Inga-Lene af Hällström är vikarierande diakon i Kristinestads svenska församling.
Inga-Lene af Hällström är vikarierande diakon i Kristinestads svenska församling.

"När vi själva upplever att vi misslyckats totalt får vi försöka se livet ur ett större perspektiv"

Kolumn.

Känner du dig vilsen ibland? Tycker du att vägen i livet känns krokig och snårig? Har du tappat fokus eller glädjen?

2.3.2021 kl. 13:44


Livet känns ibland svårt. Vi kan ha vår blick fäst på ett mål, men vägen dit är krävande och när vi väl är där kanske vi inser att det inte är där vi finner lyckan. Vi tappar fotfäste, står rådlösa. Vi vet inte hur vi ska ställa kompassen då vi plötsligt står utan mål. Ibland går det åt skogen, man vill dra dit pepparn växer eller gå hem och dra något gammalt över sig. Bara det skulle hjälpa …



När vi själva upplever att vi misslyckats totalt, vi är ur kurs i livet eller en viktig del i livet går i kras får vi försöka se livet ur ett större perspektiv. När vi gör det påminns vi om att livet består av gott och blandat. För att åskådliggöra detta kan man ta en tråd som ska symbolisera livet. För varje stor händelse i livet knyter man en knut vid tidpunkten på tråden. En knut sätts för både positiva och negativa händelser, vardera med egen färg.

Knutarna blir kanske många eller stora, men du kan se tillbaka på dem och känna att du tog dig igenom det svåra. Du klarade det och troligtvis blev du både starkare och visare av det du gått igenom. Förmodligen har de positiva händelserna gett dig kraft som hjälpt dig ta dig igenom de svåra. Denna uppgift kan bara göras för den tid vi levt – tack och lov känner vi inte till de knutar som följer med de dagar vi inte sett.

I stunder då vi upplever oss ha misslyckats och är utslängda ur våra sammanhang ska vi påminna oss om att vi ändå inte har förlorat vår plats i Guds plan. Vi får leva i tron att Gud har en plan för oss och våra liv och när det stormar ska Han ge oss kraften vi behöver för att tryggt ta oss i hamn. Åtminstone för mig är det en mycket tröstande tanke.

Inga-Lene af Hällström