Naturen och musiken ger Anders Wenman harmoni.
Naturen och musiken ger Anders Wenman harmoni.

Anders Wenman är nykter alkoholist: ”Viktigt att kyrkan är öppen för alla”

NÄRPES .

Anders Wenman är aktiv i kyrkofullmäktige och verksamhetsrådet i Närpes församling. Han vill att alla ska få känna sig välkomna i församlingen.

2.3.2021 kl. 13:36

Anders Wenman är nykter alkoholist och vet hur viktigt det är att bli bemött på rätt sätt.

– Nu har jag varit nykter i snart 23 år.


Anders Wenman var blyg som ung, och började dricka för att samla mod. Han var i 19–20-årsåldern när problemen började synas på allvar. För att kunna bryta med alkoholismen krävdes hjälp av AA, föräldrar och syskon, och inte minst av Pixne-kliniken.

– Den gav bra verktyg. Ändå blir man inte nykter av att vara där, utan man måste själv lära sig att använda verktygen. Man måste vilja själv. Ta en dag i taget. Småningom blir dagarna till år, och åren läggs till varandra.

– Alla kan lyckas, det finns inga hopplösa fall! Men viljan måste finnas där.

Anders Wenman trivs vid havet och i skogen.

– Naturen ljuger inte. Naturen är sann.

Bär- och svampplockningen har varit en bidragande faktor till att han lyckats hålla sig nykter, menar han. I fjol blev skörden hela 800 liter trattkantareller, 100 liter lingon och 100 liter gula kantareller. Största delen säljer han vidare.

Varför är församlingen viktig?

– För gudstjänsterna och nattvarden … Det är viktigt att kyrkan är öppen för alla, att alla är välkomna! Man tänker inte alltid på att kyrkan och diakonin är en så bra hjälp i många sammanhang, bland annat för dem som inte har mat på bordet alla dagar.

Anders Wenman trivs med att göra en insats där det behövs.

– Jag har varit kyrkvärd flera gånger. Men i och med coronaläget ligger ju verksamheten nere.

Verksamhetsrådet har idéat fram många intressanta planer. Anders Wenman är ivrig att kunna köra igång när läget ljusnar.

– Innan coronan slog till hann vi ha en psalm-allsångskväll på Hotel Red & Green, och det var väldigt uppskattat. Mera sånt blir det säkert. Idéer finns!

Brinner för musiken

Musiken är ett av Anders Wenmans särintressen och han har gjort insatser också inom musiklivet. Bland annat har han ordnat tre välgörenhetskonserter själv, alla med Hurriganes-tema. De första arrangerades till förmån för Österbottens cancerförening och De Utvecklingsstördas Väl (DUV). En tredje konsert ordnades till förmån för Närpes sjukvårdsfond i samband med hans 50-årsfest.

Temat kommer sig av att Anders Wenman är ett stort fan av det finska bandet Hurriganes. Sedan han såg dem i tv på julannandagen 1974 har han lyssnat på dem så gott som dagligen.

– Det som jag inte vet om Hurriganes behöver man inte veta!

I planerna finns en ny välgörenhetskonsert, men nästa gång blir det troligen med något annat tema.

– Jag känner en bra gitarrist i Sverige som jag funderar på att ta hit när coronaläget äntligen är över.

Text: Pian Wistbacka