När den vanliga veckoverksamheten är inhiberad hinner Jan-Ola Granholm bland annat sköta om församlingens buss.
När den vanliga veckoverksamheten är inhiberad hinner Jan-Ola Granholm bland annat sköta om församlingens buss.

”Vi tar vår buss och far”

korsnäs.

Kantorn började köra buss och jobbar nu som barn- och ungdomsarbetsledare. Jan-Ola Granholm trivs med ett jobb där han inte behöver sitta inomhus när solen skiner.

7.4.2020 kl. 09:11

– Musiken är en stor del av mitt liv, säger Jan-Ola Granholm.

Han har studerat musik och är utbildad kantor. I fjorton år arbetade han som kantor i Petalax och Bergö församlingar.

– Sedan sökte jag mig lite andra vägar.

Han tog busskörkort och började köra skolbuss vid sidan av kantorsjobbet. När han blev erbjuden ett heltidsjobb som chaufför nappade han på erbjudandet och körde buss i några år. Nu har det snart gått tolv år sedan han började jobba som barn- och ungdomsarbetsledare i Korsnäs.

– Det bästa med jobbet är alla jag träffar. Och att jag har möjlighet att forma det ganska fritt, säger Jan-Ola Granholm.

Till hans arbetsuppgifter en vanlig vecka hör bland annat att åka ut till byarna och hålla juniorverksamhet för skolbarn. Han värdesätter att inte vara bunden till en lokal.

– Vi är mest ute i skog och mark. Om det är fint väder sitter vi inte inne.

Här drar Korsnäs församling nytta av något inte många församlingar kan säga att de har: en egen buss som rymmer 51 personer.

– Den är i flitig användning. Jag är väldigt rädd om den där bussen, den är nog en tillgång.

Med bussen kan de ta sig till lägergården eller åka på simhallsbesök.

– Eller tvärtom, om vi har planerat en utedag i någon av byarna och det är jättedåligt väder så kan vi åka in till församlingshemmet och vara där i stället.

Och när församlingen arrangerar slalomresor är transporten inget problem.

– Då tar vi vår buss och far, säger han glatt.

Ute i naturen får Jan-Ola Granholm vara också som scoutledare. Scoutkåren i Korsnäs är en fristående förening, som verkar med stöd av församlingen.

– På vinterhajken sover vi ute i snödrivorna – brukar det kallas, men det har varit lite dåligt med dem nu.

Årets vinterhajk skulle ha ordnats nyligen, men blev som mycket annat inställd på grund av virusepidemin. Nu håller de tummarna för att den planerade sommarhajken kan bli av.

– Vi hoppas vi kan åka ut till vår scoutstuga på Halsön då, där har vi roddbåtar, kanoter, fiskespön och nät och allt vad vi grejar med.

Musiken finns med både i arbetet och på fritiden. Vid sidan av jobbet har Jan-Ola Granholm ett eget företag och åker runt och stämmer pianon och orglar, samt servar dragspel och andra akustiska instrument.

Han leder sånggruppen Free Spirits, som består av sångare från årskurs fem uppåt. Det är en aktiv grupp med varierande repertoar.

– Vi har sjungit i gudstjänsten, varit på sommarsamling och pensionärssamlingar och på kommunens fester, räknar han upp.

De har också ordnat egna konserter, musikaler och musikkaféer. Det dansband där han själv har spelat brukar vara en följeslagare på sånggruppens äventyr.

Free Spirits hade övat in en musikal till biskopsvisitationen i Korsnäs – men även här slog coronakrisen till och musikalen blev inställd samma dag som den skulle haft premiär. Det kändes snopet att tvingas riva ner scendekoren de byggt upp i kyrkan.

– Men biskopen sa att det nog ska bli musikal, han ska komma på nytt. Så det räknar vi med.

När mycket av den vanliga veckoverksamheten är inhiberad har Jan-Ola Granholm fått tid för andra uppgifter på sin att göra-lista – som att fixa på bussen och stämma pianot och orgeln i kyrkan.

Församlingen avvaktar nu för att se om sommarens skriftskolläger och konfirmation kan gå av stapeln i början av juni som planerat. Till konfirmanderna skickar han ut information om hur de kan delta i gudstjänster under den här tiden när de inte kan samlas.

– Så att de ska komma ihåg att de går i skriftskola ännu, vi har inte övergivit dem

Emelie Wikblad

– Vi kan varken som kyrka eller som människor leva så att vi bara gör och gör, för att vi är så rädda för att någon ska bli sur, säger Mari Puska.

mariehamn. När en cancerdiagnos fick kyrkoherden Mari Puska att känna lättnad över att få vila förstod hon att hon jobbar för mycket. 30.12.2022 kl. 19:02
Mona Nurmi tror inte på att försöka förändra någons övertygelse genom argumentation.

vanda. Mona Nurmi studerar teologi i Åbo. Ämnet är hisnande med mångfalden av tolkningssätt. Diametralt olika åsikter bland studerande väcker ibland livliga diskussioner. 22.12.2022 kl. 14:40
Alla från Köklot som skulle till julkyrkan samlades och promenerade eller sparkade tillsammans över isen.

kvevlax. Att besöka julkyrkan och att umgås med familj och vänner är något av det viktigaste för väldigt många under julen. Det är något som länge var långt ifrån självklart för en del av oss som bor i Korsholm. 22.12.2022 kl. 14:45
Kerstin Lång är viceordförande i församlingsrådet i Korsholms svenska församling och flitig sångare i bland annat kammarkören Psallite.

Kolumn. "Det kan vara hjärtligt och falskt, det kan vara rent och livlöst och allt däremellan." 22.12.2022 kl. 14:48
Elisabet Lundström är församlingssekreterare
i Sibbo svenska församling.

Kolumn. "De två möts på ett plan som vi vuxna inte längre når. Det blev utom räckhåll när vi kom in i vuxenlivet och lärde oss att planera framtiden" 22.12.2022 kl. 14:37
Bibliodrama kan vara allt från teater till att måla, pyssla eller stilla sig, berättar Elefteria Apostolidou.

BORGÅ. Bibliodrama är ett kreativt sätt att gå in i en bibeltext, med hjälp av exempelvis drama eller konst. – Man får tid att stanna upp och reflektera, säger Elefteria Apostolidou. 22.12.2022 kl. 14:32
Joel Norrvik i centrum av Jakutsk. FOTO: PRIVAT

Kristinestad. Långt inne i östra Sibirien ligger staden Jakutsk. Här arbetade Lappfjärdsbördige Joel Norrvik som missionär, i ett av världens kallaste områden. 21.12.2022 kl. 18:50
Hanna Hofman. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Den lilla världen börjar i den stora. Hanna Hofman gläder sig åt att hennes dotter skrev en ukrainsk flickas namn i snön och åt damen som donerade tre par stickade sockor till hjälpsändningen. 21.12.2022 kl. 18:43
Josslas i Närpes i vinterskrud.  FOTO: PRIVAT

NÄRPES. Ulla Holmbergs jular har sett olika ut genom åren, men det viktigaste består: gemenskapen och julens glada budskap. 21.12.2022 kl. 18:33
Till vänster: Johan Klingenberg. FOTO: PRIVAT. Till höger: Familjen Klingenberg på Bergö sommaren 1958, Johan är pojken till vänster. Bilden hämtad ur Anna-Lisa Klingenbergs bok "Mogna i sol och regn".

BERGÖ. När tillvaron var tuffare och jularna enklare … Johan Klingenberg delar med sig av minnen från 1950- och 60-talets Bergö. 7.12.2022 kl. 09:54
Chamilla och Kristian Sjöbacka har firat många julhelger på missionsfältet.

Replot. En julotta i Kenya kan bli en besvikelse, men ändå leda till något gott. Och en sillburk i kylen kan ge julkänsla. Chamilla och Kristian Sjöbacka firar jul i Kisumu. 9.12.2022 kl. 09:02
Emma Södergård är hemmamamma och deltidsanställd kanslist i Replot församling. Hennes tips: läs alla sju verserna i psalm 462.

Kolumn. "Församlingens föräldrarbarnträffar gav mig de viktiga vardagskontakterna." 9.12.2022 kl. 08:54
Matias, Tomas, Riikka-Maria och Ella Kolkka är glada över att vara tillbaka i Thailand efter ett längre uppehåll på grund av coronapandemin.

Replot. Luafolket är en minoritet i bergstrakterna i norra Thailand, de kom ursprungligen som flyktingar från Laos. Paret Kolkka har arbetat fram ett skriftspråk och ser till att julens budskap blir tillgängligt på lua. 9.12.2022 kl. 08:43
Be Gud om vägledning för hur du kan hjälpa, säger Henrika Lemberg.

BORGÅ. Det är inte lätt att balansera mellan att fira en mysig jul samtidigt som vi vet hur svårt många har det. Och kan den givmildhet vi uppmanas till öka det upphaussade kring julen? 8.12.2022 kl. 16:25
Annakatri Aho är diakonissa i Vanda svenska församling.

Kolumn. "Det var intressant att inse att allt inte handlar om pengar, utan lika viktigt är att skapa trygga platser där människor får berätta sina egna livsberättelser." 8.12.2022 kl. 16:19