Lilian Westerlund har stått bakom kameran vid andakter och barnprogram.
Lilian Westerlund har stått bakom kameran vid andakter och barnprogram.

Saknar kören, kramar och kyrkans atmosfär

Replot.

Hon vill behålla kreativiteten och fantasin men lämnar gärna det hektiska vardagstempot i det förflutna. Lilian Westerlund hoppas på att fler känt av tomrummet och hittar till kyrkan när dörrarna öppnar igen.

4.6.2020 kl. 08:30

– Replots församling är och förblir min hemförsamling, säger Lilian Westerlund.

Under flera år var församlingen för henne mest julbön och bröllop, konfirmation och begravning – nu sitter hon i församlingsrådet och sjunger i kören. Att hennes man jobbar som diakoniarbetare har också gett nytt perspektiv på församlingsverksamhet.

Själv är Lilian Westerlund intresserad av sociala medier, ett intresse hon delar med församlingens kyrkoherde och kantor.

– Vi började smida planer för att på olika sätt öka församlingens synlighet i samhället och komma närmare människorna. Redan i januari satte vi igång och intresset för våra inlägg har ökat (vågar jag säga) lavinartat med följare både nära och i fjärran.

Hon har gjort Facebookinlägg och varit med och bandat andakter och barnprogrammet ”Mopparna”.

– Det har varit roligt på alla sätt, vi är ett jättebra team som jobbar bra tillsammans. Jag hoppas att församlingens lite annorlunda sätt att jobba under den här tiden har kunnat inspirera andra församlingar.

Under undantagstiden har hennes frivilligengagemang breddats från bekanta områden som bild och film, till att medverka i psalmsång vid gudstjänster och andakter och koka soppor och makaronilåda till matutdelningen.

– Enligt min familj kanske det är det mest ovanliga jag har ställt upp på, med tanke på att matlagning annars är något jag gör något motvilligt och med mera måttliga framgångar, säger hon med glimten i ögat.


Lilian Westerlund

  • Bor i Södra Vallgrund med man och son. Till familjen hör också en utflyttad dotter, tre hundar och två katter.
  • Har senaste tiden jobbat med olika saker, från tidning till forskning, och som gymnasielärare i hälsokunskap.
  • Aktiv frivillig ”bakom kulisserna” i Replots församling.


Jobbat i Pippi Långstrump-anda

Lilian Westerlund har uppskattat det lugnare tempot den här våren.

– Vi har haft mera familjetid då vi alla studerat och jobbat hemifrån och gjort många saker tillsammans som ofta annars blir bortprioriterade.

Hon har hittat en ny tacksamhet för sitt hem och människorna hon har runt omkring sig. Det svåraste har varit att vara tvungen att begränsa sitt umgänge med föräldrar och vänner.

"På samma gång är det just det här med det höga tempot jag inte saknar. Kanske är det något av det här som jag hoppas skiljer ”före” från ”efter”. Att vi på något sätt har blivit påminda om det som betyder mest i livet."


Vad hoppas du att församlingen lärt sig av den här tiden?

– Bland annat hoppas jag att vi kan behålla kreativiteten och fantasin också framöver. Vi har haft lite Pippi Långstrump-anda, ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!”.

Att fortsätta ha möten och sammanträden på distans kan spara tid och pengar.

– Jag tror också vi kommer att fortsätta att banda gudstjänster och kanske andakter, ja, vem vet vad vi kommer på! skrattar hon.

Församlingen har sett att många deltar också digitalt, gillar, följer och kommenterar. Lilian Westerlund hoppas församlingsborna även i fortsättning ska kunna tycka till, påverka och förändra.

– På så sätt kan alla få känna att församlingen är något som ”vi” gör tillsammans och att var och en kan bidra på sitt eget sätt.

Hon tycker det ska bli roligt att få mötas ansikte mot ansikte i kyrkan igen nu när restriktionerna lättar. Kanske har människor märkt av ett tomrum när man inte fått samlas som vanligt. Hon hoppas att fler nu kommer till kyrkan och deltar i annan verksamhet.

– Församlingen har en viktig betydelse i vår bygd, och man kanske märker det och tänker på det mera nu när dörrarna har varit stängda.


Vad har du saknat mest?

– Körsången! Vi har så roligt tillsammans också mellan sångerna!

Själv har hon haft förmånen att vara aktiv i församlingen på olika sätt även under den här tiden. Men hon saknar att vistas i kyrkorummets särskilda atmosfär, saknar musiken och predikan i de vanliga gudstjänsterna – även om videoandakterna bjudit på fräsch omväxling.

– Som person är jag social, och det som jag saknar mest är att få träffas i verkligheten och kanske ge och få någon kram, ler hon.

Avsaknaden av de verkliga mötena i klassrum och lärarrum, de studerandes stim i korridoren på rasterna och kollegornas diskussioner, har gjort hennes vardag väldigt tyst.


Är det något du märkt att du inte saknar?

– På samma gång är det just det här med det höga tempot jag inte saknar. Kanske är det något av det här som jag hoppas skiljer ”före” från ”efter”. Att vi på något sätt har blivit påminda om det som betyder mest i livet.

Att medverka vid inspelningen av en tv-gudstjänst i Brändö kyrka var kanske det mest intressanta Lilian Westerlund fått göra under undantagstillståndet. På bilden syns även hennes man Leif Galls och dottern Frida Perätalo. Foto: Camilla Svevar

Emelie Wikblad

Till John Vikströms julaftonsprogram under tiden som ärkebiskop hörde en andakt i Kakolafängelset.

JULMINNEN. Ärkebiskop emeritus John Vikström minns både barndomens härliga jular och en julandakt i Kakolafängelset, då några fångar planerat att ta ärkebiskopen som gisslan. 8.12.2021 kl. 13:35
Uppsamlingsplatser för alla som vill donera finns i de olika församlingarna.

korsholm. Om du behöver hjälp eller vill hjälpa är diakonins julutdelning något för dig. Utdelningen riktar sig till alla som av någon orsak hamnat i en knepig sits. 24.11.2021 kl. 15:09
Berndt Berg är tf kyrkoherde i Replots församling.

Kolumn. "Gud kommer som människa i barnet Jesus." 24.11.2021 kl. 15:03

korsholm. Adventsprogram och De vackraste julsångerna står för dörren i de flesta församlingar just nu. Traditionen är viktig och uppskattas av både medverkande och publik. 24.11.2021 kl. 15:00
Julia Sandström uppskattar den kravlösa stillheten när hon sätter sig i kyrkbänken.

vanda. Julia Sandström var sugen på närproducerad glass. Det slutade med att hon fick både glass och ett nytt jobb. 24.11.2021 kl. 14:54
Jona Granlund är ungdomsarbetsledare i Vanda svenska församling.

Kolumn. "Kyrkans syn på präster och på andra anställda är väldigt fascinerande." 24.11.2021 kl. 14:51
Arbetet med att få upp alla lampor inleds tidigt på hösten.

BORGÅ. Om du åker genom Tarkis och plötsligt känner dig upplyst, då är det högst antagligen så. Familjen Simonsson pryder sin gård med 20 000 lampor i en festlig ljusshow. 24.11.2021 kl. 14:48
Matilda Bjurbäck (t.v.) och Cecilia Hartvik från Korsnäs (t.h.) deltar i hjälpledarutbildningen. I mitten Annika Lumme. (Foto: Privat) – Medan vi planerar och gör pyssel på kursen går vi samtidigt igenom kyrkoårets helger, berättar Anette Engsbo, nedre bilden. (Foto: Johanna Granlund)

malax. Hjälpledarutbildningen i Bergö, Korsnäs, Malax och Petalax församlingar har i år ett nytt koncept. 24.11.2021 kl. 11:48
De lokala arrangörerna är från vänster Torolf Back från Vänstugan Primula, Jeanette Ribacka-Berg från Kristinestads svenska församling och Sirkka Högnäs från Bio Dux. (FOTO: PRIVAT)

Kristinestad. Filmfestivalen EXIsT landar på nytt i Kristinestad och bjuder på fem sevärda filmer i lillajulshelgen. 24.11.2021 kl. 11:42
En församlingslokal är mer än bara väggar, konstaterar Mats Lindgård.

BORGÅ. Svenska församlingshemmet i Borgå ska säljas. Det leder till en viss hemlöshet för både verksamhet och anställda. 11.11.2021 kl. 11:32
Gun Geisor är ledare för sektorn Kristen fostran.

Kolumn. "Det gäller då att välja vem och vad man ska lyssna till" 11.11.2021 kl. 11:28
Frivilliga och anställda träffas på morgonen och ställer i ordning frukosten. Från vänster frivilligarbetarna Liisa Happonen, Annikki Häkkilä och Senja Westerback samt församlingarnas anställda Pirkko Perilä, Merja Rantakangas och Karin Åstrand.

sibbo. Varje onsdag serveras en avgiftsfri frukost i Söderkulla kyrka. – Alla är välkomna, säger diakoniarbetare Karin Åstrand. 11.11.2021 kl. 11:26
Kerstin Borg har hållit kontakt till vänförsamlingen i 23 år. Taket på den gamla kyrkan i Audru är delvis förnyat.

Solf. Solfs vänförsamling i Audru i Estland behöver hjälp – kyrktaket läcker. – De är så tappra där, och de har aldrig bett om någonting, säger Kerstin Borg. 11.11.2021 kl. 11:22
Olof Jern är ungdomsarbetsledare i Solfs församling.

Kolumn. "I Bibeln står det att skapelsen slits ut som en klädnad. Det börjar märkas här och nu." 11.11.2021 kl. 11:18
Ruth Vesterlund hade inte en tanke på att bli präst, men hennes erfarenheter ledde henne till teologistudier.

Solf. Ruth Vesterlund var så sjuk att hon redan tagit avsked av sin familj – då upplevde hon att Gud ingrep. Efter det vill hon föra in människor i Guds närhet, inte minst under de bön- och lovsångskvällar som ordnas i Solf. 11.11.2021 kl. 11:14