Frivilliga från Pargas IF får kundens köplista av församlingen, sedan packar de ner varorna och kör dem till rätt adress.
Frivilliga från Pargas IF får kundens köplista av församlingen, sedan packar de ner varorna och kör dem till rätt adress.

När fotbollsträningarna lades på is började de köra ut matkassar

hemleverans.

När fotbollsträningarna lades ner började Pargas IF:s frivilliga köra ut varor till äldre som behöver hjälp med att handla mat.

7.4.2020 kl. 15:16

När Pargas IF tvingades lägga alla träningar på is på grund av undantagstillståndet började de som varit aktiva i föreningen fundera på vad de skulle göra under de kvällar som tidigare varit vikta för träningar.

– Vår verksamhet bygger på frivilliga, och nu hade de frivilliga plötsligt lediga kvällar. Så vi satte oss ner för att fundera på vad vi kunde göra, berättar Petra Furu, ordförande för fotbollssektionen i Pargas IF.

En annan frivillig, Micke Isaksson, slängde fram tanken att man kunde hjälpa äldre som borde vara försiktiga med att gå i butiken eftersom de tillhör en riskgrupp.

– Vi kontaktade en matbutik som hade försäljning online och frågade om de ville ha hjälp med att köra ut varorna. Sedan fick vi höra att församlingen hade ett liknande projekt på gång – men de hade ingen som kunde köra ut varorna, berättar Furu.

På det viset hittade församlingen och Pargas IF fram till ett samarbete.

– Vi har många frivilliga som i princip sitter hemma nu, vi har många som är vana att ställa upp där det behövs, många som gärna ställer upp och hjälper någon annan. Vi fixar det!

Väståbolands svenska församling och Paraisten suomalainen seurakunta koordinerar arbetet.

– Vi i Pargas IF hämtar maten och kör den hem till de adresser vi får av församlingen, säger Petra Furu.

Ett tjugotal personer har lovat ställa upp med leveranserna.

– De är aktiva föräldrar och tränare, sådana som varit med i verksamheten och har barn som varit aktiva.

Också hon själv är en av dem som kommer att köra ut matkassar till dem som inte själva kan gå till butiken.

– Det tar inte så mycket tid. Man går ju och handlar själv, så kan man lika gärna plocka varor åt någon annan samtidigt. Vi är så många som ställer upp, så jag är säker på att vi fixar det.

Är du för egen del orolig för att drabbas av viruset?

– Jag tänker att många säkert kommer att bli sjuka, men själv hör jag inte till någon riskgrupp. Jag känner inte så stor oro för att sjukdomen ska drabba mig själv. Men jag är orolig för mina äldre släktingar, och jag hoppas att de håller sig hemma nu.

Så här går det till: den som vill ha sina matvaror hemkörda från butiken kontaktar församlingen. Församlingen ordnar ett kundavtal mellan klienten och butiken, sedan får klienten skicka e-post eller ringa in sin inköpslista till församlingen. Församlingen förmedlar sedan köplistan vidare till de frivilliga från Pargas IF.

– Det är ganska många steg i processen och det kan kännas lite komplicerat, men det är för att de frivilliga från Pargas IF inte ska behöva hantera pengar, säger diakonissan Brita Holmström i Väståbolands svenska församling.

– Och det är inte helt enkelt att handla åt andra människor – de vill gärna ha precis de rätta semlorna och rätt procent på osten.

När mathjälpen kom igång var klienterna en handfull, men de förväntas bli fler.

– Egentligen är det ganska fantastiskt att se hur väl grannhjälpen fungerar här på orten.

De flesta äldre verkar har grannar och släktingar som hjälper dem handla, och mellan halv sju och åtta på morgonen är butiken fredad för 70+-kunderna. Men hon tror att intresset för utkörning av mat kommer att öka efterhand. Om grannar och barnbarn blir sjuka måste de ju stanna hemma för att inte sprida smittan vidare.

– Jag är jätteglad att vi kan erbjuda den här möjligheten, säger Brita Holmström.


Sofia Torvalds

Iris Sjöberg vandrar gärna ut till stranden. – När man blickar västerut anar man 
öppna havet.

BERGÖ. På Bergö finns gott om berättelser. Iris Sjöberg samlar in och skriver ner dem. 28.4.2021 kl. 00:00
– Det var välgörande att sätta fokus på något utanför ens egna tankar och att se resultat av ens arbete, säger Kaj Löfvik.

korsholm. Att få ta del av Kaj Löfviks naturintresse är en njutning i såväl ord som bild. Den här dagen skriver han på Facebook: ”Sol och värme för en frusen trädgård är som kärlek för en frusen själ, plötsligt är det som var snö och is ett blommande paradis.” 28.4.2021 kl. 09:30
Lilian Westerlund är mångsysslare i Replots
församling.

Kolumn. "Nu är det vår och aldrig är väl Guds nåd så påtaglig? Det är kanske aldrig annars så lätt att se hela kristendomens budskap gestalta sig framför våra ögon." 28.4.2021 kl. 09:30
Linda Frejborg och Jens Nyberg skulle gärna ha firat med sina nära, men huvudsaken är ändå att de gifter sig.

Borgå. De fick ställa in det mesta av sitt planerade bröllop – men ser ändå fram emot att bli gifta. 28.4.2021 kl. 09:30
Solveig Halonen är förvaltningssekreterare i Vanda svenska församling.

Kolumn. En blå klänning och en känsla av förväntan. Solveig Halonen skriver om det vi inte kan välja – och om sakerna vi kan. 28.4.2021 kl. 09:30
I folkmusikbandet Ratatosk spelar 
Frank Berger vevliran Hildegard.

Åbo. – Hon har öppnat dörrarna till en spännande värld! säger han. 19.4.2021 kl. 10:17
Även om han fått bönesvar
har Kenth Kummel erfarit
att det inte finns
någon kvickfix. Det kan ta tid.

jakobstad. I över tio år levde Kenth Kummel och hans fru som i två olika läger. Hon var församlingsaktiv medan han föredrog kompisarna på krogen. 14.4.2021 kl. 10:14

MALAX . Leif Tast vill vara ett stöd för människor omkring sig. I församlingen önskar han sig låga trösklar. 14.4.2021 kl. 10:14
Ingemo Gullans gillar att jaga - framför allt för naturupplevelsens skull.

NÄRPES . Ingemo Gullans är en sann föreningsmänniska, men hon njuter också av stillhet och ro. 14.4.2021 kl. 10:25
Bernice Haglund-Wikström, Nina Vikman och Tanya Östman är församlingsfaddrar i Jakobstad. Haglund-Wikström är fadder åt Leo Östman, sex månader.

jakobstad. Församlingsfaddrarna är församlingens utsträckta hand till de allra yngsta medlemmarna. Flera som vill axla den rollen behövs. 14.4.2021 kl. 10:08

Kolumn. Den senaste tiden tror jag att många av oss har tänkt på hur det riktigt ska bli med pandemin som härjar i vår värld och med de restriktioner vi har. Så är det i alla fall för mig. I skrivande stund ter sig nog åtminstone närframtiden synnerligen oviss. 14.4.2021 kl. 10:01
Tuija Wilman visar upp dopsymbolerna: dopträdet som står i kyrkan, ljuset och sockorna den nydöpta får som gåvor.

Borgå. För någon är dopet tradition, något som hör till. Någon annan minns den fina relation de haft till sin egen fadder. 14.4.2021 kl. 08:45
Elefteria Apostolidou är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Även ett digitalt möte får en annan dimension när vi på riktigt stannar upp och ger av vår egen tid", skriver Elefteria Apostolidou. 14.4.2021 kl. 08:30
Oscar Taht blev hjälpledare för att han inte ville att skriban bara skulle bli en engångsupplevelse.

vanda. – Det känns som att vi unga har lämnats mer som en sidotanke, säger Oscar Taht. 14.4.2021 kl. 08:30
Ebba-Stina Beukelman hoppas på att ge över stafettpinnen till någon som vill ta vara på de möjligheter som finns i församlingen.

Solf. Ebba-Stina Beukelman ville jobba i församling. Att det skulle vara som barnledare hade hon inte föreställt sig. 14.4.2021 kl. 08:30