Jarmo Juntumaa har finska som modersmål, men pratar svenska efter att ha jobbat tjugo år i finska församlingen i Stockholm.
Jarmo Juntumaa har finska som modersmål, men pratar svenska efter att ha jobbat tjugo år i finska församlingen i Stockholm.

Vi får inte manipulera

vanda.

Församlingen har kontaktat personer över 70 år för att kolla om de behöver hjälp i coronatider. – De flesta har tackat, en del har blivit verkligt arga.

17.6.2020 kl. 15:05

Församlingarna i Vanda ville ringa upp alla församlingsbor över 70 år i och med det undantagstillstånd coronaviruset orsakat.

Man måste vara mycket försiktig när man tar kontakt genom uppsökande verksamhet från församlingens sida, anser församlingspastor Jarmo Juntumaa. Han har ringt upp ett sextiotal äldre personer, och sammanlagt har cirka 130 personer kontaktats från Vanda svenska församling.

– Man måste vara tydlig med varifrån man ringer och varför man ringer.

Sina samtal har han inlett med att säga: Vi i församlingen tar kontakt på grund av coronatiderna och vi undrar bara hur ni mår, och om ni har några problem ni skulle behöva hjälp med?

De allra flesta har reagerat positivt.

– De har tackat för att vi tagit kontakt. Det verkar vara så att ju äldre man är, desto tacksammare är man, säger Juntumaa.

– Men en del blev verkligt arga och förstod inte varför vi tog kontakt. En slängde till exempel på luren innan jag hann förklara närmare vad det handlade om. En del är kanske rädda.

Några själavårdande samtal uppstod också ibland.

– De teman som oftast kommer upp är ensamhet, och att man inte kunnat träffa barn och barnbarn. Sjukdomar berättar de också om, och en del är bekymrade över bristen på pengar.

Men faktisk hjälp var det inte så många som behövde.

– De flesta har barn, vänner eller släktingar som hjälper dem. Jag skulle säga att 90 procent, kanske mer, mår ganska bra.

Jarmo Juntumaa vikarierar i Vanda svenska församling, men har passerat 70 och är egentligen pensionär.

– Det har varit en utmanande tid att jobba i och med att jag ju själv också tillhör riskgruppen. Vi har fått forma mitt jobb från dag till dag.

En öppen attityd är viktig

Jarmo Juntumaa tror att en del tänker att kyrkan vill komma och säga hur saker och ting ska vara.

– När vi umgås med människor är det prästernas och församlingsarbetarnas uppgift att vara öppna och inte manipulera någon. Vi måste försöka hitta det psykologiskt och etiskt bästa sättet att möta människor. Jag hoppas kyrkan blir bättre på det här hela tiden.

Kyrkan har använt makt felaktigt tidigare, säger han.

Många äldre har erfarenhet av att kyrkan dömer eller vill straffa sådana som inte tror på rätt sätt. Men de som tror på ett kristet sätt måste vara öppna för alla människor. Kyrkan får inte göra skillnad på människor, beroende på om de är troende på ett annat sätt, inte hör till kyrkan eller är ateister. Vi är alla bara människor. Gud är alltings skapare, därför ska vi inte göra sådana skillnader.

Om man har ett behov av att prata är det viktigt att ta kontakt med församlingen, anser han.

– Kyrkan är i princip alltid öppen, den är inte en tjänstemannaorganisation. Vår uppgift är att lyssna och att hjälpa människor att bilda sig en egen åsikt eller att själva komma fram till en lösning på ett problem.


Om du vill prata!

  • Om du har behov av att prata kan du ringa till följande nummer som är gemensamt för församlingarna i Vanda: 09 830 6699 mellan kl. 13 och 18.
  • Du kan prata finska eller svenska, ditt samtal vidarebefordras till rätt person.
Ulrika Hansson

Kolumn. "Både att ge förlåtelse och ta emot förlåtelse kan vara bland det svåraste vi människor ställs inför. Vi vill jämna ut det som hänt, få hämnd, vi vill ha blod." 11.11.2020 kl. 16:30
Det finns en underliggande
stress hos både ungdomar och vuxna, konstaterar Linda Wahrman.

Borgå. Att få träffas och prata är viktigt för ungdomarna nu. – Men det är svårt när allt man planerar kan förändras, säger Linda Wahrman. 28.10.2020 kl. 13:31

Kolumn. Livet är ingen självklarhet – många av oss lever på övertid, skriver Mats Edman, kaplan i Nykarleby församling. 29.10.2020 kl. 17:03
Gymnasieeleven Fanny Nylund från centrum och yrkesinstitutstuderande Andreas Fors från Jeppo är två av medlemmarna i den nystartade styrgruppen för ungdomsverksamheten.

nykarleby. Vad behöver unga idag, och hur ska församlingen nå dem? I Nykarleby församlings styrgrupp för ungdomsarbetet får unga själva vara med och påverka. 29.10.2020 kl. 16:59
Monica Borgmästars och Helena Häggblom har diskuterat sorg i församlingens grupp.

sorgegrupp. De första gångerna Helena Häggblom åkte hem från församlingens sorgegrupp rann tårarna hela vägen hem. I sorgegruppen delar man sorg och förtvivlan, men också glädje och hopp. 29.10.2020 kl. 16:48
Satsningen ”Ge barnet en gåva” gör att givare hittar mottagare i jultider. Kring 1 000 julklappar hittar rätt tack vare församlingsanställda och frivilliga.

Åbo. Alla barn får inte julklappar. Det är där som församlingarna och frivilliga kommer in och gör ett imponerande jobb. – Hjälpviljan är stor, säger Carita Eklund. 28.10.2020 kl. 14:11
Maria Wikstedt är präst i Åbo svenska församling.

Kolumn. "Sorg handlar om spruckna drömmar, om förhoppningar och förväntningar som inte blir av." 28.10.2020 kl. 14:02
Anna-Greta Sandell trivs med att jobba trots att hon passerat sjuttio. – Jag halkar vidare, ett år i taget.

Väståboland. Anna-Greta Sandell sköter gravarna på Nötö och är begravningsentreprenör i Pargas. Jobbet har gjort att hon ser annorlunda på döden, men allra mest på livet. 28.10.2020 kl. 13:51
Tuija Wilman är kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Om man är trygg kan man leka monster och spöken." 28.10.2020 kl. 11:18
Jan-Erik Eklöf planerar Stafettkarnelvalen 2021. Efter ett fem års uppehåll återvänder karnevalen till Olympiastadion.

vanda. Jan-Erik Eklöf är verksamhetsledare för Stafettkarnevalen. Han är också kyrkligt förtroendevald och aktiv i HIFK. – Jag har svårt att säga nej, säger han 28.10.2020 kl. 09:56
Som motvikt till jobbet och för att orka i vardagen tycker Per Göthelid det är viktigt att hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. På fritiden försöker han vara aktiv och idrotta, och sjunger en del.

Närpes. – På sätt och vis blir det vardag. Man inser att döden är en del av livet, säger begravningsentreprenör Per Göthelid. 29.10.2020 kl. 12:14
Cay-Håkan Englund är församlingspastor i Bergö och Petalax.

Kolumn. Jag var inte utbränd. Men det var nära. Jag har varit så trött de senaste åren. Inte bara fysiskt, utan i själen. 28.10.2020 kl. 16:34
Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson tros med att jobba i team.

jakobstad. Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson är nya diakoner i Jakobstads svenska församling. De vill vandra en bit på vägen med dem som behöver stöd. 15.10.2020 kl. 16:13
Simon Lampenius tror på samarbete och uppmuntran, när det gäller att jobba för miljön.

Borgå. Samfälligheten i Borgå siktar på ett miljödiplom. Miljötänk är nåd och uppmuntran. 14.10.2020 kl. 00:00