Skogsvårdsinstruktör Thomas Jåfs mäter upp Malaxskogen.

När församlingen behöver göra större investeringar kommer skogen väl till pass

MALAX-PETALAX .

Både Malax och Petalax församlingar är skogsägare, vilket innebär ett välkommet extra ben att stå på ekonomiskt sett.



2.3.2021 kl. 13:55

– Det är fråga om ganska stora skogsarealer som församlingarna äger, berättar skogsvårdsinstruktör Thomas Jåfs vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Malax församling har ca 600 hektar skog och Petalax församling ca 200 hektar. Skogen består av flera mindre skiften och några större enheter.

– Församlingarna kan bedriva ett rationellt skogsbruk, eftersom de har en större areal att stödja sig mot.

Församlingarnas samarbete med Skogsvårdsföreningen är långvarigt och har alltid löpt mycket bra, konstaterar Thomas Jåfs. Ifall församlingarna har haft önskemål om lite större inkomster ett visst år har avverkningarna riktats så att de har fått mera intäkter det året.

– Till exempel i Petalax hade vi för länge sen kommit överens om att ett visst skifte med bra timmerkvalitet på tall ska sparas och huggas när det behövs pengar till några större utgifter. För några år sedan renoverade Petalax församling kyrkan och då blev den här fina tallskogen avverkad.


Ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar skogsskötsel

Tack vare att församlingarna är så stora skogsägare finns det skog i olika åldersklasser. Det här är till fördel både för skogsvården och avverkningarna. Man kan välja bland första och grövre gallringar, eller till och med slutavverkningar.

Avverkningstakten är beroende av efterfrågan och prisbilden.

– När det har varit högkonjunktur har vi kunnat rikta in oss på lite större avverkningar och har på det sättet haft möjlighet att rida lite på konjunkturvågorna. I övrigt följer vi skogsbruksplanens rekommendationer när det gäller skogsvården och plantskogsskötseln. Viktigast av allt är långsiktigheten.

Naturhänsyn kan tas i beaktande i något större perspektiv än vanligt eftersom det är fråga om större skogsägare. Samma sak gäller viltvården, som sker i samarbete med jägarna.

– Det är viktigt att sköta om viltstammen på bästa möjliga sätt, säger Thomas Jåfs.

– Vi har lämnat vissa områden oavverkade och orörda, i naturtillstånd.

I församlingens skog finns det både vandringsstigar och skidspår, vilket har ett rekreationsvärde för invånarna.

– Vi är varit väldigt noga med att se till att inte fälla träd över stigar eller skidspår, utan försöker hålla dem öppna.


Hur syns stormarna?

– Ett sätt att undvika stormskador är att vara försiktig vid gallringen av ungskog, förklarar Thomas Jåfs.

När höststormen Aila och nyårsstormarna drog fram drabbades tyvärr också församlingens skogar. Det var främst nyligen gallrade områden i Malax där träd blåste omkull. Skogarna i Petalax fick inte skador i samma utsträckning.

– Malax församling har skaffat en skogsförsäkring som täcker en del av skadorna. Det är en bra sak.

Text: Pian Wistbacka