Både mamma Marie Snellman och sonen Max gillar arrangemanget med dagklubben.
Både mamma Marie Snellman och sonen Max gillar arrangemanget med dagklubben.

Max fick vänner 
i dagklubben

pedersöre.

I dagklubben, under fyra timmar två dagar i veckan får femåriga Max umgås med kompisar och höra om Jesus. Där trivs han.

3.3.2021 kl. 06:00

Max är en av tio barn från Sandsund som nu går i församlingens dagklubb i Bennäs.

– De två äldsta barnen gick i dagklubben här i Sandsund. Då kunde vi promenera till klubben, säger fyrabarnsmamman Marie Snellman.

Men när det blev Max tur att börja i klubben måste församlingen minska på sin fastighetsmassa. Trots att Sandsund är kommunens största by äger församlingen ingen fastighet där utan man har hyrt in sig i Bulderbackagården. Hyreskontraktet sades upp och barnen hänvisades till Bennäs där församlingen har en egen nyrenoverad fastighet med lekpark.

– Det är lite längre till Bennäs, men det går bra det också. Jag samåker med en annan mamma härifrån, säger Snellman.

Hon tycker det är bra för Max att han får ett socialt umgänge och att han får höra om Jesus i dagklubben.

– Jag märker att han får lång tid att vara hemma med mig. Därför ser jag dagklubben som ett bra alternativ för barn som inte är i dagvård. Fyra timmar per gång och två gånger i veckan är en passligt lång tid för klubben.

Snellman uppskattar att dagklubben stöder familjen i den kristna fostran de vill ge barnen.

– I dagklubben hinner de berätta fler bibelberättelser och pyssla mera med barnen än vad jag hinner hemma. Jag tycker om att sjunga med barnen och det gör de också i dagklubben.

Vägen till Bennäs ser hon inte som betungande.

– Det tar cirka tio minuter. Det är ungefär lika långt som in till stan.

Men när hon först hörde att dagklubben skulle hållas i Bennäs tyckte hon det var harmt, för då hade hon hellre sett att klubben fortsatt i Sandsund.

– Men nu har han fått många kompisar i Bennäs som han inte skulle ha fått annars. Jag har också hittat mammor i Bennäs att samtala med så det finns positivt med det hela. Degklubben har vidgat vår umgängeskrets.

– För mig är det viktigast att Max fått nya vänner, får höra om Jesus och att han trivs där. Barnen får leka i klubben och jag får också lite egen tid. Det är bara positivt.

Marie Snellman har också positiva minnen från tiden hon själv gick i dagklubben.

– När jag var barn bodde vi på Killingholmen och jag gick i dagklubben vid Östanlid. Jag minns mest matlådan jag hade med mig hemifrån. Det har ju barnen med sig än idag. Jag minns att jag hade en saftburk och en smörgås i min matlåda.

Hon har inte längre kontakt med de andra barnen från dagklubben.

– Jag har en syster som är bara ett år yngre än mig. Vi var alltid tillsammans, också i dagklubben. Vi umgicks med de andra barnen i klubben också, men jag minns dem inte längre.

Dagklubben är en del av kyrkans småbarnspedagogik och inom Pedersöre församling ordnas dagklubbar i Esse, Lepplax, Kållby och Bennäs. Tidigare fanns det också dagklubb i Purmo, men där har anmälningarna varit för få de senaste åren. Inom kort börjar församlingen ta emot anmälningar till dagklubben som börjar i höst.



Johan Sandberg