Anne Hätönen är glad över att hon som kantor verkligen har behövts i de svenska församlingarna.
Anne Hätönen är glad över att hon som kantor verkligen har behövts i de svenska församlingarna.

Ny kantor: Det var det här jag ville göra

Borgå.

Hon är en musikälskare med trippelexamen, en nordist och språkälskare. Anne Hätönen är ny kantor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

19.5.2020 kl. 10:16

När Anne Hätönen får frågan om vem hon är svarar hon:

– Det är en svår fråga. Jag vet aldrig vad jag ska svara. Jag försöker ta reda på vem jag är.

Hon är musikpedagog, har en examen i musikvetenskap och i kyrkomusik. Hon är född i Huittinen i en helfinsk familj, men talar svenska flytande.

– När jag studerade musikvetenskap i Åbo bodde jag med två österbottningar, från Vasa och Närpes. Det var så jag lärde mig svenska, säger hon och skrattar.

– Jag bestämde mig redan i början för att jag vill lära mig. Man lär sig när man lyssnar och talar.

Under sina studier vikarierade hon som kantor ibland.

– Det var då jag kände att det egentligen är det här jag borde göra.

Hon har därför också en examen i kyrkomusik från Sibeliusakademin.

– Kantorsyrket är så mångsidigt, och det finns oändliga möjligheter att utveckla sig och lära sig något nytt. Det finns så många dimensioner både musikaliskt och i kyrkans tradition. Det upplever jag som det bästa med det här jobbet.

FOTO: TIIA SAARI

– Man spelar orgel i gudstjänster och under förrättningar, sjunger, leder körer och planerar konserter. Och i Borgå stift finns också många gemensamma satsningar, såsom kyrkomusikfester.

På svenskt håll finns också ett stort behov av kyrkomusiker.

– Jag känner att jag faktiskt behövs.


Erfarenhet från många församlingar

Anne Hätönen känner sig inte speciellt nervös inför sitt nya ordinarie jobb i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Hon har vikarierat i ett tiotal församlingar i stiftet, däribland också en sommar i Borgå domkyrkoförsamling.

– Jag är så van vid att börja i en ny församling, så det känns inte nervöst. Jag vet ungefär hur det går till. Men det som förstås är krångligt är att börja nu när livet ser ut som det gör på grund av coronaviruset, det är väldigt speciella tider.

När körer och andakter inte hålls i vanlig ordning ser hon det som viktigt att hålla sig frisk för att kunna sköta de lagstadgade uppgifterna, att spela under gudstjänster och förrättningar.

– Det är också svårt att veta hur mycket alternativ verksamhet man ska starta när vi inte vet hur långvarig den här undantagstiden blir.

Musiken är både ett yrke och ett fritidsintresse för Anne Hätönen. Hon gillar att motionera, och hennes specialintresse är nordiska språk.

– Jag skulle gärna lära mig isländska. Min hemliga talang är att jag kan prata danska. Jag studerade en termin i Danmark och ville inte prata engelska. Det visade sig att de förstod finlandssvenska jättebra.

Ulrika Hansson

Gösta Steffansson och Ann-Britt Gustafsson kände ett samförstånd direkt, och gillar samma fritidssysselsättning.

sibbo. Varken han eller hon hade planer på att hitta någon ny. Men den dök upp ändå, kärleken. 25.3.2020 kl. 22:25
Gunvor Haddas beskriver i sin kolumn hur coronaviruset orsakar omställningar i de församlingsanställdas arbetsrutiner.

Borgå. "Vad betyder alla restriktioner för dig som människa den närmaste tiden? Gator och torg står tomma." 25.3.2020 kl. 22:16
Kirsti Taiviola har med bildbehandling gjort en ungerfärlig modell för hur konstverket kan komma att se ut.

sibbo. Ett konstverk i glas ska pryda det tolv meter höga fönstret bakom altaret i Söderkulla kyrka. Allmänheten är välkommen att bidra med teckningar och foton som kan påverka slutresultatet. 25.3.2020 kl. 21:45

Mikaela och Mathilda Esselström samt Hanna Lantto i produktionstagen. Något nytt hjälpprojekt har de inte på gång just nu.

hjälparbete. Då de tre kompisarna Hanna, Mathilda och Mikaela ville göra något för att hjälpa gatubarnen började de måla och sälja kvastar. 25.3.2020 kl. 16:50
Beredskapsgruppen som  består av förvaltningsdirektör Diana Söderbacka samt kyrkoherdarna Jockum Krokfors (Jakobstads svenska), Lotta Endtbacka (Jakobstads finska) och Kaj Granlund (Pedersöre) möts i Esse.

strömning. Nu är det strömmade gudstjänster över nätet som gäller den närmaste framtiden. Jakobstads svenska och Pedersöre församlingar samarbetar kring gudstjänsterna. 25.3.2020 kl. 16:28
Frank Isaksson tycker också om att segla och vara ute i naturen.

petalax. Hans gradutema väckte idén till en egenkomponerad mässa. Att tvingas fira gudstjänst i en tom kyrka känns konstigt, men Frank Isaksson hoppas få se människor sträcka ut handen till varandra i en gemensam nödsituation. 25.3.2020 kl. 08:00
Kyrkoherde Rune Fant delar ut nattvard, tillsammans med diakonen Anatoli Zaitzev, som varit ingenjör i Tjernobyl.

korsholm. – De som är troende i vår kyrka är troende på riktigt, säger Rune Fant. Så länge han står på benen kommer han fortsätta jobba som kyrkoherde i sin församling, som ligger 700 kilometer från hans hem. 25.3.2020 kl. 08:10

pargas. VÄSTÅBOLAND. Kaféet förgyller dagen i Pargas. – Jag får en jätteboost av energi av att ordna vårt kafé. 17.3.2020 kl. 08:30