Annika och Anders Ekström åtar sig att fixa det människor behöver en hjälpande hand med. Bland de återkommande kunderna finns även traktens församlingar.
Annika och Anders Ekström åtar sig att fixa det människor behöver en hjälpande hand med. Bland de återkommande kunderna finns även traktens församlingar.

Händer som hjälper

malax.

Drömmen om den egna firman blev verklighet. Nu har de samlat erfarenhet av att tvätta kyrkfönster, mura skorsten – och flytta åt en människa de aldrig träffat.

5.8.2020 kl. 09:19

– Att ha egen firma har alltid varit en dröm. Man har velat men inte riktigt vågat. Men så startade min bror en egen firma och man kan ju inte vara sämre än sina syskon, säger Anders Ekström glatt.

Anders och Annika Ekström bor i Malax och driver sedan sex år företaget En hjälpande hand.

Anders har en bakgrund som fastighetsskötare, medan Annika tidigare jobbade som barnträdgårdslärare. När firman fick in så mycket jobb att det krävde flera händer klev även hon in på heltid.

Från trädgårdsarbete till målning, från renovering till försäljning. Det kan vara ett stort projekt som en flytt, eller något smått som att byta gardiner.

– Vi hjälper till med det man behöver, i princip kan man ringa om vad som helst, säger Annika.

Är det ett jobb de inte kan göra själva ser de ändå till att det blir utfört; behövs det grävmaskin hyr de in en grävmaskinsförare.

– Ett av de jobben jag kommer ihåg bäst var när Anders skickade upp mig på ett tak för att mura en skorsten. Men med handledning gick det ju bra: uppdragsgivaren var nöjd och skorstenen står kvar.

De drar nytta av sina olika styrkor.

– Bara det surrar och låter så brukar jag kunna sköta det, ler Anders.

– Jag får honom med och tvätta fönster – bara han får ha en fönstertvättmaskin, säger Annika.

Coronatiden medförde uppdrag som de aldrig förr fått. De fick ett samtal om en äldre kvinna fått plats på serviceboende – problemet var att hennes anhöriga bodde i Sverige. Med instruktioner från dottern fick de packa ihop, städa och föra saker till förvaring – utan att ens träffa personen de flyttade åt, på grund av smittorisken.

– Det var ett annorlunda uppdrag.

Vikarierar kyrkvaktmästare

Till firmans återkommande kunder hör flera av traktens församlingar – till exempel har Anders och Annika Ekström kunnat hoppa in och sköta kyrkvaktmästarens uppgifter.

– De har tyckt att det fungerat bra, att det funnits någon som med kort varsel kunnat komma och hjälpa till, säger Anders.

De har kunnat sköta veckostädning, tvätta kyrkfönster – det kan vara svårt att hitta talkojobbare som vill stå i en skylift eller på en ställning för att tvätta fönster – och nu bygger de en vägg.

– Här i Malax har jag hoppat in i dagklubben, när de vet att det är för lite personal så ringer de och kollar: Har du några timmar? berättar Annika.

Hon konstaterar att de känner sig lika hemma i församlingarna som i andra sammanhang där de utför sitt jobb.

Församlingslivet är bekant för dem, kontakten till kyrkan har funnits sedan barndomen. Ekströms är med i pingstförsamlingen i Petalax.

– Vi har bott på en del olika ställen och det som är roligt är att när man går i kyrkan så har man väldigt lätt att hitta nya vänner. Vi har något gemensamt, alla som är i kyrkan, säger Anders.

Jag fick tipset att fråga er om handdockor ...

– Aj just det, skrattar Annika.

– Det var för kanske 20 årsedan som vi köpte två fåglar, handdockor. Vi började leka med dem och har använt dem lite i barnarbetet och söndagsskolan.

Fåglarna dyker upp i olika sammanhang, de är till exempel inbokade för medverkan i julandakterna i lokal-tv.

– Nu på skolavslutningen var det ju ingen kyrka, så då var de istället med och önskade glad sommar över internet till alla kommunens barn, berättar Annika. Det som är bra med fåglarna är att de vågar säga sånt som vi människor inte alltid vågar säga.

Sommaren har betytt bråda tider för hjälpande händer. På grund av osäkerheten kring corona har Ekströms inte kunnat ta hjälp av sommarjobbare som de vanligtvis gjort.

– Vi har försökt klara oss själva den här sommaren, men det har inneburit mycket jobb, säger Anders.

Emelie Wikblad

– Det var välgörande att sätta fokus på något utanför ens egna tankar och att se resultat av ens arbete, säger Kaj Löfvik.

korsholm. Att få ta del av Kaj Löfviks naturintresse är en njutning i såväl ord som bild. Den här dagen skriver han på Facebook: ”Sol och värme för en frusen trädgård är som kärlek för en frusen själ, plötsligt är det som var snö och is ett blommande paradis.” 28.4.2021 kl. 09:30
Lilian Westerlund är mångsysslare i Replots
församling.

Kolumn. "Nu är det vår och aldrig är väl Guds nåd så påtaglig? Det är kanske aldrig annars så lätt att se hela kristendomens budskap gestalta sig framför våra ögon." 28.4.2021 kl. 09:30
Linda Frejborg och Jens Nyberg skulle gärna ha firat med sina nära, men huvudsaken är ändå att de gifter sig.

Borgå. De fick ställa in det mesta av sitt planerade bröllop – men ser ändå fram emot att bli gifta. 28.4.2021 kl. 09:30
Solveig Halonen är förvaltningssekreterare i Vanda svenska församling.

Kolumn. En blå klänning och en känsla av förväntan. Solveig Halonen skriver om det vi inte kan välja – och om sakerna vi kan. 28.4.2021 kl. 09:30
I folkmusikbandet Ratatosk spelar 
Frank Berger vevliran Hildegard.

Åbo. – Hon har öppnat dörrarna till en spännande värld! säger han. 19.4.2021 kl. 10:17
Även om han fått bönesvar
har Kenth Kummel erfarit
att det inte finns
någon kvickfix. Det kan ta tid.

jakobstad. I över tio år levde Kenth Kummel och hans fru som i två olika läger. Hon var församlingsaktiv medan han föredrog kompisarna på krogen. 14.4.2021 kl. 10:14

MALAX . Leif Tast vill vara ett stöd för människor omkring sig. I församlingen önskar han sig låga trösklar. 14.4.2021 kl. 10:14
Ingemo Gullans gillar att jaga - framför allt för naturupplevelsens skull.

NÄRPES . Ingemo Gullans är en sann föreningsmänniska, men hon njuter också av stillhet och ro. 14.4.2021 kl. 10:25
Bernice Haglund-Wikström, Nina Vikman och Tanya Östman är församlingsfaddrar i Jakobstad. Haglund-Wikström är fadder åt Leo Östman, sex månader.

jakobstad. Församlingsfaddrarna är församlingens utsträckta hand till de allra yngsta medlemmarna. Flera som vill axla den rollen behövs. 14.4.2021 kl. 10:08

Kolumn. Den senaste tiden tror jag att många av oss har tänkt på hur det riktigt ska bli med pandemin som härjar i vår värld och med de restriktioner vi har. Så är det i alla fall för mig. I skrivande stund ter sig nog åtminstone närframtiden synnerligen oviss. 14.4.2021 kl. 10:01
Tuija Wilman visar upp dopsymbolerna: dopträdet som står i kyrkan, ljuset och sockorna den nydöpta får som gåvor.

Borgå. För någon är dopet tradition, något som hör till. Någon annan minns den fina relation de haft till sin egen fadder. 14.4.2021 kl. 08:45
Elefteria Apostolidou är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Även ett digitalt möte får en annan dimension när vi på riktigt stannar upp och ger av vår egen tid", skriver Elefteria Apostolidou. 14.4.2021 kl. 08:30
Oscar Taht blev hjälpledare för att han inte ville att skriban bara skulle bli en engångsupplevelse.

vanda. – Det känns som att vi unga har lämnats mer som en sidotanke, säger Oscar Taht. 14.4.2021 kl. 08:30
Ebba-Stina Beukelman hoppas på att ge över stafettpinnen till någon som vill ta vara på de möjligheter som finns i församlingen.

Solf. Ebba-Stina Beukelman ville jobba i församling. Att det skulle vara som barnledare hade hon inte föreställt sig. 14.4.2021 kl. 08:30

Kolumn. Många var i början tveksamma till de nya streamade lösningarna, de kunde väl inte ersätta en traditionell gudstjänst? 14.4.2021 kl. 08:30