Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.
Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.

Det lokala framför linsen

petalax-bergö.

Lokal-tv tävlar inte med nyhetsmedia, utan dokumenterar den lokala historien medan den sker – från föreningar och fullmäktige till församlingen.

4.6.2020 kl. 08:15

– Mycket är det intressanta figurer ute i bygden, säger Börje Lundmark, som brukar stå bakom kameran och är ordförande för Petalax-Bergö Lokal-tv-förening.

– Det är inte lika roligt att stå och filma fullmäktige, man blir mest trött i benen.

Utöver att göra personporträtt och sända direkt från fullmäktigemöten, följer de med föreningsverksamhet, filmar sommarteatrar och revyer, och även gudstjänster.

Föreningen hoppas att det de gör har betydelse för bygden.

– Vi har många pärlor på film som är borta idag, säger Hans Snickars. Det finns dokumenterat lite hur det såg ut förr. Om de inte sätter värde på det idag, så kanske om tjugo år.

I dag är det möjligt för hushåll från Oravais i norr till Närpes i söder att se deras program, så länge de har kabel-tv via Elisa.

– Det kan vara omkring 40 000 hushåll som ser oss idag, berättar Hans Snickars.

Föreningen har funnits sedan början av 1980-talet, men den tidigaste perioden i dess historia är svår att dokumentera.

– I början hade föreningen så dålig ekonomi, så när de sänt ut en sändning spelade de över kassetten så att de skulle slippa köpa en ny, berättar Hans Snickars.

Med dagens kamerautrustningen är tröskeln för att komma med och lära sig hur det fungerar inte hög. Lokal-tv-verksamhet är ändå inte lika populär som under sina glansdagar.

– Det är lite svårt att engagera folk, många är rädda att de ska hamna framför kameran, säger Börje Lundmark med glimten i ögat.

– Allt ska ju ses via Youtube idag. Det är inte riktigt inne att se på vanlig, gammaldags tv längre, säger Hans Snickars, som varit med sedan år 1990.

– Det var väl någon som frågade om jag skulle komma med. Så började jag och så var jag fast och sedan har jag bara fortsatt.

Ingegerd Hydén som är föreningens viceordförande uppskattar att det blivit tjugo år för hennes del. Börje Lundmark är den av dem som varit aktiv kortast tid.

– Börje har varit framgångsrik, han har ju fått ett pris, så vi är ganska stolt över honom, säger Ingegerd Hydén.

Lundmark har tagit hem den trägubbe som Finlandssvenska lokal-tv-föreningen, med hjälp av en professionell jury, delar ut som första pris bland tävlande lokal-tv-inslag.

Från slutet av september till slutet av maj sänder Petalax-Bergö Lokal-tv varje tisdagskväll, med repris på torsdagar. En del inslag går även att hitta på Facebook, i gruppen Petalax lokalTV.

Utöver sändningarna upprätthåller föreningen en bildslinga som snurrar på tjugofyra timmar i dygnet, där lokala föreningar och företag kan få ut information och reklam.

Samarbetar med församlingen

Lokal-tv-föreningen började för flera år sedan ett samarbete med församlingen.

– Vi tänkte att om vi kan sända från kyrkan till lokal-tv så kan det vara en poäng för äldre ute i bygden, berättar Börje Lundmark.

Så ordnades det så att ljudet från söndagsgudstjänsterna i Petalax kyrka går ut i lokalkanalen, tillsammans med en film av stillbilder från kyrkan. Det här är automatiserat, så att ljudet från kyrkan kopplas på varje söndag fem före tolv.

– Så det har tuggat på, och vi hade ju in fötterna då kan man säga, säger Börje Lundmark.

Att också filma hela gudstjänster, som kunde klippas och sändas ut vid rätt tidpunkt på söndagen, blev på så sätt ett naturligt nästa steg. Och samarbetet mellan lokal-tv och församlingen har varit tacksamt att ha nu när pandemirestriktionerna begränsat gudstjänstfirandet.

– Jag tycker det har funkat bra med församlingen, vi har ju haft lite ett och annat med dem att göra nu, säger Börje Lundmark. Vi hoppas på fortsatt samarbete.

Att filma gudstjänsterna under undantagstiden har inte varit särskilt annorlunda, tycker han. Avsaknaden av församling på plats gör nästan jobbet lättare.

– Ett plus är att kunna säga åt kantorn att han ska vara tyst nu och så tar vi om det från början. Det kan du inte göra när det är live.

Emelie Wikblad
Tomi Tornberg

Kolumn. Mina tre pojkar älskar att åka båt. När man sitter längst framme med sin bror och lutar sig ut lite över vattnet, ”Då känns det precis som att man flyger!”. Åtminstone enligt min nioåring. 30.8.2023 kl. 17:59

PEDERSÖRE. Roger Eriksson, ordförande för Pedersörenejdens gemensamma kyrkofullmäktige, tycker att kommunerna kunde ta modell av den kyrkliga gemenskapen. 30.8.2023 kl. 17:54
Maria Storsjö (till vänster) och Debora Hannus är nya diakoniarbetare i Kristinestad. FOTO: PRIVAT

Kristinestad. I höst har Kristinestads svenska församling två färska medarbetare inom diakonin: Debora Hannus och Maria Storsjö. Att möta människor är viktigt, säger de båda. 31.8.2023 kl. 15:08
Mats Fontell är ledande ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. Man frågar mig ibland om lägren var lättare förr. Det var de nog, känner åtminstone jag. 30.8.2023 kl. 16:12
Som kyrkvaktmästare sköter Jan Skogberg allt från teknik och fastighetsskötsel till förrättningar och trädgårdsjobb.

sibbo. Kyrkvaktmästaren Jan Skogberg förvaltar sina förfäders kyrka. 30.8.2023 kl. 15:44
Marika Torps son äger tre ankor. Den här heter Mäyski, och den har hon tagit hand om sedan den kläcktes ur ägget. – Hon tror att jag är hennes mamma och jag älskar henne så mycket! säger hon.

INIÖ. I Marika Torps barndom var Iniö ett kärt och bekant ställe när familjen åkte från stugan vid Iniöfjärden och besökte butiken och kyrkan. – Och nu får jag predika där! 28.8.2023 kl. 15:36
Den 13 augusti väljer församlingsmedlemmarna i Solf kyrkoherde.

Solf. Johan Kanckos och Camilla Svevar har sökt kyrkoherdetjänsten i Solf. De fick svara på några frågor om sig själva och sin syn på Solf och kyrkoherdejobbet. 31.5.2023 kl. 16:52
Kajsa Åbacka gillar att vara hjälpledare.

NÄRPES. Också i år är väskan packad och redo för lägerområdet Fridskär. – Det är en jättehärlig gemenskap, säger Kajsa Åbacka, som är hjälpledare i Närpes församling. 14.6.2023 kl. 16:49
Kristian Willis är tf kyrkoherde i Vanda svenska församling.

Kolumn. Bästa Borgå stift, nu när du fyller 100 år vill jag passa på och gratulera dig! 13.6.2023 kl. 12:02
– Verksamheten fortsätter nu i andra lokaler, säger kyrkoherde Tomi Tornberg. FOTO: Johanna Granlund

malax. Kyrkhemmet i Malax har varit en omtyckt plats för samlingar. Nu börjar byggnaden vara vid vägs ände, och nya lösningar är aktuella. 14.6.2023 kl. 16:44
Operasångarna Camilla Nylund-Saris och Anton Saris kan inte musicera så ofta tillsammans, men uppskattar när de får tillfälle till det.

kvevlax. Det är med tacksamhet Camilla Nylund-Saris tänker på sin barndom och skoltid i Kvevlax. I sommar ger hon och hennes man Anton Saris en gemensam konsert i Kvevlax kyrka. Intäkterna går till insamlingen Gemensamt Ansvar. 13.6.2023 kl. 12:33
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. "Mitt i allt det som vi inte rår på så räcker Guds nåd till." 13.6.2023 kl. 12:29
Kyrkokören och manskören i Kvevlax besöker Molde i Norge i sommar.

kvevlax. Den populära traditionen med skymningsmusik i Kvevlax får sin fortsättning också denna sommar. – Traditionen har riktigt landat i bygden, säger Rodney Andrén. 13.6.2023 kl. 12:24
Skogen och naturen är många orienterares kyrka.

BORGÅ. Att delta i den tvåspråkiga nattvardsmässan ute i Ebboskogen är ett bra sätt att ta in den unika stämningen under sommarens megaevenemang, Jukola budkavlen i Borgå. 13.6.2023 kl. 12:13
Camilla Wiksten-Rönnbacka vill ge alla möjligheten att uppleva den glädje och energi det ger att sjunga tillsammans.

sibbo. I juni blir det allsång i den lummiga Prästgårdsträdgården i Sibbo. – Allsång är ett fint sätt att dela gemenskap, säger kantor Camilla Wiksten-Rönnbacka som håller i trådarna. 13.6.2023 kl. 11:58