utan också om moderskap och utsatthet.

– Jag har tänkt en del på att Maria åkte bort och inte hade sin familj och sina vänner nära sig. Det måste ha påverkat henne, att inte ha det stödnätverket kring sig i en så sårbar och emotionell situation som första barnets födelse är. Det måste ha inneburit mycket oro och smärta när stödet inte fanns på samma sätt.

Kontunen uppfattar Maria som en Guds tjänare.

– Hon var villig att gå Guds väg, och det var modigt av henne att våga säga att barnet inte blivit till genom en man utan att hon blivit havande genom helig ande. Det är en stor sak socialt. Jag tror hon var medveten om att det inte skulle bli den lättaste vägen, att bli accepterad och få förståelse för det.

Maria var med där det hände.

– Det står ju till exempel att hon var med vid korsfästelsen. Jag föreställer mig henne som närvarande och kärleksfull som person.

Det finns olika teorier om Marias ålder, men att hon var väldigt ung är många eniga om. Hon var ett något otippat val för uppgiften, liksom många andra personer i Bibeln. Paulus förföljde exempelvis kristna och Mose var en dräpare på flykt.

Vad tror du Gud vill säga med sitt val av uppdragstagare?

– Kanske det att människan inte känner Guds vägar. Gud har en större bild av helheten än vad vi har, och vi kan inte med säkerhet säga vad som händer och sker.

Är du någonsin rädd för att bli kallad till en för svår eller stor uppgift?

– Jag tror inte att vi behöver vara oroliga. Jag litar på att den kraft vi behöver kommer att finnas. Maria fick också frågan när ängeln kom, det var inte ett tvång.

Maria har fått olika roller inom olika samfund.

– Hon har en stor och viktig uppgift i den ortodoxa och katolska kyrkan, något som inte är lika starkt i vår lutherska tradition där hon har en mer undanskymd roll. I och med reformationen hörde det till att gå tillbaka till skrifterna och rensa lite i dogmerna, på det viset har vi tagit lite avstånd och kanske också glömt en del.

Vad är moderskap i dina ögon?

– Kanske att få förtroende att ta hand om och älska ett liv, att vara den första och viktigaste människan i en annan människas liv. När barnet växer kommer andra viktiga människor in i bilden. Till moderskap hör också att förbereda barnet för världen och livet med allt vad det innebär.

Har det varit lätt för dig?

– På ett sätt ja och på ett sätt nej. Det är en stor omställning som kan kräva tid att omfatta. Men bara det får ha sin tid så är det ganska naturligt i alla fall.

Ulrika Hansson