Malena Björkgren är flyktingkoordinator i Åbo svenska församling. Hon vet hur ensam en människa kan vara, och vad kontakt betyder.
Malena Björkgren är flyktingkoordinator i Åbo svenska församling. Hon vet hur ensam en människa kan vara, och vad kontakt betyder.

"Många av dem säger: Församlingen är min familj – tänk att den människan har den känslan, fast språket inte är gemensamt.

Åbo.

Åbo svenska församling arbetar aktivt för flyktingar. – Jag har insett hur ensam en människa kan vara, och hur mycket kontakt betyder, säger Malena Björkgren.

1.10.2020 kl. 11:37

När flyktingar och asylsökande strömmade in i Finland 2015 kände Malena Björkgren, numera kaplan och flyktingkoordinator i Åbo svenska församling, ett behov av att agera.

– På ett personligt plan kände jag att det här är något jag måste engagera mig i, antingen på min fritid eller som en del av mitt prästjobb, säger hon.

Också församlingsmedlemmar frågade sig vad de kan göra. Under 2015 hyrde samfälligheten i Åbo ut två lägergårdar till Röda Korset, som nödboende för flyktingar.



"Vi lärde känna en del av dem som bodde där och så skapades de första kontakterna."


– Varannan lördag eftermiddag besökte någon ur församlingen lägergårdarna. Vi lärde känna en del av dem som bodde där och så skapades de första kontakterna.

Efter det har hjälpverksamheten i församlingens regi rullat på.

– Det har innefattat allt från att samla ihop påsar med hygienartiklar till att göra i ordning lägenheter för asylsökande. Vi har en Facebookgrupp med 73 medlemmar; den har varit en bra kanal för hjälparbetet.

Engagemanget gjorde också att församlingen ansökte om pengar för ett treårigt projekt, vilket ledde till att Malena Björkgren sedan augusti 2018 arbetar som flyktingkoordinator på 50 procent.

– En vanlig dag kan jag till exempel hjälpa till med myndighetskontakter, ibland går jag med till migrationsverket, Folkpensionsanstalten, polisen eller utlänningspolisen. Språket ställer till svårigheter, och det handlar om att förstå både systemet och språket.

Hon hjälper också till när det gäller att söka jobb och studie- eller praktikplats samt håller en bibel- och samtalsgrupp för asylsökande som vill veta mera om kristen tro.

– Och våra frivilliga är engagerade så som de själva önskar. Vissa är vänner eller stödpersoner, andra hjälper asylsökande att komma igång i hemmet och med möbler och husgeråd.

Nu senast har församlingsmedlemmarna via Facebookgruppen vaskat fram en cykel som behövdes, och Malena efterlyste en diskmaskinsreparatör.

– Det är ett typiskt exempel. Vart vänder man sig när diskmaskinen går sönder när man är ny i landet och inte kan språket?

"Jag kände mig omhändertagen. Rollerna är inte alltid givna, vem som tar hand om vem."


Vilka insikter har jobbet gett dig?

– Många! I början, när vi besökte lägergårdarna, upplevde vi en otrolig gästfrihet. Jag kände mig omhändertagen. Rollerna är inte alltid givna, vem som tar hand om vem.

– Jag har också insett hur ensam en människa kan vara, men samtidigt hur mycket det kan betyda att enskilda människor tar kontakt.

Har du lyckats dra gränser mellan jobbet och fritiden?

– Det har jag inte, skrattar hon.

– En del av de asylsökande är numera en del av vår familj, vi har firat jul och födelsedagar tillsammans.

I Åbo integreras alla på finska, men många är ändå aktiva i Åbo svenska församling för att de lärt känna människorna där.

– Många av dem säger: Församlingen är min familj. Tänk att den människan har den känslan, fast språket inte är gemensamt.

– Språket är inte allt. Att kommunicera ”här är du sedd och här är du välkommen”, det är ett viktigt grundspråk.

Ulrika Hansson

Uppdraget som frivillig i församlingen har fallit sig naturligt för Anita Virtanen.

BORGÅ. – Jag känner lugn när jag kommer in i vår kyrka. Jag älskar Borgå domkyrka, säger Anita Virtanen. Hon koordinerar församlingens gudstjänstgrupper och välkomnar varmt nya deltagare! 5.4.2023 kl. 17:47
Mats Lindgård är domprost.

Kolumn. "Domkyrkan är en kär samlingsplats för kyrkfolket. Därför behöver synpunkter som utgår från den gudstjänstfirande församlingens behov också tas seriöst." 5.4.2023 kl. 17:45
Från vänster Rosita Gustafsson-Nyman, Marjo Karppinen (serviceansvarig vid Sibbo kommun) och virkborgare Hilkka Rantanen.

sibbo. Virkborg är en grupp med flitiga handarbetare som gjort mycket gott för Sibboborna. Det är inte något småskaligt stickande, utan rejäla donationer till människor i alla åldrar. 5.4.2023 kl. 17:42
– Det kändes jätteviktigt att få behålla namnet Bergö församling i någon form, säger Ann-Charlotte Skinnar. Till vänster kyrkoherde Tomi Tornberg. FOTO: ARKIV/NICKLAS STORBJÖRK (T.V.), PRIVAT (T.H.)

malax. Bergö och Petalax blir kapellförsamlingar i vår. Bergö kapellråd har redan hunnit samlas till ett första möte som bjöd på många idéer. 5.4.2023 kl. 10:42
Annika Westergård. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Hur förklarar man påskens alla traditioner för ett nyfiket barn? En vuxen får tänka till. 5.4.2023 kl. 10:36
Körmedlemmar ur S:ta Marian kuoro avtackar sin förra ledare Kristiina Heikkilä (t.v). Maj-Len Jossfolk (uppe, andra från höger) och Ritva Westerlund (tredje från vänster) påpekar att kören gärna tar emot fler medlemmar. FOTO: PRIVAT

NÄRPES. Den som sjunger i finska kören i Närpes församling sjunger ofta med länge. Hemligheten? Fin gemenskap, goda ledare och en varierad repertoar. 5.4.2023 kl. 10:27
Församlingsmästaren Tuure Viitala i Kristinestad har många strängar på sin lyra. FOTO: ANITA VIIK-INGVESGÅRD

Kristinestad. Känner du någon som har jobbat som mekaniker, sjöfartsofficer, fredsbevarare och kantor – och numera är församlingsmästare? Gör du det heter personen i fråga högst antagligen Tuure Viitala! 23.3.2023 kl. 09:27
Ungdomar tar del av påskvandringen under ett tidigare år.

korsholm. I år återvänder påskvandringen till kyrkkällaren i Korsholms kyrka. Vandringen levandegör påskens stora drama. – Man blir själv en av dem som ropar ”Korsfäst!”, säger Rune Lindblom. 22.3.2023 kl. 16:56
Rose-Maj Friman är kyrkoherde i Korsnäs församling.

Kolumn. "Vad är mina bekymmer mot hela världens? Att förminska sina egna bördor är inte heller rättvist." 22.3.2023 kl. 16:51
Övningarna inför Långfredagskonsert inleddes i januari. Här kammarkören Psallite, en del av sångarna saknas på bilden.

korsholm. På långfredagen framför Korsholms kammarorkester och kammarkören Psallite bland annat Requiem av Gabriel Fauré. – Vi hoppas publiken får känna frid efter konserten, säger Ann-Christine Nordqvist-Källström. 22.3.2023 kl. 16:46
Oratoriekören övar med Eric-Olof Söderström som dirigent.

BORGÅ. Oratoriekören i Borgå bjuder igen en gång på högklassiga konserter i påsktid: Nelsonmässan och Via Crucis. – Det är en upplevelse även om man inte alls skulle känna till klassisk musik, säger Eric-Olof Söderström. 22.3.2023 kl. 16:35
Georg Löfman är medlem i Sibbo svenska församling.

Kolumn. "Att be en bön varje dag känns lika nödvändigt som att andas." 22.3.2023 kl. 16:31
Mari Johnson vill skapa andligt utrymme i församlingen för bland annat unga vuxna.

vanda. Mari Johnson kommer att jobba i ett år med att starta ny församlingsverksamhet, inte minst i västra Vanda. – Önskemålen kom från medlemmarna, säger hon. 22.3.2023 kl. 16:29
Projektkörer som är aktiva under en begränsad tid passar dagens människor som inte alltid har lätt att förbinda sig en längre tid, konstaterar kantor Camilla Wiksten-Rönnbacka.

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34
Henrika Lemberg är dikakoniarbetare i Borgå svenska domkyrko­församling.

Kolumn. "Vår uppgift som vuxna är att på ett sunt sätt bemöta ett osunt beteende." 15.3.2023 kl. 16:30