Bibelskola och karaktärsträning för Benjamin Asplund i Kalifornien – surfingen är bara en bisak

bibelskola.

Coronan satte käppar i hjulet för Benjamin Asplund som deltog i Surfing the Nations grundutbildning tidigare i år. Utbildningen kortades av och han fick lägga sina framtidsplaner på hyllan.



21.8.2020 kl. 11:21

Han kom hem från Huntington Beach i Kalifornien i slutet av mars, tre veckor tidigare än planerat på grund av coronan.

– Vi var en uppstartargrupp. För det var första året som Surfing the Nations ordnade en grundutbildning där.

Benjamin Asplund, 21 år, beskriver Surfing the Nations som en organisation som förutom surfing har en form av bibelskola och karaktärsträning.

– Surfingen är bara en bisak. Jag lärde mig sjukt mycket om Bibeln. Vi fick öva att tala inför människor och hur man ska bete sig inför människor som kommer från en annan bakgrund och kultur. Det är en typ av allmänbildning som man inte får i grundskolan.

Den största behållningen för Benjamin är, förutom den ökade bibelkunskapen, nyttan av att han lärt sig tala inför folk.

– Jag har alltid haft svårt med det. Övningarna hjälpte mig se människorna som mina medmänniskor och inte bara som en annan person. Jag lärde mig också att fråga om någon behöver hjälp.

Men att få surfa var ju en extra krydda i utbildningen.

– Det stod surfing på programmet varje onsdag morgon. Men jag surfade varje dag. Jag har tidigare lärt mig surfa i Indonesien, men de som inte kunde från förr fick lära sig.

I utbildningen ingick också fältpraktik. Den gjorde gruppen i Mexiko.

– Den praktiken blev också tre dagar kortare eftersom gränsen mellan Mexiko och Kalifornien stängdes i samband med coronan.

Formade Gud din karaktär på något oväntat sätt?

– Varje dag fem dagar i veckan hade vi lektioner med olika föreläsare. Vi fick en relation till dem alla och vi fick också enskilda samtal med dem. Alla sade till mig som en hälsning från Gud att jag är en personlighet som kommer att leda en stor grupp människor.

Ser du någon öppning till det redan?

– Tillsammans med min flickvän var vi på väg som missionärer, men coronan kom emot. Vi har satt planerna på hyllan tills vidare, men det är något jag ska ha gjort senare i mitt liv.

Någon utsändande organisation har han inte bakom sig ännu. Men inspirerad av det amerikanska systemet där missionärerna får direkt stöd av privatpersoner och församlingar, ser han också det som ett alternativ.

– Jag litar på att Gud löser det om det är meningen att jag ska åka ut på egen hand. Men det är många år tills det blir aktuellt. Det är något jag ska göra innan jag fyllt 30.

Nu har han i stället flyttat från Jakobstad till Vasa för att börja jobba som skolassistent till en elev i en lågstadieskola.

– Jag är utbildad elektronikmontör och har jobbat nästan två år på ett av båtvarven i Jakobstad. Att bli personlig assistent går i samma fotspår, att hjälpa andra och att leda, som jag vill göra senare. Det var inget planerat byte av jobb, men det känns rätt.

Att Benjamin Asplund och tre av hans vänner åkte just till Huntington Beach har att göra med deras gemensamma vän Kevin Sundström från Lepplax. Han har varit en av ledarna för Surfing the Nations under ett års tid. Övriga deltagare kom från Sverige, Kanada, Tyskland och USA.

– De ordnar två grundkurser per år och däremellan tränar de ledarna. För att blir ledare måste man först gå grundkursen.

Surfing the Nations grundades på Hawaii men nu har också tre andra baser på olika håll; i Sverige, Sri Lanka och i Kalifornien.

Text: Johan Sandberg

– Vi kan varken som kyrka eller som människor leva så att vi bara gör och gör, för att vi är så rädda för att någon ska bli sur, säger Mari Puska.

mariehamn. När en cancerdiagnos fick kyrkoherden Mari Puska att känna lättnad över att få vila förstod hon att hon jobbar för mycket. 30.12.2022 kl. 19:02
Mona Nurmi tror inte på att försöka förändra någons övertygelse genom argumentation.

vanda. Mona Nurmi studerar teologi i Åbo. Ämnet är hisnande med mångfalden av tolkningssätt. Diametralt olika åsikter bland studerande väcker ibland livliga diskussioner. 22.12.2022 kl. 14:40
Alla från Köklot som skulle till julkyrkan samlades och promenerade eller sparkade tillsammans över isen.

kvevlax. Att besöka julkyrkan och att umgås med familj och vänner är något av det viktigaste för väldigt många under julen. Det är något som länge var långt ifrån självklart för en del av oss som bor i Korsholm. 22.12.2022 kl. 14:45
Kerstin Lång är viceordförande i församlingsrådet i Korsholms svenska församling och flitig sångare i bland annat kammarkören Psallite.

Kolumn. "Det kan vara hjärtligt och falskt, det kan vara rent och livlöst och allt däremellan." 22.12.2022 kl. 14:48
Elisabet Lundström är församlingssekreterare
i Sibbo svenska församling.

Kolumn. "De två möts på ett plan som vi vuxna inte längre når. Det blev utom räckhåll när vi kom in i vuxenlivet och lärde oss att planera framtiden" 22.12.2022 kl. 14:37
Bibliodrama kan vara allt från teater till att måla, pyssla eller stilla sig, berättar Elefteria Apostolidou.

BORGÅ. Bibliodrama är ett kreativt sätt att gå in i en bibeltext, med hjälp av exempelvis drama eller konst. – Man får tid att stanna upp och reflektera, säger Elefteria Apostolidou. 22.12.2022 kl. 14:32
Joel Norrvik i centrum av Jakutsk. FOTO: PRIVAT

Kristinestad. Långt inne i östra Sibirien ligger staden Jakutsk. Här arbetade Lappfjärdsbördige Joel Norrvik som missionär, i ett av världens kallaste områden. 21.12.2022 kl. 18:50
Hanna Hofman. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Den lilla världen börjar i den stora. Hanna Hofman gläder sig åt att hennes dotter skrev en ukrainsk flickas namn i snön och åt damen som donerade tre par stickade sockor till hjälpsändningen. 21.12.2022 kl. 18:43
Josslas i Närpes i vinterskrud.  FOTO: PRIVAT

NÄRPES. Ulla Holmbergs jular har sett olika ut genom åren, men det viktigaste består: gemenskapen och julens glada budskap. 21.12.2022 kl. 18:33
Till vänster: Johan Klingenberg. FOTO: PRIVAT. Till höger: Familjen Klingenberg på Bergö sommaren 1958, Johan är pojken till vänster. Bilden hämtad ur Anna-Lisa Klingenbergs bok "Mogna i sol och regn".

BERGÖ. När tillvaron var tuffare och jularna enklare … Johan Klingenberg delar med sig av minnen från 1950- och 60-talets Bergö. 7.12.2022 kl. 09:54
Chamilla och Kristian Sjöbacka har firat många julhelger på missionsfältet.

Replot. En julotta i Kenya kan bli en besvikelse, men ändå leda till något gott. Och en sillburk i kylen kan ge julkänsla. Chamilla och Kristian Sjöbacka firar jul i Kisumu. 9.12.2022 kl. 09:02
Emma Södergård är hemmamamma och deltidsanställd kanslist i Replot församling. Hennes tips: läs alla sju verserna i psalm 462.

Kolumn. "Församlingens föräldrarbarnträffar gav mig de viktiga vardagskontakterna." 9.12.2022 kl. 08:54
Matias, Tomas, Riikka-Maria och Ella Kolkka är glada över att vara tillbaka i Thailand efter ett längre uppehåll på grund av coronapandemin.

Replot. Luafolket är en minoritet i bergstrakterna i norra Thailand, de kom ursprungligen som flyktingar från Laos. Paret Kolkka har arbetat fram ett skriftspråk och ser till att julens budskap blir tillgängligt på lua. 9.12.2022 kl. 08:43
Be Gud om vägledning för hur du kan hjälpa, säger Henrika Lemberg.

BORGÅ. Det är inte lätt att balansera mellan att fira en mysig jul samtidigt som vi vet hur svårt många har det. Och kan den givmildhet vi uppmanas till öka det upphaussade kring julen? 8.12.2022 kl. 16:25
Annakatri Aho är diakonissa i Vanda svenska församling.

Kolumn. "Det var intressant att inse att allt inte handlar om pengar, utan lika viktigt är att skapa trygga platser där människor får berätta sina egna livsberättelser." 8.12.2022 kl. 16:19