Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).
Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).

Videohälsningar och utomhusjulböner – så här firar vi julen i år

Kristinestad.

Julens program får nya former för att så många som möjligt tryggt ska kunna vara med. Och får man inte samlas blir det många videohälsningar istället.

11.12.2020 kl. 14:43

Bland annat De vackraste julsångerna görs i år i en annorlunda tappning i Kristinestads svenska församling. Vid Kristinestads kyrka sjungs julen in med en kort sångstund utomhus i kyrkparken kvällen före julafton 23.12 klockan 18. Samtidigt finns det möjlighet att ge kollekt till Finska Missionssällskapets julinsamling.

– Vi kommer att pynta med lyktor i kyrkparken, men den som vill får också gärna ta med egen lykta, säger ungdomsarbetsledare Jeanette Ribacka-Berg.

I Lappfjärd sjungs julsånger i mellandagarna på församlingens traditionella julfest, som i år flyttas från församlingshemmet till kyrkan och får ny form. Den firas söndag 27 december klockan 18.

– Det blir mer som en julkväll, för att vi ska kunna ha mer utrymme och det ska kännas tryggare att komma.

På programmet står även körsång, hälsningar från församlingens missionärer och andakt av kyrkoherden. I Sideby sjungs De vackraste julsångerna efter jul i samband med gudstjänsten på trettondagen 6.1. klockan 15.

Julböner traditionellt och utomhus

Julbönerna på julafton hålls på traditionellt vis, men med behörigt avstånd i kyrkorna. Nytt för i år är två korta julböner utomhus, en vid Kristinestads kyrka och en vid Lappfjärds kyrka. Tanken är att erbjuda alternativ för att det inte ska bli trängsel i kyrkorna. Utomhusjulbönerna blir samlingar kring krubban, med bekanta psalmer och julsånger och julens evangelium. Huvudmålgruppen är barnfamiljer, men alla är välkomna.

– Vi hoppas ju att vi får samlas flera än 20 personer över julhelgen och därför vill vi erbjuda alternativ så att alla har möjlighet att gå tryggt på någonting, säger Jeanette Ribacka-Berg. Också de som kanske inte känner sig trygga att sitta i kyrkbänken tillsammans med andra just nu ska kunna delta.

På annandag jul ordnas en internationell julkväll i Kristinestads kyrka klockan 19. Den bjuder på sång och musik och korta inslag på olika språk.

Videohälsningar och dagklubbens lucia på trappan

Under advent och jul vill församlingen också satsa på att vara extra aktiva på sociala medier. Varje lördagskväll i advent sänder de till exempel ut en helgmålsbön via Facebook och även på julafton publiceras en andakt på sociala medier. Programmen i Kristinestads kyrka kan man lyssna på hemifrån i realtid, via ljudfil på webbsidan.

Det blir en annorlunda jul också för dem som jobbar i församlingen.

– Inför jul har det hört till att vi från diakonin besökt alla äldreboenden. Nu kan vi inte göra som tidigare. Vi skickar hälsningar, men vi går miste om de värdefulla människomötena, säger tf. diakon Inga-Lene af Hällström.

Diakonin når många äldre människor. Diakonissan Siv Hellman tycker det skulle vara viktigt att de också får ta del av julens program.

– De är sällan på Facebook. Där krävs det kanske att yngre hjälper dem att få delta i det som församlingen erbjuder, säger hon.

Dagklubben har också fått hitta kreativa lösningar på julfirandet, berättar ledande barnledare Christina Caldén-Back.

– Vi kommer att ha en Luciamorgon i församlingshemmet i stan och Luciasång på dagklubbens trappa i Lappfjärd – där får föräldrarna stå ute och ta del av dagklubbens Lucia, berättar Caldén-Back. Så lite adventsprogram med begränsat antal deltagare blir det trots att vi inte kan samlas till en traditionell barnens julfest.

Kyrkoherden hälsar

Vi vet att denna jul kommer att bli en annorlunda jul. Mitt i all oro, förvirring och ständigt fluktuerande coronadirektiv får vi ändå söka vår julefrid hos Jesus. Han kallas i Matteus 1:23 Immanuel (Gud med oss). Julens budskap är alltså att Gud själv kommer till oss och är med oss hela tiden. Vi vet inte vad framtiden bär med sig, men vi vet Vem som bär framtiden. Jag önskar er alla en välsignad jul! hälsar kyrkoherde Daniel Norrback.

Emelie Wikblad

Joanna Holm är tf diakoniarbetare i Solfs församling.

Kolumn. "Kan jag välja att också lägga orosmolnen och de orealistiska förväntningarna bakom mig?" 31.5.2023 kl. 16:41
Mia Aspgård är trädgårdsmästare. På Solfs begravningsplats jobbar hon från maj till oktober.

Solf. Solfs begravningsplats är i goda händer när säsongsarbetaren Mia Aspgård börjar jobba i maj. Vilka blommor ska man satsa på för enkel skötsel? Hur hinner hon med 300 avtalsgravar? Och vad tänker hon om alla de döda? 31.5.2023 kl. 16:38
Urda Lindberg har fascinerats av bibliska berättelser ända sedan barn.

BORGÅ. Också i sommar blir det kaffeandakter i Borgå, en omtyckt tradition. Urda Lindberg sköter musiken. Som barn fick hon inte klinka på pianot. ”Nå lär mig då!” sa hon till sin pappa som var kantor i Pernå. 31.5.2023 kl. 16:34
Det är viktigt att församlingen ordnar program också sommartid, säger Mari Johnson.

vanda. Församlingsverksamheten fortsätter rulla trots semestertider. Under sommaren satsar man mycket på gemenskapsbyggande program i Vanda. 31.5.2023 kl. 16:27
Britta Hannus-Gullmets vid ett av kyrkstallen i Närpes.
FOTO: Håkan Gullmets

NÄRPES. Snart anländer ett hästekipage till kyrkstallarna i Närpes. I sommar bjuds det på demonstration av hur stallarna vid kyrkan användes förr i tiden. 31.5.2023 kl. 09:37
Rose-May Friman. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Kyrkan är en traditionsbärare – inte ett museum, skriver Rose-May Friman. 31.5.2023 kl. 09:29
Nådehjonen sjunger i maj 2023. FOTO: Ann-May Lövdahl

Kristinestad. I Lappfjärd finns en kör med ett spännande namn: Nådehjonen. Hur kom den till, och hurdana sånger hittar man på repertoaren? Kantor Anna Karin Martikainen berättar. 31.5.2023 kl. 09:20
Bröstvärnet bakom Mats Edman har på bilden ännu inte fått sin slutliga färg. Stolen framför honom är en modellstol av de nya löstagbara församlingsmedlemmarna erbjuds bekosta.

nykarleby. Den 11 juni blir en festlig dag för Nykarleby församling då man får fira att kyrkan tas i bruk igen efter drygt ett års renovering. 31.5.2023 kl. 01:00

Kolumn. I skrivande stund har vi äntligen fått regn. Vattnet sugs upp genom växternas rötter, cellager och grenar. Skapelsens underbara växtkraft resulterar snart i näringsrika frukter, bär, grönsaker och färgsprakande blommor. 31.5.2023 kl. 01:00
Alf Wallin balanserar på bommen påhejad av Kati Nordström.

nykarleby. När skogsdungen bakom församlingshemmet i Jeppo gallrades trodde man att barnens lekplats var förstörd. Men efter att ha sörjt skogen satte sig Kati Nordström på en sten och funderade. 31.5.2023 kl. 01:00
Patrica Strömbäck är ny kaplan i Närpes församling. FOTO: CLAIRE DEPIT

NÄRPES. Nya Närpeskaplanen Patrica Strömbäck trivs bäst med att prata med och lyssna på människor. 19.5.2023 kl. 10:46
Malin Backman, Ly Liljedahl, Hanna Wester, Anna-Maria Nyström hör till Vänmammornas styrelse. Barnen heter Ines och Elis Öst, Minea Liljedahl, Ted Wester, Lydia och Cleo Nyström.

jakobstad. Jakobstads svenska församling samarbetar med en nybildad förening för mammor i staden med omnejd. Föreningen Jakobstads Vänmammors mål är att skapa nätverk och minska ensamheten bland mammor. 19.5.2023 kl. 10:23

Kolumn. Jag har nyligen kommit tillbaka efter en helg i Helsingfors med en grupp ungdomar från vår församling. Under helgen besökte vi bland annat olika församlingar och funderade en hel del på olikheter, gemenskap, förnyelse och tradition. 19.5.2023 kl. 10:14
Gruppen ungdomar utanför järnvägsstationen i Helsingfors.

jakobstad. Sedan hösten har en fortsättningsutbildning för hjälpledarna pågått i Jakobstads svenska församling. Avslutningen bestod av besök till Matteus och Petrus församlingar i Helsingfors. 19.5.2023 kl. 10:11
Elllinor Grahn. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Inspiration. Glädje. Nytt liv. Jag älskar. Våren är den bästa tiden, skriver Ellinor Grahn. 17.5.2023 kl. 16:15