När den vanliga veckoverksamheten är inhiberad hinner Jan-Ola Granholm bland annat sköta om församlingens buss.
När den vanliga veckoverksamheten är inhiberad hinner Jan-Ola Granholm bland annat sköta om församlingens buss.

”Vi tar vår buss och far”

korsnäs.

Kantorn började köra buss och jobbar nu som barn- och ungdomsarbetsledare. Jan-Ola Granholm trivs med ett jobb där han inte behöver sitta inomhus när solen skiner.

7.4.2020 kl. 09:11

– Musiken är en stor del av mitt liv, säger Jan-Ola Granholm.

Han har studerat musik och är utbildad kantor. I fjorton år arbetade han som kantor i Petalax och Bergö församlingar.

– Sedan sökte jag mig lite andra vägar.

Han tog busskörkort och började köra skolbuss vid sidan av kantorsjobbet. När han blev erbjuden ett heltidsjobb som chaufför nappade han på erbjudandet och körde buss i några år. Nu har det snart gått tolv år sedan han började jobba som barn- och ungdomsarbetsledare i Korsnäs.

– Det bästa med jobbet är alla jag träffar. Och att jag har möjlighet att forma det ganska fritt, säger Jan-Ola Granholm.

Till hans arbetsuppgifter en vanlig vecka hör bland annat att åka ut till byarna och hålla juniorverksamhet för skolbarn. Han värdesätter att inte vara bunden till en lokal.

– Vi är mest ute i skog och mark. Om det är fint väder sitter vi inte inne.

Här drar Korsnäs församling nytta av något inte många församlingar kan säga att de har: en egen buss som rymmer 51 personer.

– Den är i flitig användning. Jag är väldigt rädd om den där bussen, den är nog en tillgång.

Med bussen kan de ta sig till lägergården eller åka på simhallsbesök.

– Eller tvärtom, om vi har planerat en utedag i någon av byarna och det är jättedåligt väder så kan vi åka in till församlingshemmet och vara där i stället.

Och när församlingen arrangerar slalomresor är transporten inget problem.

– Då tar vi vår buss och far, säger han glatt.

Ute i naturen får Jan-Ola Granholm vara också som scoutledare. Scoutkåren i Korsnäs är en fristående förening, som verkar med stöd av församlingen.

– På vinterhajken sover vi ute i snödrivorna – brukar det kallas, men det har varit lite dåligt med dem nu.

Årets vinterhajk skulle ha ordnats nyligen, men blev som mycket annat inställd på grund av virusepidemin. Nu håller de tummarna för att den planerade sommarhajken kan bli av.

– Vi hoppas vi kan åka ut till vår scoutstuga på Halsön då, där har vi roddbåtar, kanoter, fiskespön och nät och allt vad vi grejar med.

Musiken finns med både i arbetet och på fritiden. Vid sidan av jobbet har Jan-Ola Granholm ett eget företag och åker runt och stämmer pianon och orglar, samt servar dragspel och andra akustiska instrument.

Han leder sånggruppen Free Spirits, som består av sångare från årskurs fem uppåt. Det är en aktiv grupp med varierande repertoar.

– Vi har sjungit i gudstjänsten, varit på sommarsamling och pensionärssamlingar och på kommunens fester, räknar han upp.

De har också ordnat egna konserter, musikaler och musikkaféer. Det dansband där han själv har spelat brukar vara en följeslagare på sånggruppens äventyr.

Free Spirits hade övat in en musikal till biskopsvisitationen i Korsnäs – men även här slog coronakrisen till och musikalen blev inställd samma dag som den skulle haft premiär. Det kändes snopet att tvingas riva ner scendekoren de byggt upp i kyrkan.

– Men biskopen sa att det nog ska bli musikal, han ska komma på nytt. Så det räknar vi med.

När mycket av den vanliga veckoverksamheten är inhiberad har Jan-Ola Granholm fått tid för andra uppgifter på sin att göra-lista – som att fixa på bussen och stämma pianot och orgeln i kyrkan.

Församlingen avvaktar nu för att se om sommarens skriftskolläger och konfirmation kan gå av stapeln i början av juni som planerat. Till konfirmanderna skickar han ut information om hur de kan delta i gudstjänster under den här tiden när de inte kan samlas.

– Så att de ska komma ihåg att de går i skriftskola ännu, vi har inte övergivit dem

Emelie Wikblad

Kirsi Saarinen är på slutrakan med sina teologiska studier. Hon granskar bokföringar vid polisinrättningen.

BLI PRÄST. Kirsi Saarinen jobbar vid polisen med att bekämpa svart och grå ekonomi och göra samhället mer rättvist – men hon drömmer om att bli präst. Just nu gör hon församlingspraktik i Väståboland. 6.6.2023 kl. 15:00
Lena Blomstedt jobbar som diakon i Sibbo svenska församling.

Kolumn. Lena Blomstedt önskar, hoppas och vill att våra församlingar har en stark diakonal profil. Att var och en som kommer till vår kyrka stiger in genom en öppen dörr till ett välkomnande rum där någon ser, lyssnar och bekräftar. 31.5.2023 kl. 16:29
Joanna Holm är tf diakoniarbetare i Solfs församling.

Kolumn. "Kan jag välja att också lägga orosmolnen och de orealistiska förväntningarna bakom mig?" 31.5.2023 kl. 16:41
Mia Aspgård är trädgårdsmästare. På Solfs begravningsplats jobbar hon från maj till oktober.

Solf. Solfs begravningsplats är i goda händer när säsongsarbetaren Mia Aspgård börjar jobba i maj. Vilka blommor ska man satsa på för enkel skötsel? Hur hinner hon med 300 avtalsgravar? Och vad tänker hon om alla de döda? 31.5.2023 kl. 16:38
Urda Lindberg har fascinerats av bibliska berättelser ända sedan barn.

BORGÅ. Också i sommar blir det kaffeandakter i Borgå, en omtyckt tradition. Urda Lindberg sköter musiken. Som barn fick hon inte klinka på pianot. ”Nå lär mig då!” sa hon till sin pappa som var kantor i Pernå. 31.5.2023 kl. 16:34
Det är viktigt att församlingen ordnar program också sommartid, säger Mari Johnson.

vanda. Församlingsverksamheten fortsätter rulla trots semestertider. Under sommaren satsar man mycket på gemenskapsbyggande program i Vanda. 31.5.2023 kl. 16:27
Britta Hannus-Gullmets vid ett av kyrkstallen i Närpes.
FOTO: Håkan Gullmets

NÄRPES. Snart anländer ett hästekipage till kyrkstallarna i Närpes. I sommar bjuds det på demonstration av hur stallarna vid kyrkan användes förr i tiden. 31.5.2023 kl. 09:37
Rose-May Friman. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Kyrkan är en traditionsbärare – inte ett museum, skriver Rose-May Friman. 31.5.2023 kl. 09:29
Nådehjonen sjunger i maj 2023. FOTO: Ann-May Lövdahl

Kristinestad. I Lappfjärd finns en kör med ett spännande namn: Nådehjonen. Hur kom den till, och hurdana sånger hittar man på repertoaren? Kantor Anna Karin Martikainen berättar. 31.5.2023 kl. 09:20
Bröstvärnet bakom Mats Edman har på bilden ännu inte fått sin slutliga färg. Stolen framför honom är en modellstol av de nya löstagbara församlingsmedlemmarna erbjuds bekosta.

nykarleby. Den 11 juni blir en festlig dag för Nykarleby församling då man får fira att kyrkan tas i bruk igen efter drygt ett års renovering. 31.5.2023 kl. 01:00

Kolumn. I skrivande stund har vi äntligen fått regn. Vattnet sugs upp genom växternas rötter, cellager och grenar. Skapelsens underbara växtkraft resulterar snart i näringsrika frukter, bär, grönsaker och färgsprakande blommor. 31.5.2023 kl. 01:00
Alf Wallin balanserar på bommen påhejad av Kati Nordström.

nykarleby. När skogsdungen bakom församlingshemmet i Jeppo gallrades trodde man att barnens lekplats var förstörd. Men efter att ha sörjt skogen satte sig Kati Nordström på en sten och funderade. 31.5.2023 kl. 01:00
Patrica Strömbäck är ny kaplan i Närpes församling. FOTO: CLAIRE DEPIT

NÄRPES. Nya Närpeskaplanen Patrica Strömbäck trivs bäst med att prata med och lyssna på människor. 19.5.2023 kl. 10:46
Malin Backman, Ly Liljedahl, Hanna Wester, Anna-Maria Nyström hör till Vänmammornas styrelse. Barnen heter Ines och Elis Öst, Minea Liljedahl, Ted Wester, Lydia och Cleo Nyström.

jakobstad. Jakobstads svenska församling samarbetar med en nybildad förening för mammor i staden med omnejd. Föreningen Jakobstads Vänmammors mål är att skapa nätverk och minska ensamheten bland mammor. 19.5.2023 kl. 10:23

Kolumn. Jag har nyligen kommit tillbaka efter en helg i Helsingfors med en grupp ungdomar från vår församling. Under helgen besökte vi bland annat olika församlingar och funderade en hel del på olikheter, gemenskap, förnyelse och tradition. 19.5.2023 kl. 10:14