Lucas Snellman uppskattar den mysiga miljön vid Kyrkoby skola i Vanda.
Lucas Snellman uppskattar den mysiga miljön vid Kyrkoby skola i Vanda.

Lucas Snellman är Vandabo sedan tjugo år

vanda.

Lucas Snellman uppskattar många saker med Vanda, inte minst gammaldags och mysiga miljöer. – Oj, har ni det så där! säger många jag berättar för.

3.3.2021 kl. 00:00

Lucas Snellman har flyttat runt en del i Svenskfinland.

– I Vanda har jag faktiskt bott längst av alla platser jag bott på. I höst blir det tjugo år.

Att det blev Vanda berodde på att han som nybliven präst fick ett förordnande till Vanda svenska församling, där han sedan jobbade som församlingspräst i sex år.

– I och med att båda våra döttrar är födda här har vi fått uppleva de bitar som hänger ihop med småbarnstiden i Vanda, såsom tillgång till rådgivning, sjukvård, dagvård och skola. Där märkte vi ganska tidigt att det som svenskspråkig är svårt att till exempel få ett dagis som ligger nära. Det kräver ett skjutsande och bil. Och från att man startar från ytterdörren till att man själv är på jobbet kan det ta över en timme.

Familjen bor i området Björkhagen, och flickorna går i Kyrkoby skola ett par kilometer från hemmet.

– Det är en lite annorlunda skola än man tänker sig att det ska vara i storstadsområden. Den har 52 elever från klass ett till sex. Hela omgivningen är historisk och gammaldags, med Finlands äldsta ibrukvarande skola, gräsmattor och äppelträd. Själva miljön stöder barnen i att vara som en lite större familj. Den har ett lugn som behövs när mycket annat är hektiskt.

Hans vänner i bland annat Österbotten har förvånats när han berättat om skolmiljön.

– Oj, har ni det så där! säger många.

I Vanda finns ungefär 5700 svenska invånare av totalt kring 230 000.

– När det gäller hobbyer på svenska finns det inte i samma utsträckning här som i svenskbygder. Och svenskspråkiga jämnåriga för flickorna är främst skolkompisar. Men tvåspråkighet är också en fördel; de får finskan mer på köpet än vad jag fick. Vanda har så många ansikten. Att vi har lika långt till Finlands äldsta ibrukvarande skola som till ett av landets största köpcenter säger något om hur det är att bo i Vanda.

Mer ljus för varje dag

Lucas Snellman leder det svenska kommunikationsarbetet, och ett team på fem till sex personer, vid Kyrkostyrelsen. Till teamets ansvarsområde hör allt från radio- och tv-gudstjänster, andaktsprogram, webbsidor, sociala medier och kyrklig tidningstjänst. På grund av coronaläget görs det mesta nu på distans.

– Det har varit en jätteomställning att börja jobba helt digitalt. Det krävs också mer för att behålla den goda arbetsgemenskapen när vi inte ses fysiskt.

– Det gäller att uppmuntra och engagera, och inte falla in i uppgivenhet.

Årets vinter har gynnat läget.

– Det är vitt och vackert ute. Och varje dag lyser solen lite mer än dagen innan.

LUCA SNELLMAN

  • Gift med Tove. Döttrarna Victoria 11 och Isabella 8.
  • Gör helst under ledig tid: Går på långpromenad, läser och lyssnar på poddar.
  • Favoritdevis: ”Jag säger ofta till mig själv och mitt gäng: Varje dag är en ny möjlighet!”
Ulrika Hansson