Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.
Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.

Det lokala framför linsen

petalax-bergö.

Lokal-tv tävlar inte med nyhetsmedia, utan dokumenterar den lokala historien medan den sker – från föreningar och fullmäktige till församlingen.

4.6.2020 kl. 08:15

– Mycket är det intressanta figurer ute i bygden, säger Börje Lundmark, som brukar stå bakom kameran och är ordförande för Petalax-Bergö Lokal-tv-förening.

– Det är inte lika roligt att stå och filma fullmäktige, man blir mest trött i benen.

Utöver att göra personporträtt och sända direkt från fullmäktigemöten, följer de med föreningsverksamhet, filmar sommarteatrar och revyer, och även gudstjänster.

Föreningen hoppas att det de gör har betydelse för bygden.

– Vi har många pärlor på film som är borta idag, säger Hans Snickars. Det finns dokumenterat lite hur det såg ut förr. Om de inte sätter värde på det idag, så kanske om tjugo år.

I dag är det möjligt för hushåll från Oravais i norr till Närpes i söder att se deras program, så länge de har kabel-tv via Elisa.

– Det kan vara omkring 40 000 hushåll som ser oss idag, berättar Hans Snickars.

Föreningen har funnits sedan början av 1980-talet, men den tidigaste perioden i dess historia är svår att dokumentera.

– I början hade föreningen så dålig ekonomi, så när de sänt ut en sändning spelade de över kassetten så att de skulle slippa köpa en ny, berättar Hans Snickars.

Med dagens kamerautrustningen är tröskeln för att komma med och lära sig hur det fungerar inte hög. Lokal-tv-verksamhet är ändå inte lika populär som under sina glansdagar.

– Det är lite svårt att engagera folk, många är rädda att de ska hamna framför kameran, säger Börje Lundmark med glimten i ögat.

– Allt ska ju ses via Youtube idag. Det är inte riktigt inne att se på vanlig, gammaldags tv längre, säger Hans Snickars, som varit med sedan år 1990.

– Det var väl någon som frågade om jag skulle komma med. Så började jag och så var jag fast och sedan har jag bara fortsatt.

Ingegerd Hydén som är föreningens viceordförande uppskattar att det blivit tjugo år för hennes del. Börje Lundmark är den av dem som varit aktiv kortast tid.

– Börje har varit framgångsrik, han har ju fått ett pris, så vi är ganska stolt över honom, säger Ingegerd Hydén.

Lundmark har tagit hem den trägubbe som Finlandssvenska lokal-tv-föreningen, med hjälp av en professionell jury, delar ut som första pris bland tävlande lokal-tv-inslag.

Från slutet av september till slutet av maj sänder Petalax-Bergö Lokal-tv varje tisdagskväll, med repris på torsdagar. En del inslag går även att hitta på Facebook, i gruppen Petalax lokalTV.

Utöver sändningarna upprätthåller föreningen en bildslinga som snurrar på tjugofyra timmar i dygnet, där lokala föreningar och företag kan få ut information och reklam.

Samarbetar med församlingen

Lokal-tv-föreningen började för flera år sedan ett samarbete med församlingen.

– Vi tänkte att om vi kan sända från kyrkan till lokal-tv så kan det vara en poäng för äldre ute i bygden, berättar Börje Lundmark.

Så ordnades det så att ljudet från söndagsgudstjänsterna i Petalax kyrka går ut i lokalkanalen, tillsammans med en film av stillbilder från kyrkan. Det här är automatiserat, så att ljudet från kyrkan kopplas på varje söndag fem före tolv.

– Så det har tuggat på, och vi hade ju in fötterna då kan man säga, säger Börje Lundmark.

Att också filma hela gudstjänster, som kunde klippas och sändas ut vid rätt tidpunkt på söndagen, blev på så sätt ett naturligt nästa steg. Och samarbetet mellan lokal-tv och församlingen har varit tacksamt att ha nu när pandemirestriktionerna begränsat gudstjänstfirandet.

– Jag tycker det har funkat bra med församlingen, vi har ju haft lite ett och annat med dem att göra nu, säger Börje Lundmark. Vi hoppas på fortsatt samarbete.

Att filma gudstjänsterna under undantagstiden har inte varit särskilt annorlunda, tycker han. Avsaknaden av församling på plats gör nästan jobbet lättare.

– Ett plus är att kunna säga åt kantorn att han ska vara tyst nu och så tar vi om det från början. Det kan du inte göra när det är live.

Emelie Wikblad
Tomi Tornberg

Att Replot kyrka lutar märkbart åt söder beror på ett konstruktionsfel när den byggdes på 1780-talet.

Replot. Replot och Björkö kyrkor står mitt i sina byar, nymålade och klarröda. En som tillbringar mycket tid i dem är kyrkvaktmästaren Barbro Lähdesmäki. Någon som känner byns kyrka väl är också Jarl Nystrand, 16.9.2020 kl. 09:04
Kredu ordnar kurs för friskvård i äktenskapet.

nykarleby. Gå på dejt med din partner – och lär er att kommunicera bättre. Kredu ordnar en kurs för friskvård i äktenskapet. 3.9.2020 kl. 15:36

Kolumn. För en tid sedan var frun på en äppelprovning. Efteråt kunde jag inte låta bli att ställa frågan: Nå, hur ser det fullkomliga äpplet ut? 3.9.2020 kl. 15:30
Språkcaféet bjuder både på program och samtal.

nykarleby. Varje kväll i Språkcaféet känns meningsfull, säger Melina Saari, som hoppas att vem som helst ska våga kika in en tisdagskväll och lära känna invandrare som längtar efter nätverk. 3.9.2020 kl. 15:26
Sunds kyrka.

sund-vårdö. Ibland blir det fel. Förlåt oss stressade redaktörer! Församlingsannonseringen för Sund-Vårdö föll bort ur detta nummer av Kyrkpressen (18/2020). Här kommer den digitalt i stället! Barnkören startar igen, friluftsgudstjänst, mässa i Taizéstil och mycket mer! 2.9.2020 kl. 15:07
Frukostklubben disktuerar frågor kring andlighet, kultur, ekonomi, samhällspolitik, kyrka och teologi, berättar Tage Kurtén.

Åbo. Deltagarna i Frukostklubben räds inga ämnen. De vill komma ifrån boskillnaden mellan religiösa och sekulära frågor. 2.9.2020 kl. 00:00
Malena Björkgren är kaplan i Åbo svenska församling.

Kolumn. Vi är utspridda i en vidare ring än vanligt, men vi är tillsammans. 2.9.2020 kl. 00:00
Pyssel och lek står på programmet när familjekaféet drar igång igen.

Väståboland. I Pargas har församlingarna och staden samarbetat på ett lyckat sätt. Resultatet är familjekaféet Jolla som bjuder på otvungen samvaro för andra året i rad. 2.9.2020 kl. 00:00
Isabella Munck är beredd på virtuella satsningar om läget förvärras. Just nu ser hon det värdefulla i att få återgå till vanlig verksamhet.

sibbo. Klubbar för barn och deras föräldrar har startat i Sibbo. Isabella Munck hoppas på en så normal höst som möjligt. 2.9.2020 kl. 00:00
Martin Fagerudd är kyrkoherde i Vanda svenska församling.

Kolumn. Varken livet eller världen är simpla. De kan varken kontrolleras eller förutspås. 2.9.2020 kl. 00:00
För Brenda Serralde Luna är bönen ett sätt att bearbeta livet.

Borgå. ”Hej! Snälla kan ni be för det här!” Så kan en vanlig fråga se ut i de bönegrupper Brenda Serralde Luna är aktiv i på Whatsapp och Messenger. 2.9.2020 kl. 00:00
Wilma och Isabelle Lithén trivdes i församlingen när de var konfirmander och vill ge det vidare till andra.

korsholm. Bästa stunden på ett läger är när alla vågar släppa fasaderna, tycker hjälpledarna Wilma och Isabelle Lithén. I församlingen har de fått hitta en ledarroll och lärt sig mer om vad som händer bakom kyrkans kulisser. 2.9.2020 kl. 09:40

korsholm. Kyrkan borde finnas där människor är, på de sociala medier där yngre och äldre tillbringar sin tid. Ett annorlunda år har sänkt tröskeln för att ta itu med nya idéer och projekt. 2.9.2020 kl. 09:32
Fritiden tillbringar Christina Båssar helst i stallet eller på hästryggen.

korsnäs. Kommundirektör Christina Båssar tycker om närheten och flexibiliteten som den lilla orten erbjuder. Församling och kommun står varandra nära här – och har återväxten som gemensam utmaning. 2.9.2020 kl. 09:31
Inga-Lene af Hällström är t.f. diakoniarbetare i Kristinestads svenska församling.

Kolumn. Hur kan jag förmedla omsorg till dem jag bryr mig om? När vi inte kan röra varandra, när ansikten göms bakom munskydd. 2.9.2020 kl. 09:21