Lars Wikström säger att det tillfredsställer sinnet att få spela orgel, även om han efter pensioneringen inte spelat så mycket som han hade föreställt sig.
Lars Wikström säger att det tillfredsställer sinnet att få spela orgel, även om han efter pensioneringen inte spelat så mycket som han hade föreställt sig.

En orgel och många anekdoter

sibbo.

Kantorn Lars Wikström i Sibbo har upplevt ett och annat med Finlands första nybarock­orgel. Höjdskräck har han till all tur inte lidit av. Orgeln fyller sjuttio i vår.

5.2.2021 kl. 10:34

I Sibbo kyrka står en orgel som gett upphov till ett nytänkande inom orgelbyggandet i vårt land. Orgeln var den första nybarockorgeln i Finland och invigdes på Kristi himmelsfärdsdag 1951. Under 1900-talet började man inom musik och litteratur sträva efter saklighet och klarhet.

– När det gällde orglar började man uppskatta och se värdet av orglar med klar och tydlig klang som gav rättvisa åt barockens orgelmusik. Detta i motsats till senromantiken med yvig och diffus klang, förklarar pensionerade kantorn Lars Wikström.

Marcussen & Son i Danmark tog över det klassiska idealet till sitt orgelbyggeri och började bygga mekaniska orglar av hög kvalitet.

Men det var inte enkelt att köpa en orgel från Danmark. All utrikeshandel krävde licens, som var ganska svårt att få i efterkrigstidens Finland.

– En gång måste det ha gått särskilt hett till på licensbyrån, för Sibbodelegationen hade kommit så hastigt ut genom dörren att kyrkoherde Sandbacka hade fått en tumnagel i kläm.

Anekdoter finns det gott om.

– Det har också berättats att fyrkantiga träpipor från den gamla orgeln blev till fågelholkar i Svartböle.

Höga höjder

Reparationer och justeringar ingick i Wikströms arbetsbild.

– Jag skulle jättehögt upp när jag stämde trumpetstämmorna, som stack rakt ut från fasaden. Jag såg rakt ner i kyrkgolvet över två läktarskrank.

Man kunde fästa ett säkerhetsband bakom ryggen.

– Men jag använde det inte så ofta, för det hindrade rörelserna.

Han hade hjälp av att han som liten klättrat i fyren på Hällgrund utanför Socklot, därifrån han är hemma.

Min främsta förmåga med den här orgeln var att jag inte hade svindel.

Vid elavbrott fungerar inte orgelns motor och fläkt. Men med det så kallade ryggpositivet kan man spela tack vare en trampa.

– När strömmen gick under en högmässa fick vaktmästaren trampa oss igenom en psalm.

Lars Wikström

  • Har varit kantor i Matteus församling och i Sibbo svenska 1969–2009.
  • Han sjunger i kyrkokör och deltar ofta i Johanneskyrkans kör.
  • Under sitt arbetsliv uppskattade
    han att auktoritära mönster fick ge vika för teamarbete: – I kontakten
    med församlingsanställda ska människor få vara äkta och naturliga.
Ulrika Hansson