Tuuli Lempa, maken Jukka och döttrarna Siiri och Helmi deltog i familjekvällen som ordnades i församlingen i stället för familjelägret som inhiberades.
Tuuli Lempa, maken Jukka och döttrarna Siiri och Helmi deltog i familjekvällen som ordnades i församlingen i stället för familjelägret som inhiberades.

Omtyckta familjeläger i Åbo

Åbo.

Tuuli Lempa och hennes familj är trogna deltagare på familjelägren i Åbo svenska församling. Det som lockar är möjligheten att träffa andra barnfamiljer, bra program och andlighet på ett naturligt sätt.

25.11.2020 kl. 15:36

Ett par gånger om året ordnas församlingens familjeläger under ett veckoslut på Senaps lägergård i Kakskerta. Ett femtontal barnfamiljer brukar delta i vanliga fall.

– Det är trevligt att umgås med andra barnfamiljer, och barnen har varit jätteentusiastiska, säger Tuuli Lempa.

Familjen består av Tuuli, hennes man Jukka samt flickorna Siiri 7 år och Helmi 5 år. De är finskspråkiga från början, men har bott i Norge. På det viset blev skol- och arbetsspråket svenska.

– Jag tycker de anställda i Åbo svenska församling är jättebra på att skapa program genom att utgå från barnen. Vattenkrig i bastuavdelningen har till exempel varit populärt hos våra flickor, säger hon och skrattar.

– Familjelägren är mycket viktiga. Där har föräldrarna möjlighet att prata med andra föröldrar, och man behöver inte fundera på att laga mat. De senaste åren har över hälften av deltagarfamiljerna varit ensamstående föräldrar och barn. Familjelägren har speciellt för dem varit ett tillfälle att träffa föräldrar i samma livssituation, säger ungdomsarbetsledare Jånna Koivunen.

Under lägren ordnas också program för vuxna.

– Man brukar bjuda in någon gäst för att föreläsa om något intressant ämne. Och under vårens läger brukar det ordnas lite lyxigt program för mammorna med bastu och fotbad med mera.

Hjälpledare finns också med.

– De kan hjälpa till och passa barnen en stund om man är ensamförälder.

Lägergården som ägs av Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet är en modern och vitrappad byggnad med stora fönster. Lägerpriserna är subventionerade så det har inte känts dyrt enligt Tuuli Lempa.

– Och varje familj har eget rum, så det känns nästan som att bo på hotell.

På vilket sätt märker man att det är församlingens läger?

– Andligheten genomsyrar hela lägret, vi sjunger till bords, har andakter och en gudstjänst är sista programpunkten på söndag. Men programmet består också av mycket annat.

– Jag upplever inte att man måste vara jättekristen för att delta, men inte heller vara rädd för att folk pratar om Gud.

Finns det möjlighet till ensamtid?

– På kvällarna kan man ta en promenad eller bada bastu. Men om man är introvert kanske man inte vill delta för det är väldigt socialt.

Höstens läger blev tyvärr inhiberat på grund av coronasituationen.

– Våra flickor blev jättebesvikna. Men i stället ordnades en familjekväll i församlingshemmet Aurelia med pyssel och sång.

Ulrika Hansson

Det finns en underliggande
stress hos både ungdomar och vuxna, konstaterar Linda Wahrman.

Borgå. Att få träffas och prata är viktigt för ungdomarna nu. – Men det är svårt när allt man planerar kan förändras, säger Linda Wahrman. 28.10.2020 kl. 13:31

Kolumn. Livet är ingen självklarhet – många av oss lever på övertid, skriver Mats Edman, kaplan i Nykarleby församling. 29.10.2020 kl. 17:03
Gymnasieeleven Fanny Nylund från centrum och yrkesinstitutstuderande Andreas Fors från Jeppo är två av medlemmarna i den nystartade styrgruppen för ungdomsverksamheten.

nykarleby. Vad behöver unga idag, och hur ska församlingen nå dem? I Nykarleby församlings styrgrupp för ungdomsarbetet får unga själva vara med och påverka. 29.10.2020 kl. 16:59
Monica Borgmästars och Helena Häggblom har diskuterat sorg i församlingens grupp.

sorgegrupp. De första gångerna Helena Häggblom åkte hem från församlingens sorgegrupp rann tårarna hela vägen hem. I sorgegruppen delar man sorg och förtvivlan, men också glädje och hopp. 29.10.2020 kl. 16:48
Satsningen ”Ge barnet en gåva” gör att givare hittar mottagare i jultider. Kring 1 000 julklappar hittar rätt tack vare församlingsanställda och frivilliga.

Åbo. Alla barn får inte julklappar. Det är där som församlingarna och frivilliga kommer in och gör ett imponerande jobb. – Hjälpviljan är stor, säger Carita Eklund. 28.10.2020 kl. 14:11
Maria Wikstedt är präst i Åbo svenska församling.

Kolumn. "Sorg handlar om spruckna drömmar, om förhoppningar och förväntningar som inte blir av." 28.10.2020 kl. 14:02
Anna-Greta Sandell trivs med att jobba trots att hon passerat sjuttio. – Jag halkar vidare, ett år i taget.

Väståboland. Anna-Greta Sandell sköter gravarna på Nötö och är begravningsentreprenör i Pargas. Jobbet har gjort att hon ser annorlunda på döden, men allra mest på livet. 28.10.2020 kl. 13:51
Tuija Wilman är kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Om man är trygg kan man leka monster och spöken." 28.10.2020 kl. 11:18
Jan-Erik Eklöf planerar Stafettkarnelvalen 2021. Efter ett fem års uppehåll återvänder karnevalen till Olympiastadion.

vanda. Jan-Erik Eklöf är verksamhetsledare för Stafettkarnevalen. Han är också kyrkligt förtroendevald och aktiv i HIFK. – Jag har svårt att säga nej, säger han 28.10.2020 kl. 09:56
Som motvikt till jobbet och för att orka i vardagen tycker Per Göthelid det är viktigt att hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. På fritiden försöker han vara aktiv och idrotta, och sjunger en del.

Närpes. – På sätt och vis blir det vardag. Man inser att döden är en del av livet, säger begravningsentreprenör Per Göthelid. 29.10.2020 kl. 12:14
Cay-Håkan Englund är församlingspastor i Bergö och Petalax.

Kolumn. Jag var inte utbränd. Men det var nära. Jag har varit så trött de senaste åren. Inte bara fysiskt, utan i själen. 28.10.2020 kl. 16:34
Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson tros med att jobba i team.

jakobstad. Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson är nya diakoner i Jakobstads svenska församling. De vill vandra en bit på vägen med dem som behöver stöd. 15.10.2020 kl. 16:13
Simon Lampenius tror på samarbete och uppmuntran, när det gäller att jobba för miljön.

Borgå. Samfälligheten i Borgå siktar på ett miljödiplom. Miljötänk är nåd och uppmuntran. 14.10.2020 kl. 00:00
Karl af Hällström är kaplan i Agricola svenska församling.

Kolumn. "Det är ett underbart tillstånd, men ibland leder det till skador …" 14.10.2020 kl. 00:00