Annika och Anders Ekström åtar sig att fixa det människor behöver en hjälpande hand med. Bland de återkommande kunderna finns även traktens församlingar.
Annika och Anders Ekström åtar sig att fixa det människor behöver en hjälpande hand med. Bland de återkommande kunderna finns även traktens församlingar.

Händer som hjälper

malax.

Drömmen om den egna firman blev verklighet. Nu har de samlat erfarenhet av att tvätta kyrkfönster, mura skorsten – och flytta åt en människa de aldrig träffat.

5.8.2020 kl. 09:19

– Att ha egen firma har alltid varit en dröm. Man har velat men inte riktigt vågat. Men så startade min bror en egen firma och man kan ju inte vara sämre än sina syskon, säger Anders Ekström glatt.

Anders och Annika Ekström bor i Malax och driver sedan sex år företaget En hjälpande hand.

Anders har en bakgrund som fastighetsskötare, medan Annika tidigare jobbade som barnträdgårdslärare. När firman fick in så mycket jobb att det krävde flera händer klev även hon in på heltid.

Från trädgårdsarbete till målning, från renovering till försäljning. Det kan vara ett stort projekt som en flytt, eller något smått som att byta gardiner.

– Vi hjälper till med det man behöver, i princip kan man ringa om vad som helst, säger Annika.

Är det ett jobb de inte kan göra själva ser de ändå till att det blir utfört; behövs det grävmaskin hyr de in en grävmaskinsförare.

– Ett av de jobben jag kommer ihåg bäst var när Anders skickade upp mig på ett tak för att mura en skorsten. Men med handledning gick det ju bra: uppdragsgivaren var nöjd och skorstenen står kvar.

De drar nytta av sina olika styrkor.

– Bara det surrar och låter så brukar jag kunna sköta det, ler Anders.

– Jag får honom med och tvätta fönster – bara han får ha en fönstertvättmaskin, säger Annika.

Coronatiden medförde uppdrag som de aldrig förr fått. De fick ett samtal om en äldre kvinna fått plats på serviceboende – problemet var att hennes anhöriga bodde i Sverige. Med instruktioner från dottern fick de packa ihop, städa och föra saker till förvaring – utan att ens träffa personen de flyttade åt, på grund av smittorisken.

– Det var ett annorlunda uppdrag.

Vikarierar kyrkvaktmästare

Till firmans återkommande kunder hör flera av traktens församlingar – till exempel har Anders och Annika Ekström kunnat hoppa in och sköta kyrkvaktmästarens uppgifter.

– De har tyckt att det fungerat bra, att det funnits någon som med kort varsel kunnat komma och hjälpa till, säger Anders.

De har kunnat sköta veckostädning, tvätta kyrkfönster – det kan vara svårt att hitta talkojobbare som vill stå i en skylift eller på en ställning för att tvätta fönster – och nu bygger de en vägg.

– Här i Malax har jag hoppat in i dagklubben, när de vet att det är för lite personal så ringer de och kollar: Har du några timmar? berättar Annika.

Hon konstaterar att de känner sig lika hemma i församlingarna som i andra sammanhang där de utför sitt jobb.

Församlingslivet är bekant för dem, kontakten till kyrkan har funnits sedan barndomen. Ekströms är med i pingstförsamlingen i Petalax.

– Vi har bott på en del olika ställen och det som är roligt är att när man går i kyrkan så har man väldigt lätt att hitta nya vänner. Vi har något gemensamt, alla som är i kyrkan, säger Anders.

Jag fick tipset att fråga er om handdockor ...

– Aj just det, skrattar Annika.

– Det var för kanske 20 årsedan som vi köpte två fåglar, handdockor. Vi började leka med dem och har använt dem lite i barnarbetet och söndagsskolan.

Fåglarna dyker upp i olika sammanhang, de är till exempel inbokade för medverkan i julandakterna i lokal-tv.

– Nu på skolavslutningen var det ju ingen kyrka, så då var de istället med och önskade glad sommar över internet till alla kommunens barn, berättar Annika. Det som är bra med fåglarna är att de vågar säga sånt som vi människor inte alltid vågar säga.

Sommaren har betytt bråda tider för hjälpande händer. På grund av osäkerheten kring corona har Ekströms inte kunnat ta hjälp av sommarjobbare som de vanligtvis gjort.

– Vi har försökt klara oss själva den här sommaren, men det har inneburit mycket jobb, säger Anders.

Emelie Wikblad

Rune Lindblom är präst i Korsholms svenska församling.

Kolumn. Det verkliga Betlehem doftar kryddor och rökelse, inträngt med alla fyrtiotusen invånare på en enda liten bergsrygg bland kullar med olivträd. Hus på hus, som skokartonger travade mitt i ett landskap av kullar och dalar, där vägar och förtorkade ängar samsas om utrymmet. 17.12.2020 kl. 09:41
Färdas med åsna och kamel? Inte i Solfs församlings version av julberättelsen. Där kommer lastcykeln och velomobilen på bilden att användas som transportmedel.

Solf. Vad har en barnkör, tre velomobiler och ett hotell gemensamt? Svar: De spelar alla en roll i Solf församlings filmversion av julevangeliet. 17.12.2020 kl. 09:35
I oktober kulminerar Åbo svenska församlings 100-årsfirande i en festgudstjänst i domkyrkan, berättar kyrkoherde Mia Bäck.

Åbo. Nästa år firar Åbo svenska församling hundra år. – Vi är en församling som präglas av gemenskap, helighet, glädje och öppenhet, säger kyrkoherde Mia Bäck. 17.12.2020 kl. 08:59
Maria Björkgren-Vikström är församlingspastor i Åbo svenska församling.

Kolumn. "Sårbarhet är något vi människor har gemensamt." 17.12.2020 kl. 08:51
Hanna Lehtonen hoppas på nya förutsättningar för sång och gemenskap nästa år.

Väståboland. Kyrkokören har tagit paus och det blir en distansjul i Väståboland i år. Men grunduppgiften kvarstår. – Det är att föra fram glädjens budskap: tro, hopp och kärlek, säger kantor Hanna Lehtonen. 17.12.2020 kl. 08:43
Andreas Lundgren utbildade sig till journalist innan han blev präst.  – Jag tycker om att jobba med media och teknik.

Borgå. Hur skapar man delaktighet och värme under en virtuell gudstjänst eller sångstund? – Vi behöver tänka på tilltalet, säger Andreas Lundgren. 17.12.2020 kl. 08:37
Strömmandet blev välbekant för Johnny Aspelin i våras när han skötte församlingens virtuella gudstjänster.

sibbo. Johnny Aspelin är den som ser till att gudstjänsterna i Sibbo når ut via skärmarna. – Ljud- och bildkvaliteten är det viktigaste, säger han. 17.12.2020 kl. 08:24
Helena Sten har ställt ut sina filtar vid Korsnäs bibliotek.

korsnäs. Helena Sten kom på idén göra filtar åt barnen som föddes på flyktingförläggningen i Korsnäs. Och sedan har hon bara fortsatt. 11.12.2020 kl. 14:48
Julplanering. När allt kan ändra på kort varsel får de anställda parallellt bolla med program som går att göra på plats och på nätet. På bilden Jeanette Ribacka-Berg, Christina Caldén-Back (vid bordet), Siv Hellman och Inga-Lene af Hällström (stående).

Kristinestad. Julens program får nya former för att så många som möjligt tryggt ska kunna vara med. Och får man inte samlas blir det många videohälsningar istället. 11.12.2020 kl. 14:43
Kantorerna i församlingarna i Korsholm: Michael Wargh, Jimi Järvinen, Susanne Westerlund, Ann-Christin Nordqvist-Källström och Rodney Andrén.

korsholm. 24 julsånger blev 24 luckor i den virtuella adventskalender som församlingarna i Korsholm, Kvevlax, Replot och Solf i år presenterar tillsammans. 11.12.2020 kl. 14:28
Mats Björklund är kyrkoherde i Solfs församling.

Kolumn. "Jag har alltid fascinerats av att Gud ville komma och vandra på den jord vi delvis med vett och vilja skövlat och förstört. Att han överhuvudtaget bryr sig om en mänsklighet som delvis vänt honom ryggen", skriver Mats Björklund. 11.12.2020 kl. 14:25

korsholm. Ungdomsarbetsledarna i församlingarna i Korsholm har sökt nya kanaler att nå och involvera ungdomarna. Men vad skulle innehållet vara och hur gör man Youtube-videor egentligen? 11.12.2020 kl. 14:19
Dickursby kyrkas fasad är i brunt tegel.

vanda. I januari invigs den nya kyrkan i Dickursby, dit bland annat Vanda svenska församling flyttar. – Den ska vara allas kyrka, säger projektledare Janne Silvast. 9.12.2020 kl. 00:00
Margaretha Trygg är församlingsmedlem i Sibbo svenska församling.

Kolumn. "Känslan av förväntan ska vi inte låta gå oss förbi i år heller. Fastän världen är som den är." 9.12.2020 kl. 00:00
Diakoniarbetare Irina Lemberg konstaterar att pengar bara är en del av det stöd människor behöver.

Borgå. Kyrkan har fått över fyra miljoner euro extra att dela ut på grund av coronan. I Borgå blir pengarna bland annat till köpkort för dem som har det svårt ekonomiskt. 9.12.2020 kl. 00:00