– Jag är inte förvånad. Unga mår inte bra. Och det beror inte bara på coronaviruset. Men coronan kan vara droppen som får bägaren att rinna över, säger Gun Geisor som är ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrkoförsamling.
Geisor lyfter fram att vårt samhälle har hårda värderingar och ställer höga krav på individen. Man behöver prestera för att klara sig. Pressen är stor på både unga och vuxna. Och de vuxnas press avspeglas på de unga.
– Framtiden känns osäker för många. Får jag en studieplats? Ett jobb? Också oro för miljön och sjukdomar syns bland de unga.
– Många jag har pratat med vill inte berätta om sitt illamående för sina föräldrar. De vill inte vara till besvär, och öka föräldrarnas börda, utan hankar sig fram på egen hand.
Vi reagerar olika
När osäkerheten och kraven blir för höga känner vi oss hotade.
– När vi är hotade reagerar människor olika. En del imploderar, det vill säga blir deprimerade. Andra exploderar, det vill säga blir utagerande, säger Geisor.
Församlingens verksamhet kan vara ett stöd för de unga och deras föräldrar. Det finns möjlighet för unga att samlas, med hänsyn till coronarestriktionerna, tillsammans med trygga vuxna till öppet hus eller programkvällar.
– Föräldrar får också ta kontakt om de vill prata om den ungas livssituation.
Ett stort ansvar ligger på elevvården inom skolorna, men Geisor ser att det finns glädjande många aktörer som jobbar för de ungas bästa i Borgå. Hon stöder varmt tanken som framkommit i diskussionen, att genom samarbete jobba för ökat välmående i Borgå.
Råd till de unga: Slåss vettigt!
Gun Geisor har jobbat drygt trettio år professionellt med unga och har sett och upplevt både det ena och det andra. Hon vill stöda de unga i att kanalisera sin frustration.
– Vi måste slåss vettigt. Kämpa för det som har någon betydelse. Det är en helt sund reaktion att agera på ett galet samhälle, men inget blir bättre av att söndra den nya skolbänken, eller mobba sin klasskamrat.
Till föräldrar och vårdnadshavare lyfter Geisor fram vikten av att se och bekräfta.
– Det låter som en kliché, men vi behöver se, bekräfta och älska den unga. På det här sättet bygger vi upp hens självkänsla, och med en sund självkänsla kommer tryggheten att våga vara sig själv. Den som är trygg behöver inte slå ner på andra eller sig själv.
En längre version av artikeln kan läsas på: www.domkyrkan.fi/nyheter
STÖD FINNS
- Ungdomsvåningens verksamhet, Runebergsgatan 24: Öppet hus: ti kl. 14-16 och to kl. 14-18. Programkväll: torsdag kl. 18-21.30
- Familjerådgivningscentralen hjälper med relationer. Tidsbeställning: må–on kl. 10–12, tfn: 019 6611 315.
- Kontakta diakonin på telefon 019-661 1241 må–fr kl. 9–16.
- Mer info från Gun Geisor, 050 4111 210 eller gun.geisor@evl.fi.